Hlavní obsah

Chovanec po Šilhavém prý nepošilhává

PRAHA

Nový kouč fotbalové Sparty Jozef Chovanec hledá nového asistenta do realizačního týmu. Nejčastěji se hovoří o Jaroslavu Šilhavém, který je momentálně v Polsku s reprezentací jako asistent Petra Rady, a v týdnu skončil v Plzni jako hlavní kouč. Chovanec ale má širší okruh kandidátů na post asistenta. "Mám několik jmen v hlavě a přes víkend je budu kontaktovat," prohlásil staronový kouč letenského týmu.

Článek

„To jsou všechno spekulace, stejně jako další jména, o nichž se píše. Zatím jsem neřekl jediné. Mám několik jmen v hlavě a přes víkend je budu kontaktovat. V tuto chvíli nebudu spekulovat, jestli je mezi nimi i Šilhavý. Pro trenéra, který pracoval v klubu jako hlavní kouč, není lehké jít do jiného v roli asistenta. V této funkci byl Šilhavý na Spartě několik let,“ uvedl Chovanec a zdůraznil: „Nepotřebuji realizační tým rozšířit, ale posílit. V některých směrech je až dost široký.“

Společně s Vítězslavem Lavičkou odešli i jeho asistent Michal Zach a mentální trenér Dragan Vujovič. Nebylo tajemstvím, že právě jeho přítomnost u mužstva nebyla Chovancovi nijak příjemná, protože jeho práce nebyla na výkonech vidět. S Chovancem v týdnu vedl přípravu Horst Siegl, Jan Stejskal je s reprezentací. Tito dva zřejmě u mužstva zůstanou, ale měl by přijít někdo třetí... „Chovanec by měl zůstat víc nad kabinou a spojovacím článkem s vedením,“ naznačil ve středu šéf klubu Daniel Křetínský, že by nechtěl, aby se nový kouč stal až příliš součástí týmu, ale byl nad věcí, podobně jako je to u manažerů anglických klubů.

Chovanec: Hráči již znají mé základní nároky

Problémy se nečekaně objevily v hráčském kádru, který je oslaben o neúčast reprezentantů, především Kladrubského a Slepičky. „Šest hráčů je zraněných. Dokonce jsem měl na tréninku jednu chvíli jen čtrnáct borců. Šest jsme jich vzali z rezervy. Chceme reprezentační pauzu maximálně využít. Několik hráčů bylo proto na fyzických testech. V tuto chvíli nechci říkat žádná jména ani prozrazovat svoje představy o složení v kabině nebo sestavě. S těmi, co tu jsou, už jsem mluvil, další to čeká. Tréninky se snažíme uzpůsobit tak, aby byly jiné než v tradičním zápasovém rytmu a aby hráči obnovili nejen fyzické, ale i psychické síly. Všichni ale už v tuto chvíli znají základní nároky, které na ně budu mít,“ zdůraznil Chovanec.

Podle principu stanoveném už před začátkem podzimu dostanou více příležitostí mladí. To Lavička neplnil a byl to jeden z důvodů, proč považuje šéf klubu jeho čtyřměsíční misi za neúspěšnou. „Nelze si ale představovat, že mladí půjdou na hřiště automaticky. Každý z hráčů má šanci ukázat, co v něm je, a zda pochopil, co se od něho chce. Šanci mají veteráni jako mladíci z rezervy. Zleží na nich. V týdnu sehrajeme přípravné utkání, v němž bych si chtěl některé věci a hráče prověřit. Ti, kdo nepochopí, půjdou do rezervy bez ohledu na jméno. Kdo nedokáže splnit vysoké nároky, které na hráče pochopitelně ve Spartě jsou a neunese tlak, který si hráči sami na sebe uvalili, nemá tu co dělat,“ řekl Jozef Chovanec.

Reklama

Související témata: