Hlavní obsah

Deset plzeňských exsparťanů je na Spartu pořádně nažhaveno

PRAHA

Po reprezentační přestávce se znovu naplno rozjíždí fotbalová liga, jež má na programu 10. kolo. Nejpikantnější nádech z osmi zápasů roztažených od soboty do pondělí bude mít nedělní večerní duel v Plzni. Na lavičkách obou týmů noví trenéři Vrba, resp. Chovanec, v kádru Západočechů deset hráčů v čele s kapitánem mužstva Horváthem, kteří prošli Letnou a jejichž motivace je obrovská.

Článek

Bude to bitva jako hrom. Nažhavení Západočeši s deseti exsparťany v sestavě a novým trenérem Pavlem Vrbou na lavičce, proti nim Sparta věřící pod taktovkou staronového trenéra Jozefa Chovance ve znovuzrození. Po dvou ligových debaklech v Liberci a proti Slavii, a po vyřazení z evropských pohárů. „Je to hodně důležitý a zároveň prestižní duel. I pro Plzeň bude nový trenér impulsem, ale my si jedeme pro tři body,“ říká nekompromisně sparťanský reprezentant Jiří Kladrubský.

„Nebudu tvrdit, že Spartu zatlačíme do defenzívy a budeme hrát devadesát minut na její polovině. Chceme ji ale rozhodně donutit k chybám a z nich těžit,“ tvrdí před svou premiérou domácí kouč Vrba, jenž nemůže počítat s Davidem Limberským, který si odpyká jednozápasový trest. Na sparťanské straně může k  jubilejnímu 250. ligovému zápasu nastoupit Libor Došek, stý start v domácím dresu může oslavit obránce Smola.

Baník decimovaný marodkou

Už v sobotu je na ostravských Bazalech na programu duel šestého Baníku s nováčkem Bohemians. Pražané i zásluhou posil, jež přišly na hostování, okupují solidní desátou příčku. K překvapivě dobrému umístění jim určitě pomáhají i rady Dušana Uhrina staršího působícícho v klubu v roli poradce. Domácí tým před sobotním utkáním sužuje početná marodka. „Mimo je dlouhodobě záložník Rajtoral, v utkání za jedenadvacítku si poranil koleno obránce Pavlík. Potíže s kolenem má také Martin Lukeš, žluté karty vyřadily Václava Svěrkoše,“ vypočítal kouč Baníku Karel Večeřa absentující hráče.

Na Žižkově jde o výhru oběma

Nedělní program odstartuje už tradičně dopolední duel poslední Viktorie Žižkov s Brnem, které je až na sedmé příčce se ziskem 14 bodů, s čímž vedení klubu není spokojeno. Kouč hostů Petr Uličný proto chce tři body, i když má stále problémy se zraněnými hráči. Pod žižkovskou věží se bude muset obejít bez Davida Kalivody, Tomáše Doška a Josefa Dvorníka. Nastoupit by ale měl navrátilec z Francie Marek Heinz, jenž by měl dodat brněnské ofenzívě na síle a údernosti.

Po třech prohrách však už musí zabrat i Csaplárova Viktorka, takže může jít o utkání skutečně zajímavé. „Pokud sleduji práci mužstva v přípravě, vidím pozitivní náladu.Víme, jaké utkání nás čeká,“ je před duelem s Brnem Csaplár optimistou. I on však bude postrádat několik hráčů. Zranění jsou Kalod, Bukač, Naumov a Pilař.

Teplice straší bilance s Mladou Boleslaví

Na teplických Stínadlech se už od 15 hodin představí druhý celek tabulky Mladá Boleslav. Severočechům se v letošním ročníku příliš nedaří a opanují až osmou příčku. Mohou se však pochlubit nejlepší obranou, neboť obdrželi pouhých šest branek. Jejich defenzivu důrazně prověří útočná síla Mladé Boleslavi v čele s Papadopulosem a Peckou.

„Středočeši jsou spolu dlouhou dobu pohromadě. Každý rok navíc přivedou nějakého zajímavého hráče, jejich ofenzivní síla je obrovská,“ varuje trenér Teplic Jiří Plíšek, jehož straší nepříznivá bilance posledních vzájemných utkání. Poslední zápas navíc vyhrála Mladá Boleslav 2:1 a ráda by na plný bodový zisk opět navázala.

Jihočeši s Tobiášem ještě neprohráli

Na jihu Čech přivítají v neděli České Budějovice Olomouc. Na lavičce domácích si drží skvělou bilanci od svého příchodu k mužstvu trenér Pavel Tobiáš, jenž s týmem v lize v pěti zápasech ještě neprohrál.  Hanáci by rádi navázali na poslední výsledek proti Žižkovu, který porazili 2:0. Naopak nedobré vzpomínky mají na poslední venku, když ze slávistického Edenu odjížděli s debaklem 0:3.

Prodlouží Slavia vítěznou sérii?

Mistrovská Slavia bude chtít prodloužit vítěznou sérii na svém stadiónu i proti předposlednímu Kladnu. Pražané navíc v novém ročníku ještě nedostali ani jednu branku. „Je sice pravda, že se nám předchozí zápasy povedly, ale to nám body nepřinese. Každý zápas je jiný, statistiky, které v Edenu zatím máme, jsou sice příjemné, ale čísla samy o sobě nic ne-namenají,“ řekl před utkáním kouč sešívaných Karel Jarolím.

Slávisté v minulém kole rozstříleli na Letné Spartu 4:1 a na výhru by rádi navázali i proti Kladnu. „Neočekávám, že soupeř přijede do Edenu s příliš ofenzivní taktikou, ale věřím, že i fanoušci nám pomohou získat důležité tři body,“ přeje si Jarolím. V sestavě by se měl znovu objevit záložník Vladimír Šmicer, který se v loňské sezóně trefoval pouze do sítě Kladna. Letos má na svém kontě už dva zásahy do sparťanské branky.

Kladno přijede do Edenu s hodně zdecimovaným mužstvem, neboť Bartoš je s třemi zlomenými žebry pořád mimo, Dubský rovněž, Szabo sice po zlomenině žebra začal s individuálním tréninkem, ale nastoupit pochopitelně nemůže. "Alespoň že těsně před koncem přestupního termínu přišli Herzán, Smutný a Jurkič, takže konkurence v kádru narostla," oddechl si trenér Martin Hřídel.

V Příbrami rozhodne bojovnost

Příbram hostí Zlín, což bude to souboj jedenáctého týmu s třináctým. Oba celky se pohybují těsně nad hranicí sestupového pásma, proto by tři body za výhru brali domácí i hosté. „Do Příbrami jedeme potvrdit zlepšené výkony ze hřišť soupeřů, kde se nám v poslední době herně dařilo. Utkání v Liberci a v Teplicích se nám povedla, i když jsme v nich nedosáhli ani na bod. To chceme v neděli změnit, i když Příbram hraje poněkud jiným stylem a rozhodovat bude asi především bojovnost,“ tuší dvaatřicetiletý záložník Zlína Vladimír Malár.

V pondělí tahákem severočeské derby

Dalším tahákem kola je bezesporu pondělní severočeské derby Liberec - Jablonec, v němž za asistence televizních kamer změří síly čtvrtý celek s pátým. Jablonci se po překvapivě úspěšném startu do sezóny prognózoval útlum. Ten ovšem nepřichází, čehož si jsou vědomi i liberečtí fotbalisté.

„I se silnými soupeři předváděl Jablonec velmi dobrou hru. Základní jedenáctka je velmi zkušená a kvalitní," uvědomuje si liberecký asistent trenéra Luboš Kozel. Ten spolu s hlavním koučem Ladislavem Škorpilem může spoléhat na celý kádr mimo obránce Lovre Vulina, jenž laboruje se zraněním. Ke svému 150. utkání v lize se může postavit jablonecký útočník David Lafata.

10. kolo Gambrinus ligy:
Sobota 18. října
17:00Baník Ostrava - Bohemianson-line
Neděle 19. října
10:15Viktoria Žižkov - Brnoon-line
15:00Teplice - Mladá Boleslavon-line
17:00Slavia - Kladnoon-line
17:00Č. Budějovice - Olomoucon-line
17:00Příbram - Zlínon-line
20:00Plzeň - Spartaon-line
Pondělí 20. října
17:15Liberec - Jablonecon-line

Reklama