Hlavní obsah

Trenér Csaplár výbuch Žižkova nechápal

Trenér Josef Csaplár vedl Viktorii v šestém zápase. S výjimkou prvního utkání však nepoznal s týmem radost z vítězství. A těsná jednobranková prohra v Kladně přišla po zcela tristním výkonu jeho svěřenců.

Článek

Chodbami kladenského stadiónu byl i přes zavřené dveře šatny žižkovského týmu slyšet váš notně zvýšený hlas. Rozpálil vás mizerný přístup vašeho týmu hodně?

Hráči předvedli nejhorší výkon od mého nástupu do funkce. Nejsem spokojen s výsledkem ani s předvedenou hrou. Kladno mělo více možností, bylo hladovější po úspěchu, agresivnější. Z našeho výkonu jsem zklamaný. Hluboce zklamaný.

Čím si tak špatný výkon vysvětlujete?

Utkání o záchranu mají větší psychickou zátěž než zápasy o titul či pohárovou Evropu. To je dokázaný fakt. Někteří hráči snášejí stres dobře, jiní ne. Nejsou prostě schopni hrát opakovaně dobře.

Za celý zápas jste se prakticky nedostali do šance a kladenskou branku ani střelami z dálky neohrozili. Proč?

Párkrát jsme se do velkého vápna dostali, nikoli však do šancí. Absolutně jsme totiž postrádali agresivitu, hráči vůbec neprojevili vůli po výhře. Rozdíl ve srovnání výkonu v Kladně a předešlých zápasech je diametrální. Pokyny přitom rozdílné nebyly. Ale proč je hráči nenaplnili vysvětlit neumím.

Takže váš tým tolik vykolejil souboj s Kladnem, které čtyři zápasy v řadě nevyhrálo, bylo poslední a více než 270 minut nevstřelilo gól?

V sázce bylo pochopitelně více než v jiném zápase. Souboj s Kladnem je psychicky náročnější a je otázka, zda jsou hráči zvyklí zvládat taková utkání. Tlak na hráče je pochopitelně větší než jindy. Ale znovu opakuji, našemu výkonu nerozumím. Zejména proto, že jsme absolutně postrádali nasazení a agresivitu, tedy atributy na ligové scéně naprosto samozřejmé.

Proč jste tedy nechal jen na lavičce náhradníků Straceného, který zkušenosti má a pro tak těžký zápas je přeci jen odolnější než jeho mladší spoluhráči?

Protože nemohl nastoupit Zengue. Hledali jsme tedy nejvhodnější obsazení krajních obránců. Posunuli jsme Šťastného doleva a Kučeru nasadili na pravou stranu defenzivní řady. A ten je dost ofenzivní, proto jsem Straceného nechal jen na lavici náhradníků. Nechtěl jsem, aby naše pravá strana byla příliš otevřená.

Jenže i tak se zdálo, že útočníci jsou zcela odříznutí a nedostává se jim žádné podpory od zbývajících hráčů. Jak je to možné?

Jde o naplnění pokynů na hřišti. Vždyť jsme měli vlastně šest ofenzivních hráčů. Kromě útočníků Kaloda a Švancary ještě Vozábala s Pilařem, k tomu připočtěte Kučeru s Koukalem. Problém byl prostě jen v realizaci úkolů.

Zklamání z hry i přístupu svých svěřenců netajíte. Sáhnete při hledání nápravy k pokutám?

Za minulé zápasy nemohu týmu nic vytknout. Prohráli jsme, ale výkony byly v pořádku. Proto jsem tak překvapený výkonem v Kladně. Nechci krátce po zápase mluvit o sankcích. Nehodlám být, bez klidného zhodnocení, pomstychtivý.

Jaká je cesta k nápravě?

K výměně trenéra došlo, výkony se v minulých zápasech zvedly, takže už zbývá jen třetí možnost. Ale momentálně personální změny udělat nemůžeme. Že budeme hrát o záchranu víme, nejde pro nás o novou věc. Musíme se s tím vypořádat a pracovat. Je to o pracovitosti. O pracovitosti se stávajícím kádrem.

Viktorka Žižkov pod Csaplárem
Žižkov-Bohemians 4:2
Jablonec-Žižkov 2:0
Žižkov-Mladá Boleslav 1:2
Olomouc-Žižkov 2:0
Žižkov-Brno 1:1
Kladno-Žižkov 1:0

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice