Hlavní obsah

Tobiášův konec? Prý jen výmysl, nic víc

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Nic se dít nemělo, nemá a jen tak nebude! Vlastně úplný klid. Možný vyhazov trenéra fotbalistů Českých Budějovic Pavla Tobiáše je výmyslem senzacechtivých novinářů. To je resumé vedení klubu, které vydalo po remíze s Teplicemi.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Pavel Tobiáš

Článek

"Pan Tobiáš povede tým rozhodně i příští týden v utkání s Příbramí a snad i dál," pravil v sobotu výkonný ředitel Emil Kristek. Co řekl tentýž muž před týdnem po prohře na Letné? "Do utkání s Teplicemi má trenér klid..."

Už ne Baník nebo Sparta, ale ti slabší

Tři minutky chyběly do naplnění devadesáté minuty, když si Tobiáš sundal sako a položil jej za sebe na lavičku, další si schovali tváře v dlaních. Právě vyrovnal někdejší kovaný 'Budějovičák' Roman Lengyel na 1:1. Co se bude dít? Je to snad Tobiášův konec? Takové otázky musely v tu chvíli napadnout snad každého. Bídné výkony, špatné výsledky. Po trenérovi Rabušicovi ze Synotu se spekulovalo, že právě Tobiáš je druhým koučem na odstřel.

"Nic! Nic se nebude dít. O změně trenéra neuvažujeme, je to jen mediální kampaň. Synot, Blšany, Plzeň, Jablonec, s těmi teď budeme hrát, to jsou soupeři pro nás. Ne Baník, Sparta, Teplice, s nimiž jsme si to už odehráli," tvrdil rezolutně Kristek, zatímco za ním se hráči se svěšenými hlavami loudali do kabiny. Zkrátka smutek jako na pohřbu. Možná se v kádru do konce přestupního období objeví pár nových tváří: klub o posilách prý jedná. "Kdo? Já vám to teď řeknu a někdo nám je vyfoukne," dodal Kristek.

Ošklivé esemesky

Blizoučko byl bojující domácí tým třem bodům. Nakonec o ně přišel a je třeba zdůraznit, že zaslouženě. Teplice totiž ve druhé půli ukázaly, že jsou herně o mnoho lepší. "Většina mých hráčů podala výkon na hranici svých možností, já je musím za výkon pochválit. Třeba Chlebek byl nemocný, netrénoval a dřel tak, že ještě teď leží úplně vyřízený na stole," mluvil Tobiáš dvacet minut po konci o odhodlání svého mužstva. "Jediné zaváhaní a bylo srovnáno. To je hodně kruté," dodal zachmuřeně.

Po čtyřech prohrách učinil v týdnu změny. Ve středu dostali hráči na vlastní žádost volno a pak se všichni nezvykle vydali na soustředění k Lipnu. S novináři tým nekomunikoval, Tobiáš ani nezvedal mobilní telefon. Všichni psychický tlak cítili. "Čteme přece noviny. Je strašná škoda, že jsme vedení už neudrželi," říkal reprezentant do jednadvaceti let David Lafata, střelec gólu domácích, na otázku, zda všichni bojovali i za trenéra. "Tlak byl ale na všechny. Jeden hráč dokonce dostával dost ošklivé esemesky od fanoušků na mobilní telefon," štvalo ho.

A jak se cítil samotný Tobiáš? Možností, že by mohl být hlavním režisérem týmu naposledy, se prý nezabýval. "Mám tady odtrénováno devět let. Až přijde poslední zápas, tak přijde. Snad o sobě mohu říct, že jsem zkušený trenér a kdybych cítil, že je situace neúnosná, byl bych první, kdo dá návrh ke změně," vykládal celkem v klidu, že by byl schopen i sám odstoupit.

Ptejte se na utkání, nikoli na změny

Podobné debaty se však vůbec nelíbily řediteli klubu Jiřímu Stieglerovi. "Prosím vás, abyste pokládali otázky k tomuto utkání a ne k personálním změnám," vyjel podrážděně. Hlavně kvůli němu bylo cítit napětí.

V Budějovicích se ale jinak mluvilo odhodlaně. Budou se o ligu rvát, už jsou prý poučeni, přijdou snadnější soupeři... "Přiblížili jsme se tomu dobrému! Dokážeme to, nesestoupíme. Jsme na začátku práce a mně se jeví jako dobrá," opakoval Tobiáš. Uvidí se už brzy...

Reklama

Související témata: