Hlavní obsah

Porazit Spartu je vždycky radost, liboval si Svěrkoš

S velkou fazónou odehrál pondělní ligovou dohrávku proti Spartě útočník Baníku Ostrava Václav Svěrkoš. Vstřelenou branku mu sice sudí neuznali, vzápětí se ale čerstvě pětadvacetiletý forvard postaral o možná nejhezčí moment utkání, když elegantní patičkou vybídl k zakončení Mičolu. „Dali jsme nádherné góly po skvělých akcích, žádné šmudly,“ vyprávěl Svěrkoš spokojeně po utkání.

Článek

Byl jste nejlepším hráčem utkání, o němž se bude dlouho mluvit. Koho vy byste ocenil jako nejlepšího?

Já? Jednoznačně Tomáše Marka. Je to hráč, bez něhož se těžko obejdeme a přitom je tak strašně podceňovaný. Alespoň novináři určitě. Univerzál k pohledání dnes fantasticky dirigoval obranu, jindy hraje v záloze ve středu i na krajích, no prostě mimořádně cenný hráč. Ten v případě nouze může zaskočit i v bráně (smích).

Baník střílí góly v rychlém sledu. Bohemians tři v rozmezí sedmi minut, Zlínu čtyři během čtrnácti minut a Spartě tři za šest minut, když ten váš rozhodčí neuznal. Jak to vysvětlíte?

Hlavní příčinou je, že jsme ty góly vstřelili v době našeho obrovského tlaku. Soupeře jsme sevřeli, jeho hráči nevěděli kam dříve skočit. Spartě jsme dali nádherné góly po skvělých akcích, žádné šmudly. Ten můj rozhodčí neuznal, protože Tomáš Mičola chvíli před tím šel do souboje údajně vysokou nohou. Škoda, byla to krásná trefa.

Za minutu jste si chvilkový smutek vynahradil excelentní přihrávkou právě Mičolovi na druhý gól.

Viděl jsem, že Čola dobře zabíhá mezi obránce a oni čekali, že budu střílet. Tak jsem mu balon posunul a bylo to. Máme obrovskou radost, den dva si ji můžeme užít do sytosti.

Sparta prohrála na Bazalech po pěti letech a vy jste tehdy byl u toho také. Porazit ji bylo těžší tehdy, anebo nyní?

Nechci toto naše vítězství ani trochu zlehčovat, protože porazit Spartu je vždycky ohromně cenné, ale tehdy Sparta měla malinko silnější tým. Dnes jsme ji přehráli především v prvním poločase. Ve druhém jsme si dávali hlavně pozor, abychom nedostali gól a dělali jsme to dobře, protože jsme nulu udrželi. Myslím, že za tyto tři body a předvedenou hru si pochvalu zasloužíme.

V tabulce jste se posunuli na třetí místo a před vámi je zápas o druhé v Mladé Boleslavi. Nač se příští pondělí mohou těšit fanoušci na stadiónu i u televizorů?

Na náš pokus překvapit a vyhrát. Boleslav je v laufu, ale i my jsme v pohodě. Na první Slavii ztrácíme šest bodů, což je hodně. Ovšem když budeme dál tvrdě pracovat, třeba to není nedosažitelné. Třeba.

Reklama

Související témata: