Hlavní obsah

Nejsem sebevrah, brání se Ščasný po příchodu na Žižkov

Zdeněk PavlisSport.cz

Drahoty nedělal. Čas na rozmyšlenou také nepožadoval. A po slibech, aby mu vedení garantovalo posílení kádru, rovněž nevolal. V pondělí odpoledne ho prezident Viktorie Žižkov Luděk Vinš oslovil a v úterý v poledne si s novým trenérem Zdeňkem Ščasným plácli. „Prožil jsem na Žižkově tři nádherné roky, takže chci Viktorce v těžkých chvílích pomoci,“ vysvětloval Zdeněk Ščasný pro Sport.cz, proč angažmá přijal.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenér Zdeněk Ščasný je ujal vlády nad fotbalovým Žižkovem.

Článek

Pod žižkovskou televizní věž vás tedy přivedla nostalgie...

Nostalgie a vzpomínky na tři nádherné roky, které jsem na Žižkově prožil. Vždyť v roce 2002 jsme hráli do posledního kola o titul a jen nešťastnou prohrou se Slavií jsme o něj přišli. Teď jsem proto cítil povinnost Viktorce v její tíživé situaci pomoci.

Ale vy jste se po posledních tuzemských zkušenostech přece zapřísahal, že už se žádnému českému klubu neupíšete...

Až na dvě výjimky - Spartu a Viktorku. A protože Viktorka s nabídkou přišla, nebylo nad čím přemýšlet.

To jste opravdu neváhal? Skutečně jste nezvažoval všechna pro a proti? Nebral v potaz mizivý bodový zisk, který vaši předchůdci Stanislav Griga a Josef Csaplár s mužstvem uhráli?

Než jsem vzal v pondělním podvečeru do ruky televizní mikrofon, abych komentoval zápas Ostravy se Spartou, oslovil mě prezident Viktorie Luděk Vinš. Během přenosu jsem si nechal všechno projít hlavou a rozhodl se, že angažmá vezmu, takže v úterý v poledne jsme si plácli.

Plácli? To jste ani smlouvu nepodepsali? Nedohodli se, jak dlouho na Žižkově budete působit?

To má čas. Dohodli jsme se na angažmá do konce ligového ročníku s tím, že po jeho skončení spolupráci vyhodnotíme a řekneme si, co dál. A smlouvu stvrdíme podpisem ve středu.

Zatím jste neodpověděl na otázku, zda se necítíte tak trochu jako sebevrah. Vždyť před vámi si na Žižkově srazili vaz dva trenéři a vy se teď po nich ujímáte mužstva, jež se řítí do propasti.

Kdybych takto uvažoval, nemohl bych převzít žádné mužstvo. Do podobného rizika jde totiž trenér vždycky. V klubu, který je na špici a hraje o titul, stejně jako u mančaftu, jenž se topí u dna tabulky.

Takže vás  pouhých sedm bodů na kontě Viktorky a její poslední příčka v ligové tabulce ani trochu neděsí?

Bodů máme skutečně málo a situace není opravdu jednoduchá, o to větší výzvu však pro mě angažmá na Žižkově představuje. A není to výzva první, protože v minulosti už jsem před ní stál několikrát. V Mostě, ale třeba i na Žižkově, kde jsem v devětadevadesátém přebíral Viktorku rovněž v nelichotivém postavení a přesto jsme ligu zachránili.

Myslíte, že současný kádr Viktorky má na to, aby na Žižkově ligu udržel?

Kvalitu a složení hráčského kádru nechci zatím hodnotit, protože přicházím zvenčí a mé soudy by tudíž nebyly objektivní. Pro dobré výsledky a záchranu ale teď musíme udělat všechno.

Ani těžký los, který na Viktorku čeká, vás neděsí. V neděli domácí zápas s Libercem, pak derby na Slavii...

Los nám skutečně moc nepřeje, ale musíme se s ním vyrovnat. A hlavně musíme mít neustále na paměti, že do konce ligy zbývá ještě dost a dost zápasů na to, abychom ligu zachránili.

To bude to první, co svým svěřencům před středečním prvním tréninkem řeknete?

Samozřejmě, protože ligová záchrana musí být pro Žižkov nejvyšší prioritou.

Reklama

Související témata: