Hlavní obsah

Jabloneckého fotbalu se dotkla krize ve sklářském průmyslu

Finanční problémy ve sklářském průmyslu se významné dotkly také financování jabloneckého fotbalového klubu. Ve čtvrteční dnešní reportáži televize Prima přiznal šéf severočeského klubu Miroslav Pelta, že kvůli tomu přišel jablonecký rozpočet pro letošní rok o 20 milionů korun. Ty klub pokryje nejen díky změně struktury majitelského portfolia, ale především navýšením základního jmění akciové společnosti.

Článek

Jablonec patřil dosud k ekonomicky nejvyváženějším klubům v první lize, ovšem sklářské firmy Swarovski a Jablonex Group už prý neměly na podporu fotbalu pro letošní sezonu dostatek financí. Klub se nejdříve snažil získat podporu města, ale to nechtělo do fotbalu vložit další peníze, navíc je vlastníkem Chance Arény.

Nakonec došlo k odprodeji 34 procent akcií od města do rukou majoritního vlastníka, jímž je právě Pelta. Městu tak zůstaly v držení odhadem pouze dvě procenta akcií.

Aby však klub mohl získat peníze z dalších zdrojů, musel navýšit své základní jmění. To se Severočechům podařilo stejnou účetní finanční transakcí, jakou na jaře zvolila pražská Slavia - Jablonec pojistil kompletní hráčský kádr.

O možném opětovném nákupu akcií fotbalového klubu jablonecký starosta Petr Tulpa do budoucna neuvažuje. S prodejem či převodem na další vlastníky však počítá majoritní vlastník Pelta, který musel zaplatit na pojištění 1,5 milionu korun. "Mým cílem není dlouhodobě vlastnit většinu akcií klubu," potvrdil Pelta možnost ztráty majority již před týdnem na klubovém webu.

Reklama

Související témata: