Hlavní obsah

Plíšek se čertil, protože Teplice hrály jen poločas

Radek MalinaSport.czPrávo

Jednoznačný zápas podle jmen na soupiskách, nikoli však ve skutečnosti na trávníku. Zatímco úspěchy ověnčení hráči Teplic jsou v podpalubí ligové tabulky díky nevyrovnaným výkonům, jejich včerejší sok z Kladna je se záchranářskými starostmi smířen od začátku soutěže. Leč ve vzájemné konfrontaci se dlouho zdálo, že existenční starosti mají Severočeši. Tak zoufalé bylo jejich představení ve středočeském městě.

Článek

Proč jste v prvním poločase zápase v Kladně totálně propadli?

Sám si s tím lámu hlavu. Týden hráče připravujeme, ale výkon v prvních pětačtyřiceti minutách neměl nic společného s fotbalem, který chceme hrát. Ten výkon nesnesl žádné měřítko. Byl naprosto katastrofální. Inkasovaný gól byl ledovou sprchou, ale neomlouvá naši hru bez zaujetí.

Jak tedy vysvětlíte zlepšení po přestávce?

Protože jsme si v kabině všechno velmi důrazně, skutečně důrazně, vyříkali. Museli jsme přidat na pohybu, agresivitě a přesnosti. Začali jsme kombinovat a zaslouženě jsme se do zápasu vrátili. A díky Mahmutovičovi jsme mohli i vyhrát. Jenže v závěru jsme hráli v deseti a tudíž musíme být za bod rádi.

Sabou dostal první žlutou kartu za zakopnutí míče po ukončení prvního poločasu. Druhý za faul a musel předčasně do sprch. Otupila jeho absence výrazně vaši snahu o zisk tří bodů?

Pochopitelně, protože domácí začali po výborném prvním poločase odcházet fyzicky a přes Mahmutoviče bychom se do koncovky dostali a možná na vítězství mohli pomýšlet. Jenže díky vyloučení jsme ztratili rovnováhu v záložní řadě. I proto jsem musel střídat Juna, jenž byl na hřišti jen dvacet minut.

Proč hráči první poločas doslova odflákli?

Těžko hledám odpověď... Zřejmě jde o otázku psychického rozpoložení. Tlak na hráče byl veliký. Ale jsou to profesionálové a musí se umět s danou situací vypořádat. Výkon, který převedli, nebyl hoden hráčů Teplic.

Až se zdálo, že vás chtějí skutečně potopit a z trenérského místa sesadit přesně tak, jak o tom informovala bulvární média před zápasem?

Ani se mi nechce takové zprávy komentovat. Jde o zjevnou snahu rozvrátit naši práci v klubu. V Teplicích rozhodně trenéry neodvolávají hráči. Ti jsou od toho, aby hráli fotbal.

Neměl jste tedy od vedení žádnou hrozbu odvolání v případě nezdaru v Kladně?

Žádný tlak jsem skutečně necítil.

Proč se tedy v Kladně neprojevila kvalita, kterou podle soupisky disponujete?

Protože vše je o práci a o srdci. Jen jména výkon nedělají. Nicméně uznávám, že zkušenosti, jimiž náš tým disponuje, by se v takových zápasech měly projevit.

Takže jde o podcenění?

Ne. Je mi jasné, že s naším kádrem bychom měli slabší týmy jednoznačně přehrát. Ale je třeba vidět momentální rozpoložení vyplývající z tlaku, jemuž musíte v danou chvíli čelit.

Jenže to nevysvětluje, proč dokážete doma porazit ostravský Baník, a pak v Kladně hrajete prakticky jen pětačtyřicet minut...

Zatímco se silnými týmy se dokážeme nabudit, se slabšími protivníky nám chybí dávka sebevědomí, jímž tým disponuje. Je to otázka zvládnutí tlaku a očekávání, které v danou chvíli existuje. Hráči se bojí. Takové propady se v Teplicích dějí opakovaně.

Lze je odstranit?

Jde jednoznačně o otázku psychického rozpoložení, protože tohle není o fyzické či technické stránce. Musíme pracovat na psychice s týmem i jednotlivci. Snažit se hráčům pomoct.

Jenže v příštím kole vás čeká Brno, které už pět zápasů nevyhrálo. Takže nepůjde o snadného soupeře. Navíc v teplických ochozech nepanuje při posledních zápasech příliš pozitivní atmosféra...

Hlavně musíme tým dostat do pohody. Pracovat s hlavami hráčů. To bude hlavní úkol. A připravit je i na tu negativní atmosféru, která na domácím stadiónu v posledních kolech je a klukům nepomáhá.

Reklama

Související témata: