Hlavní obsah

Fotbalové Slavii šlape na paty rozjetý Baník

Milan VlčekSport.cz

Kdo by si po šestém kole fotbalové ligy, kdy Baník klopýtal a okupoval devátou příčku, vsadil na to, že ještě do konce podzimu budou svěřenci trenéra Večeři v závěsu za vedoucí Slavií usilovat o přezimování v čele tabulky? Tři kola před koncem podzimní části to není vyloučené. Sešívané mimo tří utkání v české nejvyšší soutěži čekají do konce roku navíc ještě tři zápasy Poháru UEFA.

Článek

Zatímco mistr ligy pražská Slavia, která má v čele nyní čtyřbodový náskok na ostravský Baník, bojuje v této sezóně ještě na třech frontách, Slezané kromě ligových bojů mají na starost už jen Pohár ČMFS, ve kterém postoupili do dubnového čtvrtfinále. Svěřenci trenéra Karla Jarolíma navíc bojují také o přezimování v Poháru UEFA, což samozřejmě zatěžuje psychickou i fyzickou připravenost na boj o ligové body.

Aniž by si to slávisté chtěli připustit, čtvrteční prohraný zápas s Aston Villou se jistou měrou podepsal na nedělním zaváhání sešívaných na půdě Českých Bědějovic, kde ve druhém poločase přišli o dvoubrankový náskok a byli rádi za konečnou remízu 2:2. Na Slavii tak doléhá náročný program, kdy v rozmezí od 19. října do 9. listopadu odehrála ve dvaadvaceti dnech šest soutěžních zápasů. Čtyři ligové, jedno utkání v Poháru ČMFS a jedno v Poháru UEFA.

Kouč Jarolím se přepočítal

„Program nezměníme, takže je zbytečné plýtvat energií přemítáním, co nám to přinese. Musíme se s tím vyrovnat,“ zdůrazňuje trenér Karel Jarolím. Skloubit ligu s pohárem není lehké. Třeba na jaře Slavia po utkání  s Tottenhamem prohrála následující ligový zápas s Brnem. „Doufám, že se to nebude opakovat. Už jsme vyspělejší, já tedy určitě, a věřím, že také hráči,“ usmíval se v týdnu Jarolím. A přece se příběh opakoval, když sešívaní nebyli daleko od porážky v Českých Budějovicích.

Slávisté v posledních třech ligových zápasech sice ani jednou neprohráli, ale jedna výhra a dvě remízy nabídly jejich pronásledovatelům, aby se na ně mohli dotáhnout. Na rozdíl dvou bodů se mohla přiblížit mistrovi Mladá Boleslav. Ta ovšem doma prohrála po výsledku 0:2 s Ostravou, což Baník vyneslo právě na druhou příčku hned za Slavii.

Galásek na počátku pochyboval 

Baník se v počátku soutěže dlouho hledal. „V závěru přípravy se k mužstvu připojili Tomáš Galásek, Mário Lička a také David Střihavka. Mužstvo potřebovalo trochu času, než si sedne,“ řekl po pondělní výhře svého celku ostravský kouč Karel Večeřa, jenž se svými svěřenci natáhl sérii vítězných zápasů na čtyři. Hořkost porážky baníkovci nepoznali již v sedmi ligových zápasech.

O krušných začátcích po návratu ze zahraničí na Bazaly mluvil v pondělí také Tomáš Galásek. “Musím se přiznat, že když se nám na začátku sezóny moc nedařilo, tak jsem motivaci hledal hodně těžko. Nad svým působením v Baníku jsem v tu chvíli moc přemýšlel,“ řekl na rovinu po důležité výhře zkušený ostravský záložník. „Pro mě se jedná o velké vzkříšení. V jednu chvíli jsme byli až devátí. Taky jsme hodně inkasovali, ale přesto vyhrávali. To bylo důležité,“ přiznal Galásek.

Reklama