Hlavní obsah

Besta si v Charltonu užíval testu mezi hromotluky

Pavel DosadilSport.cz

Nestačil se divit. A snažil se nepromarnit jediný trénink. Brněnský fotbalový útočník Aleš Besta si s nadšením z anglického prostředí užíval týdenní test ve druholigovém londýnském klubu Charlton Athletic. Hráč, který byl koncem září po konfliktu s koučem Uličným vyřazen z kádru 1.FC, tuší, že v zimě do Anglie nepřestoupí. Životní zkušenosti ovšem vůbec nelituje.

Článek

Vrátil jste se z Anglie a musíte čekat, jak se Charlton vyjádří. Jaké si dáváte šance?

Mám pocit, že Charlton by mě chtěl spíše až od léta, kdy bych mohl přijít zadarmo. To jsem ale odmítl. Potřebuji někam nastoupit již od 1. ledna a hrát. Jinak by herní pauza byla příliš velká.

Jaké zkušenosti jste v Anglii získal?

Naprosto skvělé! Jak tam všechno funguje, to se musí zažít. Byl jsem nadšený a užíval si to.

Bylo znát, že Charlton ještě do loňska hrál Premier League?

Vyprávěli, že účast v nejvyšší soutěži pro ně byla bomba. O to větší je zklamání, že sestoupili a ve druhé lize se teď motají na spodku tabulky. Berou to, jako kdyby u nás spadla Slavia nebo Sparta.

To pro vás asi není ideální doba, kdy se ucházet o angažmá... Klub teď má svých starostí dost.

Právě, myslím, že se to na mých šancích uspět podepsalo. Sportovně jsem tam ale nezklamal! Chtěli, abych zůstal od léta. Jenže to by nešlo.

Jak jste si na trénincích vedl?

Přiletěli jsme v pondělí večer a v úterý ráno bylo příšerné počasí, silný vítr a déšť. První trénink jsem se tedy hlavně rozkoukával, ale pak už to bylo v klidu. I na tréninku bylo tempo obrovské, na to by narazil každý Čech.

Měl jste nějaké informace od krajanů, kteří v anglických soutěžích působili?

Volal jsem si s Michalem Daňkem a ten mě nabádal, ať jsem v klidu, že to žádní super-fotbalisti nejsou. Skvělou mají fyzičku, především hráči černé pleti. Každý den makají v posilovně a postavy mají jako vyhazovači z barů... Až mi přišlo, že jim je přebytek svalové hmoty na škodu.

Kdy budete vědět, na čem jste?

Charlton se má vyjádřit do příštího týdne. Ve fotbale nikdy nevíte, ale myslím, že z toho nic nebude. Přitom lidsky byli všichni v pohodě. Nikdo z hráčů mi nedával najevo, že jsem jim přišel brát práci. I proto mě mrzí, že anglické angažmá asi nevyšlo.

Takže zase dřete doma sám a sám...

Tréninkový plán mám od Brna. Momentálně to dělám sám pro sebe.

A vaše Brno mezitím padá ligovou tabulkou čím dál níž...

Těžko se mi k tomu vyjadřuje. Když si uvědomím, jak skvěle nám to v minulé sezóně šlapalo a jak rychle se to otočilo, je mi smutno.

Reklama

Související témata: