Hlavní obsah

Liga se nachyluje do své poloviny, Olomouc hostí v derby druhou Ostravu

PRAHA

Netradičně až nedělními zápasy se fotbalová liga nachýlí do své poloviny. Prestižní derby uvidí v 15. kole diváci na Hané, kde se střetne olomoucká Sigma s druhým Baníkem Ostrava. Vedoucí Slavia přivítá v neděli večer sedmé Teplice. Sparta si bude po fiasku s nováčkem Bohemians Praha z minulého kola muset počkat na reparát na pondělní dohrávku, v níž se představí na severu Čech v Jablonci.

Článek

Kladenští přivítají Plzeň, která si v minulém kole smlsla na Mladé Boleslavi. Trenér domácích Martin Hřídel je spokojen s tím, že se mu v týdnu prakticky vyprázdnila marodka. „Můžeme počítat s téměř kompletním kádrem,“ liboval si. Postrádat tak bude pouze kapitána Lukáše Killara, jenž si bude odpykávat trest za čtyři žluté karty.

Plzeň v posledních pěti utkáních nepoznala hořkost porážky a pod trenérem Pavlem Vrbou se jí daří. „V poslední době jsou plzeňští pro všechny týmy v Gambrinus lize nebezpečným soupeřem. My jsme většinu bodů získali v domácím prostředí a rádi bychom na to navázali,“ přeje si Hřídel. Hostující hráči mají slíbeno delší dovolenou v případě, že budou mít po 16. kole na svém kontě alespoň 23 bodů, zatím jich mají 19, takže by z Kladna určitě neradi odjížděli s prázdnou.

Brno se chce chytnout proti Zlínu

Na půdě Českých Budějovic, které již deset zápasů v řadě neprohráli, ale většinou si připsali pouze bod za remízu, se pokusí zvítězit fotbalisté aktuálně třetího celku tabulky - Liberce. Do duelu nezasáhne zraněný liberecký záložník Bořek Dočkal, jenž si na srazu reprezentační „21“ poranil vazy v kotníku. „Jak vážné poškození to je, zatím nevím. Vše odhalí až rezonance,“ posteskl si.

V jihomoravském derby na sebe narazí tápající Brno a předposlední Zlín. Brňané se stále nemohou vymanit z herní krize a v tabulce jim patří až jedenáctá pozice, když na kontě mají pouhých 16 bodů a jsou daleko za předsezónním očekáváním vedení klubu. Dobrá nálada nepanuje ani ve Zlíně, protože hráči Tescomy figurují v sestupovém pásmu.

„Uděláme maximum pro dobrý výsledek. Tescoma je pro nás vždycky těžkým soupeřem. Nyní na tom také není dobře výsledkově, ale myslím, že psychicky možná může být v lepším stavu než my,“ myslí si sportovní ředitel Brna Karel Jarůšek.

Hapal chce zlomit černou sérii

Ze čtvrtého místa budou o druhou příčku usilovat fotbalisté Mladé Boleslavi, kteří hostí nováčka Bohemians Praha. Středočeši by na poslední vystoupení v Plzni, kde prohráli 0:2 určitě rychle zapomněli, zatímco fotbalistům střížkovského klubu famózní výhra 4:3 nad Spartou z paměti jen tak nevymizí.

„Protože v Plzni jsme sehráli nejhorší utkání letošního podzimu, byla v týdnu příprava trochu odlišná. Důkladně jsme se připravovali, abychom zlomili černou sérii čtyř zápasů bez výhry. Chceme na nepovedená utkání zapomenout a navázat na předchozí úspěchy,“ tvrdil před zápasem mladoboleslavský trenér Pavel Hapal, jenž se stále musí obejít bez dlouhodobě zraněného Tomáše Hrdličky. Středočeši navíc už ve dvou domácích utkáních po sobě nedali ani jeden gól.

Čtyřista policistů v pohotovosti v Olomouci

Moravské derby svedou na Andrově stadiónu týmy Olomouce a Baníku Ostrava. Pro očekávané výtržnosti fanoušků bude na klidný průběh utkání dohlížet na 400 policistů a 50 strážníků. Oba celky mají za sebou šňůru dobrých výsledků. Hanáci neprohráli už šest zápasů v řadě, Baník nepoznal hořkost porážky dokonce v posledních osmi zápasech.

„Pokud se vyvarujeme chyb v obraně a budeme vpředu odvážní, máme na to, abychom uspěli. Výhodou by mohlo být, že na rozdíl od posledního utkání s Budějovicemi by se o fotbal měl snažit i soupeř,“ řekl před utkáním ostravský kouč Karel Večeřa.

Teplice chtějí v Edenu bodovat

Slavia v případě zaváhání svých pronásledovatelů může na prvním místě odskočit pokud doma porazí v nedělní večerní dohrávce Teplice. Sedmí Severočeši jedou do Edenu s velkými ambicemi, rádi by na půdě mistra bodovali. "Pro mě to bude hodně prestižní zápas, ale určitě bych si chtěl z Prahy odvézt minimálně bod a nejlépe tři,“ svěřil se na klubovém webu teplický Štěpán Vachoušek, jenž před odchodem do zahraničí působil právě v dresu Slavie.

Teplice v letošní sezóně příliš branek nedostávají, když v dosavadních patnácti kolech inkasovali jen jedenáctkrát. „S hráči jsme se o tom už bavili, že Teplice mají po nás druhou nejlepší obranu v lize. Ale rozhodně si nemyslím, že by to pro nás bylo nepřekonatelné,“ řekl kouč sešívaných Karel Jarolím, jehož svěřenec Tomáš Necid by v utkání určitě rád navázal na svůj středeční reprezentační debut, v němž na půdě San Marina přispěl k výhře 3:0 svou premiérovou brankou v národním týmu.

15. kolo Gambrinus ligy:
Neděle 23. listopadu:
10:15Viktoria Žižkov - Příbram 2:0on-line
Branky: 25. Švancara, 62. Kalod.
14:30Č. Budějovice - Liberecon-line
14:30Kladno - Plzeňon-line
15:00Brno - Zlínon-line
16:00Ml. Boleslav - Bohemianson-line
17:00Olomouc - Baník Ostravaon-line
20:00Slavia Praha - Tepliceon-line
Pondělí 24. listopadu:
17:15Jablonec - Sparta Prahaon-line

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice