Hlavní obsah

Morales žasnul, na čem se v Čechách hraje fotbal

PRAHA

Je bohatší o další zkušenost, ale radost z toho žádnou nemá. „Už jsem trénoval v řadě zemí, ale na takovém terénu, jako byl na Žižkově, by myslím nikde jinde fotbal nehráli,“ kroutil hlavou Massimo Morales, italský kouč Příbrami. Jeho tým tvrdou bitvu nezvládl a odjel z Viktorie nejen s porážkou, ale také se zraněným kapitánem a kanonýrem Huňou.

Foto: 1. FK Příbram

Útočník Daniel Huňa (uprostřed) pomohl Příbrami jen pár minut.

Článek

Teplota kolem nuly, lehce zasněžené hřiště, z něhož během utkání kopačky fotbalistů vytrhávaly kusy trávníku. Když Příbramští dorazili na Žižkov, zůstal jejich trenér Massimo Morales v lehkém šoku.

„Byl jsem přesvědčený, že by se zápas měl odložit. V žádné ze zemí, v nichž jsem trénoval, by na takovém hřišti fotbal nehráli,“ poukazoval Ital poté, co jeho tým prohrál 2:0.

„Věřím, že se kolegovi zdál terén těžký. Už jsme ale hráli i na horších,“ zůstal v klidu žižkovský kouč Zdeněk Ščasný. Vzhledem k počasí opravdu mohlo být hůř. „Ještě v sobotu to bylo jedno velké bahno, to jsme měli opravdu strach. V den utkání byl trávník o sto procent lepší! Největší pochvala proto patří chlapům, kteří na přípravě terénu makali. Určitě si od nás zaslouží nějakou lahvinku,“ vykládal žižkovský útočník Petr Švancara.

Do obutí trenéři fotbalistům nemluvili. „Každý hráč musí sám nejlíp vědět, jaké kopačky mu vyhovují,“ ví Ščasný. „Tady by asi byly nejlepší ragbyové kolíky. Jako All Blacks,“ vtipkoval Morales s poukazem na novozélandské ragbyové chasníky.

Hned v úvodu utkání mu ovšem bylo spíše do breku. Po ráně loktem do spánku musel střídat útočník Huňa, jemuž se točila hlava. „Je to náš kapitán a nejlepší ligový střelec, takže to byl pro mužstvo šok. Právě Huňa byl na těžkém terénu zbraní, kterou jsme mohli v průběhu zápasu použít. Bylo to, jako bychom drželi pistoli, ale pak nám ji někdo sebral a v rukou nám zůstal jen nůž,“ kabonil se italský kouč.

Navzdory špatné náladě ještě vysekl Viktorce poklonu. „S příchodem kolegy Ščasného se stala jiným týmem, který pomalu ukazuje svůj potenciál,“ podotkl Morales. Trenér Viktorie se revanšoval ve stejném duchu. „Příbram je zase skvěle organizovaná a po fyzické stránce má možná nejlépe trénované mužstvo v lize. Proto mě těší, že jsme složitý zápas zvládli a získali pro nás hrozně důležité tři body,“ reagoval Ščasný, který tak minimálně na půl dne vytáhl Žižkov z posledního místa ligové tabulky.

Reklama

Související témata: