Hlavní obsah

Slavia pevně vládne, ostatní jen přihlížejí

Jan KrůtaPrávo

Osm bodů náskok, neohrožený vládce podzimu. Fotbalisté Slavie v lize válcují jednoho soupeře za druhým a po zásluze mají v kapse titul „půlmistra“. Nikdo jiný na ně v tuto chvíli nemá. „Slavia opakovaně ukázala, že zaslouženě vede ligu. Je to absolutní špička,“ přiznal trenér Teplic Jiří Plíšek.

Článek

„Předvádějí to nejlepší na naší scéně,“ přitakává útočník Baníku Ostrava David Střihavka, který v týmu lídra ligy na jaře hostoval.

Náskok v čele však nikdo ze slávistů nepřeceňuje. I když v minulých šesti letech vždy platilo, že podzimní lídr ligy slavil na konci titul. „Musíme zůstat na zemi,“ říkal trenér Karel Jarolím po osmé ligové výhře v Edenu.

Slavia dokázala proti Teplicím otočit nepříznivý vývoj, třemi góly po přestávce soupeře srazila do kolen. „O půli jsem hráče nabádal, aby se neuchýlili k nakopávání balónů a byli trpěliví. To se podařilo. Poprvé jsme se dostali do situace, že jsme doma prohrávali a zvládli jsme to. Místy z toho nakonec byla naše drtivá převaha,“ chválil Jarolím.

Jeho tým hýří obrovským sebevědomím. Důkazem toho je třeba fakt, že si v zápase s Teplicemi vzal za stavu 0:1 míč devatenáctiletý Necid a šel kopat penaltu. Bezpečně ji proměnil.

Necid byl mezi určenými

„Věřil jsem si. Striktně nemáme určené, kdo jde na penaltu první. Záleží na momentální situaci,“ prozradil Tomáš Necid, který s 11 zásahy vede soutěž kanonýrů. „Necid byl mezi určenými,“ prozradil Jarolím. „Na tréninku penalty proměňuje, zápas je samozřejmě trochu jiná věc, protože pracují nervy. Ale rozhodně jsem nepanikařil, když si bral balón. Už v mládežnických reprezentačních výběrech několikrát dokázal, že je schopen vypjaté situace zvládat,“ řekl kouč. Byl rád, že Necid přidal další důležité góly do své sbírky.

„V poslední době měl trošku výpadek. Ale trefil se za nároďák, což v jeho psychice určitě sehrálo pozitivní roli,“ tvrdil Jarolím. Klenot Slavie by měl v zimě zamířit do CSKA Moskva, jehož už je hráčem, Pražané by však rádi hostování Necida prodloužili pro jaro. „Už jsme to začali řešit. Musíme udělat maximum, aby se nám to podařilo,“ dodal kouč.

Reklama