Hlavní obsah

Rozložená Sparta: Titul v trapu, sezóna na odpis

PRAHA

Ani největší konkurenty už snad nemůže její krize těšit. Fotbalová Sparta je k smíchu i k pláči. Klub, který do každé sezóny vstupuje s nejvyššími ambicemi, jde od jednoho výbuchu ke druhému. Do Ligy mistrů znovu nepostoupil, nedostal se ani do skupinové fáze Poháru UEFA. V polovině Gambrinus ligy je až šestý a na vedoucí Slavii ztrácí neuvěřitelných dvanáct bodů. Ani postup do jarního čtvrtfinále Poháru ČMFS tragickou bilanci nespasí.

Článek

Na mistrovský titul mohou zapomenout. To je již v polovině Gambrinus ligy fotbalistům Sparty jasné. „Každý vidí, že Slavia nyní předvádí nejlepší výkony v lize. Nemá cenu při jejím náskoku rozebírat, na co si troufáme,“ uznal zkroušeně trenér Jozef Chovanec po další porážce v Jablonci. „Mluvit o titulu je zbytečné. Slavia má fazónu a my na ni ztrácíme už dvanáct bodů,“ snadno si spočítal i obránce Petr Voříšek.

Na Platiniho nabídku nedosáhnou

Tolik pokory se z Letné už dlouho nelinulo. Zcela neplánovaně tak dochází na slova Vítězslava Lavičky. Když byl trenér v říjnu odvolán, dostal otázku, zda by Sparta zmítající se v bludném kruhu neměla jednu sezónu prostě „odepsat“, postavit mužstvo na mladých a zásadně ho přebudovat. „Mohl by to být jeden z kroků, aby se Sparta nadechla. Druhou cestou je přivést hráče s takovou kvalitou, aby se prosadili hned,“ odpověděl tehdy Lavička.

Letenští se v následujících týdnech tak rozložili, že jejich sezóna už na odpis je. Na druhé místo sice ztrácejí čtyři body, což při nevyrovnanosti všech pronásledovatelů není neřešitelná ztráta. Titul jim však zmizel v nenávratnu - právě v ročníku, po němž český fotbal poprvé a na dlouho také naposledy vytěží z Platiniho reformy Ligy mistrů.

Český mistr totiž bude nasazen do druhého předkola fáze „šampionů“, takže se vyhne nejsilnějším soupeřům. Mužstvem, které bude mít velkou šanci inovace využít, se téměř jistě stane Slavia. Český vicemistr pak naopak může narazit na čtvrté týmy ze Španělska, Anglie a Itálie nebo na třetí z Francie a Německa.

Jaké budou jarní cíle?

Sparta je bez Ligy mistrů již třetí sezónu a pod vedeném šéfa klubu Daniela Křetínského evidentně tápe a neví, jakou cestou by se měla do milionářské soutěže vrátit. „Sparta by si zasloužila ještě kvalitnější kádr,“ řekl na rozloučenou také Lavička. „Jednoznačně máme kádr dost kvalitní na to, aby českou ligu bez problémů zvládl,“ oponoval mu Křetínský. „Myslím, že mužstvo je dobře poskládané. Máme hráče zkušené, střední generaci, mladé i velmi mladé,“ podpořil šéfa Jozef Chovanec, který z ředitelské kanceláře sestoupil na lavičku.

Pod jeho vedením ovšem Sparta ze čtyř zápasů venku jednou remizovala a třikrát prohrála, takže je momentálně mimo pohárové příčky. Kouč tedy došel k závěru, že v zimě bude muset dojít k čistce v kádru. „Výsledky a výkony budou mít dopad na jednotlivce. Někteří hráči budou muset ze Sparty odejít, abychom mohli jiné na Letnou přivést,“ avizoval Chovanec a tím de facto dal za pravdu svému předchůdci.

O co tedy bude Sparta na jaře ještě hrát? „Nechte nás odehrát poslední letošní zápas s Kladnem. Pak si to řekneme,“ vyzval kouč po porážce v Jablonci.

Reklama

Související témata: