Hlavní obsah

Chovanec: Chcete vidět, jak ze Sparty stříká krev

Kanonáda proti Kladnu byla jen slaboučkou retuší zoufalého podzimu. Fotbalisté Sparty potřetí v řadě nepostoupili do Ligy mistrů, vypadli z Poháru UEFA a v Gambrinus lize přezimují čtvrtí, deset bodů za vedoucí Slavií. Trenér a sportovní manažer klubu Jozef Chovanec teď bude muset rozhodnout, jak dál. Po jeho předchůdci Lavičkovi se budou muset z Letné pakovat také někteří hráči.

Článek

Škaredý sparťanský podzim skončil. Teď nadešel čas, abyste splnil své varování, že někteří hráči budou muset odejít, aby jiní mohli přijít. Prozradíte, koho se to týká?

Na to je ještě brzy. Vím, že jste nedočkaví a nejraději byste chtěli vidět stříkat krev a padat hlavy. Do konce týdne ale trénujeme, teprve pak se to hráči ode mě dozví.

Musí se nachystat na velký průvan v kabině?

Otázkou je, co myslíte slovem průvan? Pro mě už je průvan, když mi vypadnou dva hráči ze základní sestavy.

Řekněme tedy, zda mužstvu hrozí výraznější obměna?

Ani počet předpokládaných změn vám teď neřeknu.

Napovíte aspoň, která řada v sestavě vás nejvíc trápí?

V první řadě nás trápí všechno! Naše podzimní výkony jste viděli... Mužstvo postrádá vnitřní klid. Když jsme ještě před pár měsíci vyhrávali, hráči vypadali lehčeji, nebáli se v rychlosti pracovat s míčem. Teď už byli evidentně těžkopádní.

Nakonec jste se vzmohli aspoň na to, že jste rozstříleli Kladno 5:0. Jako by hráče namíchlo, že po porážkách na Bohemians a v Jablonci už byla Sparta pro smích.

Copak o to, do nás se střílí pořád. Zprava, zleva... Někdy oprávněně, jindy ne. Hráči to samozřejmě sledují a vnímají, pak se to přenáší i na hřiště.

Proti Kladnu znovu vyrukovala výrazně obměněná sestava. Řekli si třeba Wilfried nebo Pečnik o místo i pro jaro?

Když jsem nastupoval, řekl jsem, že dám šanci všem. A to jsem dodržel, i když někteří fotbalisté se představili jen v kratších úsecích. Po podzimu tedy mám reálný obrázek o jejich výkonnosti. Ukázalo se, s kým se dá počítat a s kým ne.

To ale ještě neprozradíte... Tak jiná nedočkavá otázka. O co vlastně bude Sparta na jaře hrát? I kapitán týmu Patrik Berger považuje za samozřejmé, že předsezónní cíle bude muset vzhledem k velké ztrátě přehodnotit...

Odpovím stejně, jako v případě hráčských změn. Na to je brzy, ještě týden pracujeme.

Na titul ale sotva pomýšlíte, když rozjetá Slavia má o deset bodů víc než vy!

Dá se říci, že ona jediná se vyvarovala výpadkům. Všichni ostatní je během podzimu měli, kromě nás i Mladá Boleslav, Ostrava nebo Liberec. Mě teď nejvíc mrzí dvě poslední porážky na Bohemians a v Jablonci, to byla citelná ztráta. Ve všech klubech může přes zimu dojít k podstatným změnám. Na vyhlašování cílů je dost času. Jedno ale vím. Sparta ještě neřekla poslední slovo!

A chcete u toho stále být ve dvojroli manažer - trenér?

Uvidíme. Hledáme ještě asistenty, to je jedna z věcí, na které pracujeme.

Reklama

Související témata: