Hlavní obsah

Úspěšný podzim, tak by se dalo shrnout vystoupení fotbalistů Slavie

PRAHA

Suverénním způsobem prošli fotbalisté Slavie Praha podzimní částí ligové sezóny. Na druhou Mladou Boleslav mají svěřenci trenéra Karla Jarolíma náskok šesti bodů, čtvrtá Sparta ztrácí už bodů deset. Na evropské pohárové scéně už to tak slavné nebylo, přesto jsou sešívaní posledním českým zástupcem a stále bojují o setrvání v Poháru UEFA i v jarní části.

Článek

Fotbalisté Slavie Praha za sebou mají vydařený podzim, především co se ligové soutěže týče. Po šestnácti odehraných zápasech okupují první pozici a mají výrazně nakročeno k obhajobě mistrovského titulu. Nebýt remízového zaváhání v posledním utkání na půdě Příbrami, měli by sešívaní osmibodový náskok na druhou Mladou Boleslav, ale i se stávajícím šesti body jsou v Edenu spokojeni.

Aby ne, vždyť po třech kolech měli svěřenci trenéra Karla Jarolíma pouhé čtyři body za domácí výhru nad Příbramí ve druhém kole a za remízu 1:1 v Plzni ve třetím. Ve výčtu chybí ještě úvodní porážka v Liberci 1:2, která byla zároveň poslední prohrou slávistů v probíhajícím ligovém ročníku.

„Když vezmu začátek ligy, kdy jsme měli po třech kolech jen čtyři body, tak to rozhodně nevypadalo, že skončíme podzim s šestibodovým náskokem na ostatní,“ liboval si zkušený Vladimír Šmicer, jenž se v letošní sezóně trefil již třikrát. Dva ze tří zásahů poslal do sítě největšího rivala - Sparty. Na Letné i díky jeho brankám Slavia zvítězila 4:1 a v 9. kole si tak připsala cenný skalp.

Necid vévodí tabulce střelců

Ve výborné formě odehrál podzim především devatenáctiletý útočník Tomáš Necid, jenž s 11 brankami vede ligovou tabulku střelců. Jeho výkonů si nemohl nevšimnout trenér reprezentace Petr Rada. Při svém debutu v národním týmu na půdě San Marina se Necid dočkal i své premiérové branky. Zda-li s mladým kanonýrem bude moci kouč Jarolím počítat i pro jarní část zatím není jasné. V zimním přestupním období totiž Necid odejde do CSKA Moskva. Ve Slavii se však stále nevzdávají šance, že by Necida získali pro zbytek sezóny na hostování. S každou vstřelenou brankou se ale možnost setrvání hrotového útočníka snížila.

Vynikající sérii drží červenobílí v domácím prostředí, když v Edenu ve všech osmi ligových duelech slavili vítězství a s nimi i jejich fanoušci. Těch do nově vybudovaného slávistického chrámu během podzimní části přišlo více než 84 tisíc, což je v průměru více přes deset tisíc na zápas.

O něco slabší bylo vystoupení Slavie v pohárové Evropě. Po vyřazení od italské Fiorentiny ve třetím předkole Ligy mistrů se sešívaní přes rumunskou Vasluij dostali do základní skupiny Poháru UEFA, kde budou proti bundesligovému Hamburku bojovat o setrvání v soutěži i pro jarní část sezóny. K tomu však potřebují dávat branky. V doposud šesti odehraných zápasech se trefili pouze jednou a postaral se o to kapitán Erich Brabec na půdě rumunského celku.

Reklama

Související témata: