Hlavní obsah

Šmicer po vyřazení z Poháru UEFA: Fotbalová Evropa je jinde než české týmy

Ikona fotbalového týmu Slavie Vladimír Šmicer si po nevydařeném vystoupení v Poháru UEFA uvědomuje, že pro úspěch na mezinárodní scéně musí české kluby udělat rázný krok ku předu. „Potvrdilo se, že většina českých klubů má na mezinárodní scéně problémy. Fotbalová Evropa je jinde než my,“ říká otevřeně zkušený hráč sešívaných.

Článek

Je pro vás nezdar ve skupině Poháru UEFA velkým zklamáním?

Určitě. S letošním vystoupením v pohárové Evropě nejsme spokojeni. Věřili jsme, že můžeme postoupit. Ale ve třech zápasech ve skupině jsme nedali gól, v předkole Ligy mistrů rovněž. Nejsme přece tak špatní, abychom se ani jednou neprosadili. Tudíž je jasné, že ve hře jsou mraky rezerv.

Při prohře s Hamburkem budilo hodně emocí rozhodování tureckého sudího. Cítili jste se poškozeni?

Dělal divná rozhodnutí a řídil zápas nejasně, ale jestli jsme si měli vylít zlost, tak na hřišti výkonem. Neprohráli jsme kvůli němu. Potvrdilo se, že většina českých klubů má na mezinárodní scéně problémy. Fotbalová Evropa je jinde než my. Rozdíl v konfrontaci s Hamburkem nebyl velký, německý tým nehrál oslnivě. Aston Villa byla daleko kvalitnější a lepší než Němci. Bohužel to na nás stačilo. Máme na čem pracovat.

Jediný gól v sedmi pohárových zápasech, to je tristní bilance. Proč jste se s výjimkou jediné situace vůbec neprosadili?

Při konfrontaci českých týmů s mezinárodními jsou výsledky rok od roku horší a horší. V Evropě se hraje v jiném tempu, než na jaké jsme zvyklí z ligy. Záleží, jak se každý s tou změnou vyrovná. Abychom měli naději na úspěch, museli bychom v každém utkání předvést všichni stoprocentní výkon, což se letos nepodařilo. Loni od nás nikdo nic nečekal a v některých zápasech se to sešlo.

Zatímco proti Aston Ville nebo v Žilině jste měli ke skórování příležitosti, proti Hamburku jste si je nevytvořili. Proč?

Čím víc hrajeme a nedáváme góly, tak sebevědomí týmu klesá. Nedařilo se nám rozhodovat zápasy, což se na nás projevilo. Není náhoda, že jsme nikomu nedali ani doma gól. Když to nepřijde, tak propadáte skepsi více a více. Je to o sebevědomí. Nemůžeme dát každému tři branky, ale měli jsme na víc.

Nyní se budete čtrnáct dnů připravovat na utkání v Amsterdamu, ale postoupit nemůžete. Bude složité najít motivaci?

Je deprimující chystat se čtrnáct dnů na zápas, v němž už půjde jen o čest a první gól. Raději bych s Hamburkem prohrál čtyři jedna než s nulou... Nemůžeme si dovolit udělat na Ajaxu ostudu. V přípravě se ukáže charakter každého hráče.

Reklama

Související témata: