Hlavní obsah

Fotbalista Svěrkoš přestupuje z Ostravy do Sochaux

Fotbalový reprezentant Václav Svěrkoš bude hrát francouzskou ligu za FC Sochaux. Pětadvacetiletý ostravský útočník a loňský král ligových střelců se s klubem dohodl na smlouvě na tři a půl roku, kterou podepíše v lednu. ČTK to řekl mluvčí ostravského celku Igor Bruzl. Baník by měl podle neoficiálních informací na prodeji hráče vydělat zhruba dva milióny eur (přes 51 miliónů korun).

Článek

Dlouhodobý zájem Sochaux o Svěrkoše v sobotu vyústil ve finální dohodu. Ostravský kanonýr se od ledna stane hráčem předposledního celku francouzské ligy. Na podmínkách přestupu se kluby i hráč domluvili během třídenní inspekce, kterou Svěrkoš v doprovodu svého agenta Gerharda Pöschnera a zástupce Baníku Tomáše Petery v Sochaux absolvoval.

"To, o čem jsme se bavili na dálku, platilo i ve Francii. Dospěli jsme brzy k dohodě, po 1. lednu jsme za Baník připraveni podepsat kontrakt. Poděkoval bych i Vaškovi za to, co pro nás udělal, a věřím, že jeho kariéra půjde dál nahoru," řekl pro oficiální web Baníku Petera.

Sochaux o Svěrkoše usilovalo už od léta. Těsně před koncem přestupního termínu dokonce vyslalo do Ostravy speciální letadlo pro hráče, kterého však překotné jednání francouzské strany k odchodu nepřimělo. Sochaux se ale vytoužené posily nevzdalo a vytrvalým úsilím útočníka přesvědčilo, že o jeho služby má stále vážný zájem.

Z nového působiště výborné dojmy

"Z návštěvy klubu a prohlídky města mám jenom výborné dojmy. Přesvědčil jsem se na vlastní kůži, že v Sochaux všechno funguje na vysoké úrovni. Problémem je jenom to postavení v tabulce, ale kdybych nevěřil, že na jaře soutěž zachráníme, vůbec bych sem nešel," řekl ČTK Svěrkoš.

I kdyby však Sochaux spadlo do druhé ligy, Svěrkoš se výkonnostního propadu bát nemusí. Součástí připravené smlouvy je výstupní klauzule, která fotbalistu v případě sestupu učiní volným hráčem. "Já jdu ale Sochaux pomoct k záchraně, nepřipouštím si nic jiného. Nerad bych z klubu odcházel za takových okolností," uvedl Svěrkoš.

Po roce a půl v Ostravě se tak Svěrkoš znovu vrací do zahraničí. Kanonýr, který do Baníku přišel loni v létě restartovat svou uvadající kariéru po nevydařeném závěru angažmá v Borussii Mönchengladbach, na Bazalech znovu ožil a během svého posledního působení za tým nastřílel v 38 ligových zápasech 22 gólů.

Sochaux je po Mönchengladbachu, Hertě Berlín a Austrii Vídeň jeho čtvrtým zahraničním klubem. "Francouzská liga je nepochybně kvalitní. V poslední době jsem ji občas sledoval a vím, že v ní hrají velmi silné týmy, a nejsou to jen ty nejznámější jako Lyon, Marseille nebo Bordeaux. Ani Sochaux nehrálo špatně v zápasech, které jsem viděl, jen neproměňovalo šance," uvedl Svěrkoš.

Reklama

Související témata: