Hlavní obsah

Otepka: Za Baník je radost hrát, fotbal mě po dlouhé době zase baví

Vladimír KolářSport.czPrávo

Tvůrcem hry fotbalové Ostravy je Rudolf Otepka. Pětatřicetiletý fotbalista v létě možná z Baníku odejde, ale jak se miláček fanoušků z Bazalů svěřil Právu, případná účast v předkole Ligy mistrů by jej mohla zlákat k setrvání. „Zahrát si je byla vždycky má velká touha. To by pak pro mě byl tvrdý oříšek,“ říká Otepka.

Článek

Máte úspěch, hrajete dobře, na hřišti jste nepřehlédnutelný. Soupeři si na vás dávají pozor, fanoušci vás oslavují, novináři o vás píší. Co vám pomohlo?

Hraji v dobrém mužstvu, které má spoustu vynikajících fanoušků. Za Baník je radost hrát. Fotbal mě po dlouhé době znovu chytil, zase mě baví.

V Příbrami, odkud jste přišel do Ostravy v loňském létě, vás už nebavil?

Tehdy jsem byl unavený, takový otupělý. Šli jsme hrát zápas a všichni čekali, co udělám já. K tomu všemu jsme sestoupili do druhé ligy a já vážně začal uvažovat, že kariéru ukončím a začnu se věnovat mládeži. Vtom přišla nabídka z Baníku. Přišel jsem do silného mužstva, v němž je odpovědnost rozložena na všech jedenáct hráčů plus na další tři, kteří vystřídají. Přiznám se, že prožívám jedno z nejkrásnějších období kariéry.

Baník začal předvádět výborný fotbal od dvojzápasu se Spartakem Moskva, kdy byl z Poháru UEFA vyřazen. Proč až od půlky sezóny?

Nějakou dobu trvalo, než si mančaft nějak sednul. Projevilo se, že přišel Tomáš Galásek, vynikající fotbalista. A že Venca Svěrkoš neřešil, kam v zimě odejde, ale řekl, že podzim bude hrát za Baník. A odehrál ho skvěle.

Vidíte, na jaře už bude Svěrkoš v Sochaux a Galásek oznámil, že v létě v Baníku skončí a odejde jinam...

V létě možná odejdu i já. Končí mi smlouva. Budu upřímný, rád bych to ještě zkusil v zahraničí a finančně si polepšil.

Máte už nějakou nabídku?

Něco jsem zaslechl, ale nezabývám se tím. Kolikrát se už mluvilo, že je hotovo, a pak z toho nebylo nic. Stejně se budu rozhodovat až v létě, tak proč si zatěžovat hlavu nyní. Před námi je jaro a v něm to chceme s klukama dotáhnout co nejvýše

Co když Baník skončí do třetího místa a znovu bude hrát evropský pohár? I tak odejdete?

To by pak pro mě byl tvrdý oříšek. Zvláště, kdyby nám to vyšlo na předkolo Ligy mistrů. Zahrát si je byla vždycky má velká touha.

Tomáš Galásek řekl, že při současné formě byste pomohl i národnímu mužstvu. Trenér Rada má nedostatek kreativních hráčů, myslíte, že máte šanci?

Kdyby tato situace nastala tak před sedmi roky, kdy mi bylo dvacet sedm, asi bych tu myšlenku nosil v hlavě. Nikdy jsem v nároďáku nebyl, ani v jednadvacítce ne. Bylo by to krásné, samozřejmě. Ale mám svůj věk a reprezentace si musí hledat perspektivnější hráče, než jsem já.

Myslíte, že byste úlohu reprezentanta nezvládl?

To nevím, možná ano.

Už jste byl i mezi náhradníky. Na dvojzápas s Polskem a se Slovinskem...

Byl. Kluci v kabině mi nalepili na skříňku nápis „Už je to tady!“ a přidali k němu celou nominaci. Potěšilo mě to, to ano. Ale byl jsem rád, že nikdo o tom nevěděl a já nemusel odpovídat na otázky, co si o tom myslím.

Reklama

Související témata: