Hlavní obsah

Fotbalový svaz má obavy o ekonomiku klubů v době krize

PRAHA

Vedení fotbalového svazu má obavy, jakým způsobem se české kluby vyrovnají s finanční krizí, která začíná ovlivňovat ekonomiku. Podle odhadů místopředsedy ČMFS Jaroslava Vacka je možné, že z 4000 klubů by mohlo během nynější recese deset procent skončit. Vacek na pondělním ligovém shromáždění uvedl, že by šlo o ozdravný proces, který by naopak fotbalové prostředí mohl pročistit.

Článek

Nynější celosvětová ekonomická krize vnese podle odhadů odborníků do sportovního marketingu řadu problémů a ani český profesionální fotbal jich zřejmě nezůstane ušetřen. "Není vyloučeno, že v budoucnu bude nutné v měřítku první a druhé ligy hospodařit s částkou až o 300 miliónů menší," varoval Vacek, který je ve fotbalovém svazu považován za "ministra financí".

Jak se projeví krize na případném krachování klubů, lze prý jen těžko odhadovat. "Je ale naivní se domnívat, že se krize dotkne všech oborů, a fotbalu se vyhne," prohlásil licenční manažer Jan Rýznar, který v rámci profesionálních soutěží rozhoduje o udělení licencí, bez nichž se první a druhá liga hrát nedá. Právě on nyní bude s kluby jednat, nakolik jsou aktuálně solventní.

Podle Vacka je možná blízko doba, kdy se kluby shodnou, že druhá nejvyšší soutěž nemusí být plně profesionální. "A otázkou může být i počet týmů v první i druhé lize," nastínil Vacek začínající debatu, která by pomohla zmírnit následky ekonomické recese.

To však až od dalších ligových ročníků, protože ten letošní už je rozehrán. "Jaká je ale současná situace v klubech, já nemohu komentovat, jsem vázán tajemstvím," vysvětlil Rýznar. Jenže podle všeho už především v druhé lize mají některé kluby potíže; na dnešním ligovém shromáždění v Praze se v zákulisí mluvilo především o Fulneku, který se prý chystají opustit klíčoví hráči včetně Radka Slončíka.

Spořit budou muset i amatéři

Šetřit ale bude muset i amatérský fotbal. Podle Vacka je možné, že konce se dočká plná desetina ze čtyř tisíc klubů. "Není to zrovna populární názor, ale podle mě by takové pročištění fotbalu pomohlo," uvedl Vacek.

Významně postoupily také práce na dokončení bezpečnostního projektu, který od příštího roku výrazně změní spolupráci ministerstva vnitra a fotbalového svazu. "Už jsme obdrželi návrh dohody mezi ministerstvem a svazem. Do 10. dubna by na deseti stadionech měl být instalován kamerový systém a dotahujeme také způsob, jak nakládat s osobními údaji diváků," informoval o hlavních novinkách bezpečnostní manažer svazu Miroslav Platil.

Novinkou během jara bude také to, že po zápasech první ligy již nebudou zveřejňovány známky, které za svůj výkon obdrželi rozhodčí. "Kluby o tom informoval předseda komise rozhodčích Luděk Macela, který tak reagoval na návštěvu zástupců UEFA. Pokud budeme žádat dotační programy, musíme sjednotit postup s dalšími soutěžemi," vysvětlil generální sekretář svazu Rudolf Řepka.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články