Hlavní obsah

Sparta odmítá informace, podle kterých má ekonomické problémy

Fotbalová Sparta Praha je v ekonomické tísni, náhlou stomiliónovou ztrátu v účetnictví prý musel pokrýt majitel klubu, finanční skupina J&T. Uvádí to úterní vydání deníku Lidové noviny (LN), podle kterého se u Sparty spojily sportovní neúspěchy na mezinárodní scéně i současná hospodářská krize. Sparta to však odmítá s tím, že vlastník jen navýšil základní jmění klubu.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Šéf fotbalové Sparty Daniel Křetínský

Článek

Podle LN se v rozpočtu Sparty objevila mezera ve výši 100 miliónů korun. "O tu se musel 'postarat' majitel klubu, společnost J&T. Finanční skupina tak Spartě půjčila na provoz. Aby hospodaření klubu nebylo zatíženo dalšími finančními závazky, rozhodla se J&T půjčky vzdát výměnou za další akcie," tvrdí LN.

"Neřekl bych, že je klub ve finanční tísni. Po neúspěchu v předkole Ligy mistrů a po vypadnutí z Poháru UEFA se Sparta dostala do situace, kdy postrádala příjmy z evropských soutěží. Tuto mezeru zacelila právě firma J&T," řekl Sport.cz tiskový mluvčí Sparty Tomáš Křivda, podle něhož se vzniklá situace nijak nedotkla platů hráčů.

Otava: Sparta bude ještě silnější

"Navýšení základního kapitálu Sparty o 100 miliónů korun ze strany vlastníka naopak znamená, že Sparta bude finančně ještě silnější," tvrdí personální ředitel klubu Jakub Otava.

Lidové noviny přitom upozorňují, že klub má aktuálně další závazky ve výši 400 miliónů korun. Podle klubu jde v tomto případě o běžné bankovní úvěry. "Každá zdravá firma, která si to může dovolit, čerpá úvěry. Není to známka problému, ale naopak finančního zdraví. Jedná se o standardní komerční úvěry, které jsou nejefektivnějším zdrojem financování," řekl dnes ČTK Otava.

Pražský klub dnes navíc odmítl, že by finanční operace nějak souvisely se současnou hospodářskou krizí. "Pokud by se měla Sparty dotknout, tak jedině v dopadu, v jakém se dotkne jejích sponzorů, a pokud by poklesla hodnota transferového trhu. Ale s našimi nejvýznamnějšími sponzory intenzivně komunikujeme a všichni se těší velmi dobré finanční kondici. Výrazný propad na transferovém trhu jsme rovněž zatím nezaznamenali," dodal Otava.

Reklama

Související témata: