Hlavní obsah

Zíka: Základní platy fotbalistů začaly padat dolů

PRAHA

Globální finanční krize není pro český fotbal jen vzdáleným strašákem. Ovlivňuje ho již během zimní přestávky a důsledky budou patrné i v lednovém přestupním období. Místopředseda svazu Jaroslav Vacek dokonce vyslal vážné varování, že se blíží doba, kdy bude nutné v rámci první a druhé ligy vyjít s částkou o 300 miliónů nižší než dosud.

Článek

Končí legrace. Fotbaloví agenti jsou hlavně od toho, aby na klubech vydyndali pro své hráče co nejlepší podmínky. Finanční krize je však natolik vážným faktorem, že i manažeři teď fotbalistům radí, aby se uskromnili.

„Snižování fixních platů již začalo. Měl jsem jednání ve dvou velkých českých klubech a probírali jsme hráče po hráči,“ avizuje Pavel Zíka, zakladatel silné agentury Sport Invest.

Snižování platů je realitou

Fotbalistům nezbude, než se s úsporným programem smířit. „Je to realita. Záleží samozřejmě na mentalitě, charakteru i věku hráče. Zda jde o bezstarostného mladíka, nebo živitele vícečlenné rodiny. Drtivá většina kluků ale snižování platů chápe. Čím dál víc si budou vážit svojí práce. A také klubů, které jim peníze nejen slíbí, ale také opravdu vyplatí,“ líčí své zkušenosti hráčský agent.

Ti úspěšní si na svoje tak jako tak přijdou. „Vysvětluji jim, že fixní platy se třeba o 15 procent sníží. Kluby pak mohou o 15-20 procent zvýšit prémie, takže při splnění výkonnostních cílů si hráči nakonec mohou vydělat i víc než dosud,“ počítá Zíka.

Fotbalový „ministr financí“ Jaroslav Vacek nastínil černou vizi, podle níž může desetina ze čtyř tisíc domácích klubů během krize zkrachovat! „Není to zrovna populární názor, ale podle mě by takové pročištění fotbalu pomohlo,“ myslí si Vacek.

Fotbal si žije nad poměry

Zíka se s ním shoduje v tom, že český fotbal si pořád žije nad poměry. „Již delší čas tvrdím, že na dvě plně profesionální šestnáctičlenné soutěže nemáme ani v době klidu, natož během krize,“ mluví Vackovi z duše.

Agent chystá zimní přestupy, a tak v poslední době procestoval západní Evropu. Jeho kolegové zase mapují situaci třeba v Rusku. „Krize se už projevuje všude. I velké kluby neví, co bude dál. Když mají zájem o hráče, musí čekat, protože cena jedné akcie jejich sponzora klesla z 66 eur na 30... V Rusku se obrat jedné klíčové firmy snížil o miliardu dolarů. My jsme si doma dlouho mysleli, že krize, která začala v Americe, se našeho sportu netýká. Jenže už přeskočila do Evropy a my se na ni musíme připravit. Nejsme přece izolovaným ostrovem,“ varuje Zíka.

Podle Vacka vše směřuje k tomu, že druhá liga nebude plně profesionální. „Otázkou může být také počet týmů v první i druhé lize,“ dodává místopředseda svazu. „Počet profesionálních hráčů se rozhodně omezí. Atmosféra se pročistí, protože na fotbal teď stejně moc lidí nechodí,“ souhlasí Zíka.

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 37. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  0 : 0 Karviná - Bohemians 0 : 0 37. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  0 : 0 Sparta - Ostrava 0 : 0 39. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice