Hlavní obsah

Galásek podepsal smlouvu v Mönchengladbachu

Přestup Tomáše Galáska z Baníku Ostrava do Borussie Mönchengladbach je uzavřen. Pětatřicetiletý záložník ve čtvrtek úspěšně absolvoval v bundesligovém klubu zdravotní testy a podepsal i novou smlouvu. „„Bylo to ovšem jedno z mých nejtěžších rozhodnutí nejen ve fotbalovém životě,“ uvedl bývalý kapitán české reprezentace na webu Baníku.

Článek

Galásek ukončil svou zahraniční po minulé sezóně, v níž hájil barvy Norimberku, a vrátil se do Ostravy. Rodinu však zanechal v Německu a po podzimní části Gambrinus ligy začal zvažovat návrat ke svým blízkým. „Přišly nabídky a já najednou zase měl šanci hrát fotbal na vrcholové úrovni někde blízko manželky a našich dvou dětí. Bylo to rozhodnutí čistě srdeční a je mi moc líto, že to zkomplikuje situaci Baníku. Nepřál bych nikomu, aby musel řešit stejné dilema jako já,“ prohlásil dlouholetý hráč amsterdamského Ajaxu.

Vedení Baníku Galáskovu prosbu o uvolnění přijalo. „Od začátku jsme spolu jednali fér, a když se Tomáš pro něco rozhodne, nemá cenu jej přemlouvat. Mohli jsme mu přestup do Německa znemožnit, ale tím bychom si třeba v budoucnu zavřeli dveře v případě dalších návratů hráčů z ciziny do našeho klubu. Tomáš zadarmo přišel a zadarmo odešel, přesto mu patří dík za vše, co pro nás udělal,“ doplnil předseda představenstva Baníku Tomáš Trucha.

Pracovitý záložník vyrostl v Baníku, od roku 1996 až do letošního léta ale střídal zahraniční angažmá. Kromě čtyř sezón v Tilburgu hrál až do roku 2006 v Ajaxu Amsterdam, poslední dvě sezóny v zahraničí strávil v Norimberku. Právě v Norimberku fungoval jako prodloužená ruka trenéra Hanse Mayera, který se mezitím přesunul do Mönchengladbachu. A Galáska si vybral jako posilu v bojích o záchranu i tentokrát.

Reprezentační kariéru Galásek ukončil letos v létě po nepovedeném vystoupení českého národního týmu na mistrovství Evropy, jeho bilance se nakonec zastavila na 69 zápasech a jedné vstřelené brance.

Reklama