Hlavní obsah

Baník zatím posílí Vácha ze Slavie, chce i Loučku z Jablonce

OSTRAVA

Už bez dvou podzimních opor Václava Svěrkoše a Tomáše Galáska začali zimní přípravu fotbalisté Baníku Ostrava. V šestadvacetičlenném kádru zatím nejsou posily, ale už v úterý by se k mužstvu měl připojit pravý obránce Lukáš Vácha, který jarní část sezóny na Bazalech stráví pravděpodobně na hostování ze Slavie.

Článek

"Přestup ještě hotový není, ale jsme domluveni s hráčem i Slavií. V úterý projde lékařskou kontrolou, a když bude všechno v pořádku, podepíše smlouvu o hostování s opcí," řekl dnes novinářům generální manažer Baníku Verner Lička. Devatenáctiletý fotbalista odehrál v lize jedenáct zápasů za Slavii a Jablonec a poslední měsíce strávil v Liberci, kde však šanci v nejvyšší soutěži nedostal.

Vácha by mohl být jednou z variant za Radima Řezníka, který se zotavuje po vážném zranění kolena. Náhradu však Baník shání hlavně za kanonýra Svěrkoše, jenž přestoupil do Sochaux, i defenzivního záložníka Galáska, který se upsal Mönchengladbachu. Na jeho postu by mohl najít uplatnění jablonecký univerzál Luboš Loučka.

Loučka je typ jako Marek

"Máme o něj zájem, ale je to věc jednání. Loučka je podobný typ jako Tomáš Marek, který se nám výborně osvědčil. Univerzálnost je jedním z požadavků moderního fotbalu a Loučka dokáže hrát v obraně i záloze. Totéž platí i pro Váchu, který byl vychovávaný jako pravý obránce a záložník, ale kopal úspěšně i defenzivního záložníka," řekl Lička.

Do kádru kouče Karla Večeři se také vrátili levý obránce Petr Tomašák z hostování v Příbrami a záložník František Metelka, jehož odchod však bude otevřený zřejmě po celý zimní přestupní termín. Zkušený fotbalista by mohl dále pokračovat ve svém působení v Opavě. "Alternativ je více," ekl Lička.

Ostravě hrozí i jiné ztráty. Na spadnutí byl odchod tvořivého středopolaře Martina Lukeše do Levski Sofia, ale bulharský mistr v posledních dnech zpomalil jednání. "Je dohoda mezi kluby o hostování s opcí včetně finanční stránky. Přišla ale překvapující odpověď Sofie, že si hráče chce vzít až za tři týdny. Proč, to nechápeme. Není to ale o tom, že bychom se handrkovali o penězích. Teď čekáme, až zavolají," vysvětlil Lička.

Setrvání Střihavky je citlivější záležitost

Na Bazalech by měl zůstat útočník David Střihavka, přestože Baník zatím nefinalizoval dohodu s Plzní, jíž střelec pěti podzimních branek patří. "Tohle je trochu choulostivější záležitost. Majitelé obou klubů by to měli do čtrnácti dnů dotáhnout," řekl Lička. Hráč, který zatím bude trénovat v Ostravě, věří, že sezonu v celku i dokončí. "Chci tady zůstat, protože oslabení během zimy bylo velké a bylo by ode mě nefér v rozjeté sezoně odcházet," uvedl Střihavka.

O místo v kabině bude v úvodu přípravy bojovat i šest mladíků z juniorky: obránci Mario Križan, Roman Brunclík, Jan Zawada, záložníci Tomáš Hrtánek, Tomáš Kosňovský a útočník Vít Přecechtěl. "Máme osm zápasů v přípravě, uvidíme, jak se kdo projeví," podotkl trenér Večeřa.

Ostravští fotbalisté v tomto týdnu absolvují lékařské prohlídky a testy, v sobotu sehrají přátelský zápas s Třincem a příští týden je čeká kondiční soustředění v Pozlovicích. Herní kemp mužstvo podstoupí na přelomu ledna a února v Antalyi. Ve čtyřech utkáních se tam poměří s rumunským Pandurii Lignitul Targu Jiu, ruským Spartakem Nalčik, ukrajinským Kryvbasem Krivoj Rog a polským Bialystokem.

Reklama