Hlavní obsah

Ani přesila Slavii v derby se Spartou nepomohla

Bezbrankovou remizou skončilo sobotní pražské derby mezi Spartou a Slavií. Utkání výrazně ovlivnilo vyloučení obránce Zbončáka v 11. minutě zápasu, ale Slavii na překonání brankáře Blažka nestačilo ani téměř 80 minut přesilovky.

Foto: ČTK/Petra Mášová

Radoslav Kováč ze Sparty Praha (vlevo) a Milan Zachariáš ze Slavie Praha.

Článek

Zatímco Slavia nastoupila v očekávaném složení, ve sparťanské sestavě byly překvapivé změny. Na lavičce zůstali Gluščevič s Ježkem, šanci dostali Sionko a po delším čase i Michalík.

Hra začala svižně a už v šesté minutě mohly zaplněné ochozy jásat. Jun si chytře zaběhl na Hübschmanův pas, jenže jeho oblouček zamířil vysoko nad. Slávisté se dostali k Blažkovi poprvé na konci první desetiminutovky a hned z toho byl klíčový okamžik zápasu: Piták se řítil sám na branku, Zbončák jej podle mínění rozhodčího Járy fauloval zezadu a Sparta od té chvíle hrála v deseti.

To poznamenalo hru po zbytek zápasu - zatažená Sparta podnikala osamocené výpady a úspěšně se bránila pokusům hostů. Slávisté se nastěhovali na polovinu soupeře a domácí se především najít ideální rozestavení, jak zachytit soupeřův nápor. Michalík se přesunul do obrany a vedl si nad očekávání dobře. Vyznamenal se zvláště po Skácelově ráně z hranice šestnáctky, kterou zblokoval.

Přesilovku Slavia nevyužila

Krátce před tím už další Skácelův pokus z trestného kopu musel likvidovat Blažek a zdálo se, že slávistický tlak bude narůstat. Jenže hosté jako by nemohli setřást středeční únavu z pohárového zápasu s Vigem a domácí je navzdory početnímu oslabení několikrát notně vystrašili. Nejvíce při Kováčově dělovce před poločasem, kterou srazil Hrdlička mimo.

To už byl předčasně v kabině ošetřovaný Zachariáš, který se sice po přestávce na trávník vrátil, ale krvácení v tváři se mu brzy vrátilo a musel být střídán. Na trávníku se brzy objevil i Adauto a brzy se prezentoval přesnou střelu, která však šla přímo na Blažka. Ani jeho příchod ale nepomohl příliš stereotypní hru červenobílých rozhýbat. Slávisté si přes početní převahu už nedokázali žádnou šanci vypracovat.

Sparta Praha - Slavia Praha 0:0
Rozhodčí: Jára - Vodička, Zlámal. ŽK: Adauto (Slavia). ČK: 11. Zbončák (Sparta). Diváci: 16.662.
Sparta: Blažek - Petráš, Hübschman, Johana, Zbončák - Poborský, Kováč, Němec (88. Pergl), Michalík - Jun (70. Kincl), Sionko (90. Flachbart). Trenér: Kotrba.
Slavia: Kozáčik - L. Došek, Bejbl, Petrouš, Hrdlička (87. Fořt) - Piták, Dostálek, Zachariáš (59. Latka), Skácel - T. Došek (52. Adauto), Kuka. Trenér: Beránek.

Remíza i v Teplicích

Domácí Benčík zachránil Teplicím bod ve chvíli, kdy favorizovaný severočeský tým přečkal penaltu a dohrával bez vyloučeného gólmana Poštulky. Nový trenér Synotu Karel Jarolím tak debutoval na lavičce staroměstského mužstva remízou.

Útočné snažení obou celků v první půlhodině končilo většinou před soupeřovým pokutovým územím, nedařila se ani střelba z větší vzdálenosti. Po rychlé Kolomazníkově akci a Diveckého přihrávce mohl sice skórovat Benčík, ale z vyložené pozice mířil nad břevno. Neklid jakoby dál kradl domácím nápady. Hosté proto vycítili šanci a vsadili na brejky.

Ve 33. min. předvedl sólo hbitý Malár, který po souboji s obráncem Hunalem poslal míč těsně vedle tyče. Teplický bek se ale při obětavém zákroku zranil a byl odnesen na nosítkách mimo hrací plochu k ošetření. Staroměstští jeho absence na trávníku dokonale využili. Záhy totiž rozhozené obraně utekl Meduna a samostatnou akci zakončil trefou do Poštulkovy sítě - 0:1.

Vyrovnání až po poločasu

Po obrátce domácí přece jen zvýšili tlak, v koncovce jim však scházelo více přesnosti a razance. V 64. min. nedotáhl slibnou příležitost střídající Verbíř. Chvíli na to Tesaříkovu jasnou šanci zneškodnil gólman Drobisz, který se v 73. min. blýskl i zneškodněním Benčíkovy hlavičky. Vzápětí Tepličtí zapomněli na unikajícího Medunu, jehož sólo ale Poštulka bravurně vyřešil.

Brankář Severočechů pět minut před koncem fauloval Palinka, byl vyloučen a rozhodčí navíc nařídil proti penaltu. Náhradní brankář Vlasák, který šel na trávník místo obránce Doležala, však střelu Šumulikoského vyrazil! V početním oslabení hrající domácí v samotném závěru vyrovnali zásluhou Benčíka.

FK Teplice - 1.FC Synot 1:1 (0:1)
Branka: 90. Benčík - 35. Meduna. Rozhodčí Hlaváč, žluté karty: K. Rada - Šumulikoski, Čoupek, Kostka, červená karta: 85. Poštulka, 4980 diváků.
Teplice: Poštulka - M. Doležal (85. br.Vlasák), K. Rada, Hunal, Leitner - Kolomazník, Horváth, Voříšek (76. Lengyel),Tesařík - Benčík, Divecký (63. Verbíř).
Synot: Drobisz - Němčický, Kostka, Palinek, Čoupek - Seman, M. Abrahám, Šumulikosi, P. Slončík (60. Činčala) - Malár, Meduna (82. I. Dvořák).

Ostrava zůstala v čele

Fotbalový Baník Ostrava i nadále vévodí tabulce první ligy. Přes dvanáct tisíc diváků se přišlo na Bazaly podívat na povinnou výhru nad Plzní, ale rodila se obtížněji, než si asi leckdo připouštěl. Západočechy srazily do kolen dva góly obránce Pospěcha a vlastní nedisciplinovanost, neboť hosté v Ostravě dohrávali pouze s devíti muži na trávníku.

Domácí začali hodně opatrně, jako by Baník strašila vzpomínka na minulý ostravský duel s Blšany, kdy inkasovali dvakrát během dvaceti minut. V jediné šanci úvodu utkání se po přistrčení Heinze objevil Lička, ale levačkou vypálil v úniku nepřesně.

Západočeši perfektně bránili, ovšem chtěli i útočit, a šance měli vyloženější, než favorit. Barteskova rána nejdříve skončila na nohou Laštůvky, ve 33. min. objev podzimu Knakal orazítkoval po rohu břevno domácí svatyně a sérii příležitostí hostů ukončil Barteska, kdy jeho trestný kop společnými silami nad vytlačili Laštůvka s Pospěchem.

Gól do šaten

Baník udeřil ve chvíli, kdy už se asi Plzeňští viděli v šatně a přemýšleli o tom, že svůj dílčí cíl neinkasovat do přestávky splnili. Jinak si nelze vysvětlit, že Čížkův přetažený centr na vzdálenější tyč našel úplně volného Pospěcha, který hlavičkou nedal Čalounovi naději.

Vyrovnáno mohlo být v 50. min., protože Plzeň rozehrála rychlý protiútok a na jeho konci stála Barteskova dělovka těsně nad. Stejný hráč se pak snažil Laštůvku nachytat lišácky zahraným trestným kopem, ale míč skončil na boční síť a tím aktivita hostů skončila.

Ostravané chtěli rozhodnout. Čížkovu rána z trestného kopu vyboxoval Čaloun, ale pak se nepochopitelně po akci Viktorie ohnal Smíšek po Bolfovi a uviděl červenou kartu. Vzápětí Hoffmann zakončil parádní průnik dělovkou do břevna, v 74. min. pak plzeňské naděje na vyrovnání zhatil Limberský, který byl vyloučen za brutální faul na Pospěcha.

Ostravský obránce se hostům pořádně pomstil. V 79. min. odcentroval nenápadně od brankové čáry Čížek, z druhé vlny se do pokutového území vřítil právě Pospěch a stihl ještě před Kozlem poslat balón do sítě. Šanci na hattrick hbitému bekovi v nastavení zmařil Čaloun, který vystihl jeho pokus o lob. Přesto se na Bazalech bouřlivě slavilo.

Baník Ostrava - Viktorie Plzeň 2:0 (1:0)
Branky: 45. a 79. Pospěch. Rozhodčí Ligocký, žluté karty Dvorník, P. Besta - Zakopal, Smíšek, Knakal, červené karty 69. Smíšek, 74. Limberský, 12254 diváků.
Ostrava: Laštůvka - Zd. Pospěch, Bolf, Dvorník, Hoffmann - Látal, Bystroň (66. Slončík), P. Besta, M. Čížek (90. Matušovič) - Heinz (83. Prohászka) , Mario Lička.
Plzeň: Čaloun - Zakopal, Podzemský, Knakal, Kozel - Knapp (46. V. Procházka), Švejnoha, Barteska, Limberský - Jež (71. Blaha), Smíšek.

Blšany urvaly v Brně bod

Blšany nečekaně získaly premiérový bod v nové sezóně. Naopak Brno, jemuž citelně chyběl zraněný útočník Došek, zaznamenalo první domácí ztrátu na vlastním hřišti. Brňané začali tradičním náporem, kromě Abrahámovy střely těsně vedle pravé tyče ovšem blšanskou branku v úvodu téměř neohrozili.

Po dvaceti minutách jejich tlak ochabl a postupem času dokonce přešla iniciativa na kopačky hostů. Laxní přístup Brna potrestal Lukáč. Zblízka vrátil odražený míč do sítě po předchozí Sýkorově dělovce z velké dálky, kterou brněnský gólman Belic vyrazil jen na břevno.

Zaskočení Brňané mohli chvíli na to prohrávat už 0:2, ale při Pleškově voleji Belic svoji chybu napravil a skvělým zákrokem zachránil. Teprve pak se domácí částečně vzchopili a znovu přesunuli hru na polovinu soupeře. Vyrovnat se jim ovšem do pauzy nepodařilo a do kabin je vyprovodil pískot nespokojených diváků.

Zachráněni před koncem

Na začátku druhé půle nedotáhl nadějný průnik do blšanské šestnáctky obránce Křap. Pro Jihomoravany, jejichž hru výrazně oživil střídající Musil, to však byl signál k mohutnému náporu. Jejich akcím ovšem většinou scházela přesnější finální přihrávka. Hosté hrozili z brejků. Po jednom z nich zahrával Pleško přímý kop a Belic vyrazil míč nešťastně na ruku spoluhráče Kroupy. Z nařízené penalty ale Pleško trefil v 64. minutě břevno.

Převaha Brna s blížícím se závěrem zápasu rostla. Blízko ke gólu byli Schuster a Krško, avšak při hostech stálo štěstí, když v obou případech odvraceli zadáci na brankové čáře. Po Pacandově centru pak Abrahám zblízka přestřelil. Domácí se dočkali až čtyři minuty před koncem. Trestný kop z hranice velkého vápna poslal pod břevno střídající Belej. Vítěznou branku měli na noze Pacanda, jehož bomba těsně minula levou tyč, a Svoboda, jenž prováhal vhodný okamžik pro zakončení.

1. FC Brno - Chmel Blšany 1:1 (0:1)
Branky: 84. Belej - 33. Lukáč. Rozhodčí Čecháček, žluté karty: Svoboda, Krško - Sýkora, Pleško, Šourek, Sláma, Vorel, 6548 diváků.
Brno: Belic - Krško, Schuster, Kotůlek, Křap (81. Belej) - T. Abrahám, M. Svoboda, Zúbek, Mezlík (46. Musil) - Pacanda, Švancara (46. Kroupa).
Blšany: Chvalovský - Lukáč, Horáček, Šourek, Vorel - Michal, Sýkora, Šelicha (90. Stibůrek), Pleško - Polodna (56. Pešír), Sláma (90. Devátý).

Reiterovy góly dovedly Olomouc na 4. místo

Olomoučtí fotbalisté zažívají pod koučem Petrem Uličným zatím skvělý podzim. Po jasné výhře 3:0 nad Opavou poskočil tým, který loni bojoval o záchranu, ze sedmého na čtvrté místo a nechal za sebou obě pražská "S". Dvěma brankami se dnes blýskl Slovák Reiter a ukončil tím svůj letošní střelecký půst.

Úvod ale patřil hostům. Opava začala aktivně a udržela po dlouhé minuty míč v bezpečné vzdálenosti od vlastní branky. Hostující hráči platili na domácí napadáním i důrazem ve středu hřiště a ještě stihli hrozit rychlými protiútoky. První střely na branku vyslali olomoucký Reiter, za Opavu Rilke, ale oba brankáři si se střeleckými pokusy poradili.

Skóre otevřela Reiterova hlavička

Ve 24. minutě kopali domácí první rohový kop. Obrana hostí míč odvrátila pouze k Urbánkovi, který jej vrátil před branku, tam vyskočil nejvýše Reiter a hlavou k opačné tyči vstřelil první gól Sigmy. Po přestávce si olomoučtí vynutili výraznou územní převahu ve snaze vstřelit druhý gól a rozhodnout utkání. To se jim také podařilo v 57. minutě, když Vyskočil na pravé straně obešel obránce Pšeničného, přesně nacentroval na Reiterovu hlavu a útočník umístil míč pod břevno. V 68. minutě využil chyby hostující obrany Urbánek, unikl a střelou po zemi přidal třetí gól.

Chvíli na to ještě Reiter po centru zprava nastřelil tyč. Opavští potom ve snaze dát alespoň gól zcela otevřeli obranu a umožnili domácím lehce pronikat až před Vaškovu branku. Olomoučtí však pokazili co se dalo. Buď špatně vystřelili, nebo si naběhli do ofsajdu. V závěru ještě Vaniak před střídajícím Faldynou dobře zakročil a zachránil čisté konto a střela z dálky opavského Rilkeho pak skončila na spojnici břevna a tyče.

Sigma Olomouc - SFC Opava 3:0 (1:0)
Branky: 24. a 57. Reiter, 68. Urbánek. Rozhodčí: Řehoř - Amler, Gallo. ŽK: Urbánek - Sviták, Horňák. Diváci: 5008.
Olomouc: Vaniak - Randa, Hudec, R. Hubník, Caha - Vlček (63. Babnič), Zbožínek, Kučera, Urbánek (77. Černý) - Vyskočil (69. Siegl), Reiter. Trenér: Uličný.
Opava: Vašek - Horňák (76. Loučka), Jašek, Tichota, Pšeničnyj - Metelka (56. Faldyna), Sviták, Baránek, Krohmer - Dort (56. Da Silva), Rilke. Trenér: Matějček.

Budějovice překvapivě vezou body z Příbrami

Pocit první ligové výhry zažili v letošní sezoně fotbalisté Českých Budějovic. Dnes se jí překvapivě dočkali v Příbrami, když se ve druhém poločase střelecky prosadili Matoušek s Gruberem.

V Příbrami se v deštivém prvním poločase dlouho nic zajímavého nedělo a českobudějovičtí obránci zpočátku bez větších potíží zachytávali ofenzivní výpady domácích. Když se k tomu přidala bezzubá útočná hra Jihočechů, výsledkem byla nezáživná podívaná. Jihočeši se věnovali především urputné defenzivě a před domácí brankou zahrozili jen jedinkrát. Lafata se v pokutovém území efektně uvolnil a jeho nadýchaný centr poslal hlavičkující Horejš necelý metr vedle pravé tyče Václavíkovy branky.

Ve druhém poločase se domácí usadili na budějovické polovině a tři minuty po zahájení hry zpoza šestnáctky vyslal nebezpečnou ránu Žemlík. Za osm minut stejný hráč na hranici velkého vápna přiťuknul Novákovi, ale Kafka jeho pokus vytlačil. Vzápětí znenadání udeřilo na druhé straně. Chlebek si ve vápně pohrál s Turtenwaldem, napříč pokutovým územím šťastně našel Matouška a ten neměl potíže trefit odkrytou bránu.

Recept Jihočechů: brejky

Příbram přikovala Jihočechy před jejich branku, jenže jejich snaha přinesla jedinou možnost: Zavadilův trestný kop našel Sieglovu hlavu, ale vyhlášený kanonýr mířil těsně vedle. Budějovice sázely na rychlé brejky a v 78. se dočkali úspěchu. Matoušek na polovině hřiště vyslal do otevřené obrany střídajícího Grubera, který po čtyřech minutách pobytu na hřišti vzápětí propálil i Václavíka. Byla to jeho premiérová prvoligová trefa.

Chovancův tým vrhnul všechny síly do útoku, ale Kuličovi střelu vyrazil Kafka, který si vzápětí poradil i se Sieglovou hlavičkou. Za tři minuty se Zavadilův trestný kop otřel jen o břevno. Když se v poslední minutě z nadějné pozice z trestného kopu neprosadil ani Otepka, mohli se Budějovičtí radovat. Svého prvního úspěchu se paradoxně dočkali na hřišti, na němž začínali ligu jako domácí.

Marila Příbram - SK České Budějovice 0:2 (0:0)
Branky: 60. Matoušek, 78. Gruber. Rozhodčí: Čuřín - Petřík, Pinkas. ŽK: Svoboda - Penner, Homoláč, Gruber. ČK: 81. Penner (Budějovice). Diváci: 4125.
Příbram: Václavík - Svoboda, Formánek, Turtenwald, Martinčík (46. Loseille) - Otepka, Novák, Zavadil, Rychlík (65. Kulič) - Žemlík (74. Cesarec), Siegl. Trenér: Chovanec.
České Budějovice: Kafka - Pončák, Homoláč, Horejš, Penner - Vozábal, Sivok (88. Bouchal), Chlebek, Leština - Lafata (74. Gruber), Matoušek (83. Svoboda). Trenér: Tobiáš.
Tabulka po 6. kole:
1. Ostrava651015:516
2. Brno642010:314
3. Teplice63309:412
4. Olomouc632110:511
5. Slavia63217:211
6. Sparta62409:210
7. Liberec52305:29
8. Plzeň62137:117
9. Žižkov52036:66
10. Příbram61237:85
11. Zlín51222:45
12. Jablonec51223:75
13. Budějovice61144:114
14. Opava61144:144
15. Synot60334:93
16. Blšany60154:131

Reklama

Související témata: