Hlavní obsah

Kondice se musí zlepšit, prohání Hašek sparťany

PRAHA

Po letech znovu došlo i na ně. Fotbalisté Sparty si na kondiční soustředění ve Špindlerově Mlýně přibalili také běžky, které předchozí trenéři v zimní přípravě vynechávali. Nový první kouč Martin Hašek se netají tím, že kondici považuje za jednu ze slabin Letenských. Proto bude hráče prohánět i na lyžích.

Článek

Jakmile se vrátil na Letnou jako Chovancova pravá ruka, prohlásil, že se fotbalisté Sparty musí proti podzimu zlepšit téměř ve všem. Kondici však nový první kouč Martin Hašek jmenoval především.

„Byl bych rád, aby se na hřišti víc běhalo. S lepším pohybem souvisí také větší aktivita. V zimní přípravě tak musíme nejdřív zapracovat na zlepšení fyzické kondice,“ naznačil hráčům, co je v nepopulárních zimních týdnech čeká.

Sparťani mají v tomto směru smůlu. Hašek totiž patřil během aktivní kariéry k fotbalistům s nejlepšími výsledky funkčních testů organismu. „Pokud to porovnám, tak bych i v dnešním týmu patřil do špičky. Ale to je minulost,“ glosoval trenér tradiční zátěžové testy.

Mezi řádky tedy lze číst, že si jen ověřil to, s čím do Sparty přišel. Že kondice hráčů za moc nestojí... „Testy proběhly už po podzimu a hráči pak dostali pokyny, jak se mají chovat během dovolené. Výsledky jsou interní informací klubu, u většiny hráčů však na začátku ledna došlo k mírnému zlepšení,“ nechává si Hašek hlubší rozbor pro sebe.

Kila půjdou rychle dolů i na lyžích

Na horské galeje se rozhodně musí nachystat Němec Sergio Peter. Nová posila má evidentně řadu fotbalových předností, ale také pár kilogramů navíc. „Nepřišel k nám v optimální kondici, ale věřím, že se do prvního jarního kola stihne optimálně připravit. Fotbalově se jeví velmi dobře a jeho přístup je příkladný. Pokud jde o nadváhu, kila půjdou rychle dolů...“ usmívá se Hašek.

Z Liberce má tvrdý lyžařský výcvik, a tak se do přípravy Sparty po letech zase vracejí běžky. „Dvakrát, třikrát na ně dojde. Kdo na lyžích neumí, tak se prostě naučí,“ nepřipouští Hašek žádné diskuse. „Neměl by to být problém, předem nevím o žádném ‚sněhulákovi‘. Zvědavý jsem snad jen na Bonyho,“ říká mladík Martin Zeman s poukazem na spoluhráče Wilfrieda z Pobřeží slonoviny. „Sám od sebe na lyžích neběhám, ale je to součást fotbalového soustředění,“ smiřuje se brankář Milan Švenger.

Alespoň jednu útěchu Hašek pro hráče má. Na základě testů počítá s individuálním přístupem. „To dřív nebývalo, takže když kompletní kádr absolvoval stejnou zátěž, vedlo to ke dvěma věcem. Za prvé - jedni hráči byli přetěžováni a druzí naopak trénovali hluboko pod své fyzické možnosti. Za druhé - docházelo k častým zraněním, takže už po pár dnech bylo třeba šest hráčů vyřazeno kvůli problémům s koleny, kotníky a Achillovkami. To dnes nehrozí,“ ujišťuje Hašek.

Reklama

Související témata: