Hlavní obsah

Útočník Nezmar je lyžařským Bauerem mezi fotbalisty

LIBEREC

Mrazy nepolevují a kondiční příprava ligových fotbalových mužstev je v nejlepším. Kromě posilovny, výběhů či aerobiku mučí trenéři hráče i na lyžích. Reakce hráčů jsou různé, najdou se však i nadšenci, kteří si běžky zamilovali. Liberecký útočník Jan Nezmar dokonce plánuje, že jednou zdolá Jizerskou padesátku.

Článek

Fotbalový Bauer? Tak to musí být jedině útočník libereckého Slovanu. „Při běhání v hale mi chybí hůlky, je to pěkný extrém,“ stěžoval si Jan Nezmar naoko, když odložil lyže a pustil se do fotbalu na umělé trávě.

Důrazný útočník si běžky oblíbil. „Lyže v rámci fotbalového soustředění pro mě byly prokletím jen první rok. To jsme s Bobem Neumannem nastupovali v Liberci, dali nám banán a vyhnali do stopy ráno i odpoledne. Můj odpor se ovšem brzy zlomil,“ vzpomíná Nezmar.

V posledních letech běžky vyhledává i ve svém volném čase. „Koupil jsem si nové lyže, takže mi nikdo z kluků nestačí. Dobrý je sice Tomáš Janů, ale má starší běžky. Ani on nestíhá,“ pochvaluje si Nezmar.

Nejdřív krajta Oliver, potom Jizerská padesátka

Útočník proslul tím, že doma u rodičů chová krajtu královskou Olivera. V plánu má i další nefotbalovou aktivitu. Chtěl by si zazávodit na Jizerské padesátce. „Mám ji v plánu. Zatím se mi vždy kryje s přípravou či turnaji, ale až s fotbalem skončím, určitě ji poběžím. Akorát že já rád bruslím, zatímco hlavní závod se běhá klasicky. Tak se možná přihlásím do rámcové třicítky.“

V Liberci je lyžař Nezmar na správné adrese a rozhodně si nechce nechat ujít blížící se mistrovství světa klasiků. „Jednou jsem už vyrazili na Světový pohár skokanů, ale atmosféra během šampionátu bude ještě mnohem lepší. Sháním lístky, abych mohl fandit Bauerovi s Koukalem.“

Slovan má lyžařský týden za sebou, teď hráče čeká další etapa v Nymburce. „To budou kruté dva týdny. Musíme je přežít, soustředění na Kypru už bude o něčem jiném. Když ale vidím trenéra Škorpila, jak vyleze v pantoflích na mráz 16 stupňů pod nulou, tak si říkám, že nemáme nárok nadávat,“ usmívá se Nezmar.

Liberec je bod za Spartou

Liberec je po podzimu v Gambrinus lize pátý, jen o bod za Spartou. Na jaře se pokusí o návrat do pohárové Evropy. „Sílu mužstvo má, za Škorpila se stabilizovalo. Do Evropy pořád vedou dvě cesty. Buď z ligy, nebo jako loni z domácího poháru.“

Nebyl by to vtipálek Škorpil, kdyby hráčům trochu nezamotal hlavu. „Nakázal nám něco ve smyslu, abychom navázali na to, co předcházelo, a připravili se na nadcházející. Abych pravdu řekl, tak pořád přemýšlím, co nám vlastně řekl,“ culí se Nezmar.

Reklama