Hlavní obsah

Sparta nominuje sněhuláka Wilfrieda na zimní olympiádu

Pavel DosadilSport.cz

Podzim jste zpackali, tak si v zimě pěkně užijte. S tímto přístupem trenérů se fotbalisté Sparty musejí smířit. Na soustředění ve Špindlerově Mlýně polykají koňské dávky, které by měly nastartovat jejich jarní vzestup. Jak předeslal trenér Martin Hašek, od zlepšení fyzické kondice se musí herní přerod odrazit především.

Foto: AC Sparta Praha

Trenér fotbalové Sparty Martin Hašek učí lyžovat Afričana Bonyho Wilfrieda.

Článek
Fotogalerie

Strmá horská louka u Vojenské zotavovny se stala pro Letenské obávaným pahorkem. Tři skupiny, tři stanoviště. Zacvičit s činkami, odhodit je a tryskem nahoru. Vedle hodit na záda válce zpola naplněné vodou, takže při výběhu je ještě třeba dbát na udržení stability. Konečně sprint s dohmatem na kužely, aby bylo třeba neustále snižovat a zvyšovat těžiště. To všechno v hlubokém sněhu. Na jeho „zorání“ fotbalisté Sparty jen tak nezapomenou.

Fotbalista Sparty Bony Wilfried na soustředění v Krkonoších, přihlíží Jiří Kladrubskýfoto: ČTK/Alexandra Mlejnková

„Jedeme jako předevčírem, všechno samozřejmě naplno,“ popichuje pachtící se postavičky první trenér Martin Hašek. „Důležité jsou pro nás výsledky vstupních zátěžových testů. Hráči všechno dělají se sporttestry, po každém tréninku si údaje okamžitě přetahujeme do počítače a porovnáváme,“ popisuje kondiční trenér Aleš Kaplan.

Lyže strašákem i potěšením

S příchodem Haška se do přípravy letenského týmu po dlouhých letech vrátily lyže. Hvězdou stopy se stal útočník Bony Wilfried z Pobřeží slonoviny, který se na běžky postavil poprvé v životě. „Nestál jsem na nich ani loni na Šumavě se sparťanským béčkem. Navíc je tady příšerná zima, ale co se dá dělat, musíme se nachystat na jaro,“ zoufal si Afričan v předtuše věcí příštích.

Do parády si ho vzal Hašek i Kaplan. Přestože začali výcvik na rovince, sněhulák Bony se záhy stal atrakcí pro přihlížející turisty. A což teprve, když přešli na svah... Tvrdé pády však útočník zvládal s úsměvem a brzy začal dělat pokroky. „Ještě pár tréninků, a Bony se může přihlásit v dresu Pobřeží slonoviny na zimní olympiádu,“ chválil Kaplan s nadsázkou krále střelců víkendového halového turnaje.

Nejlepšími lyžaři jsou Vacek, Kulič, Kozáčik nebo Holenda, který jako jediný běhá v mrazu bez rukavic. A pochopitelně Roman Hubník, který na lyžích vyrostl. „Pocházím z Valašska, tam má běžky každý. Rozumíme si velmi dobře, bruslení je lepší než klasika,“ pochvaluje si zimní posila.

O teplíčku si jen vyprávějí

Další nové tváře si na horách libují o poznání méně... „Kaput,“ hlásil Němec Sergio Peter, když se do cíle prvního kolečka doplazil se zlomenou hůlkou. „Po prvních dnech mohu říci, že ve Spartě se pracuje s větší intenzitou a také ve větší zimě,“ funěl Chorvat Manuel Pamič při porovnání se Salcburkem, odkud do Prahy přišel. Při výběhu do kopce však Chorvat zaskočil i tyrana Haška. „To snad není možné,“ nevěřil kouč časům na stopkách.

Fotbalista Sparty Jiří Jeslínek na soustředění v Krkonošíchfoto: ČTK/Alexandra Mlejnková

Hubník zase může dril pod Haškem srovnávat s dávkami v FK Moskva. „V Rusku jsme trénovali hodinu a čtvrt, tady někdy i dvě hodiny. V přípravě se pak dva měsíce jezdilo po soustředěních za teplem. Já projel Emiráty, Španělsko, Rakousko. Zkrátka se hodně cestovalo,“ líčí stoper, který by se na hřišti měl postavit po bok Řepky.

Hlavní trenér Jozef Chovanec vzpomíná, že třeba Václav Ježek se bez horského soustředění také obešel. „Za nás jsme kondici spíš nabírali v Praze a pak vyráželi na zápasy do tepla. Důležité je, že dnes všechno směřuje k individuálnímu přístupu, počet naběhaných kilometrů už není rozhodující,“ vyzdvihuje Chovanec.

Sparťani jsou nicméně rádi, že se doplazí do pokoje a mohou se po obědě na chvíli natáhnout...

Reklama

Související témata: