Hlavní obsah

Sparta má nabitý týden - dřina, Jihlava i Hongkong

PRAHA

Kondiční soustředění ve Špindlerově Mlýně sice mají fotbalisté Sparty za sebou, o lenošení se jim však stále může jenom zdát. Program tohoto týdne je pěkně nabitý. Několik tréninkových jednotek, úterní dvojzápas s Jihlavou a ve čtvrtek odlet na turnaj do Hongkongu, kde Letenští zkusí navázat na devět let starý triumf národního týmu.

Článek

Pořád dřou, ale věří, že to nejhorší ze zimních galejí už mají za sebou. V úterý si fotbalisté Sparty konečně zahrají zase fotbal. Ve strahovském tréninkovém centru se na umělém trávníku třetí generace utkají s Jihlavou. První duel začne v 10:30 a druhý ve 13:00. Až poté se mohou chystat na čtvrteční odlet do Hongkongu.

Letenští letos zvolili model zimní přípravy se dvěma herními soustředěními v teple. Z Asie se vracejí 31. ledna a již 2. února zamíří na tradiční přípravný kemp ve Španělsku. „Všichni se těší, až kondiční dřina skončí a budeme hrát fotbal. Do Hongkongu je to kus cesty a budeme tam dlouhou dobu. A po dvou dnech doma hned zase vyrazíme do Španělska. Měli bychom se ale rozehrát co nejlépe a v dobrých podmínkách,“ uvědomuje si kapitán mužstva Patrik Berger.

„V Hongkongu bude ideální příprava. Když jsem trénoval reprezentaci, hráli jsme tam v roce 2000 s výběrem složeným z hráčů z klubů české ligy. Využili jsme tedy kontaktů, které jsem tam získal,“ vysvětluje hlavní trenér Jozef Chovanec.

Reprezentace turnaj v Hongkongu vyhrála

Nároďák tehdy pod jeho vedením vyhrál Carlsberg Cup. Nejdřív před návštěvou 40 000 diváků porazil mezinárodní výběr hongkongské ligy a ve finále pak góly Kolomazníka a Verbíře přehrál Mexiko 2:1. Horší vzpomínky na turnaj má ovšem nový první kouč Sparty Martin Hašek. Stal se smolařem výpravy, protože při rozcvičení před prvním duelem si tenkrát natáhl sval, do míče si nekopl a ztratil tak důležité body v bitvě o nominaci na EURO 2000...

Jeho letenští svěřenci teď hledí k Hongkongu se směsicí očekávání i obav. „Určitě to bude zajímavý turnaj, zahrát si tak daleko se jen tak někomu nepodaří. Trenér ale bere jen dvacet hráčů, takže se neví, kdo pojede,“ říká Jiří Jeslínek za mladíky bojující o místo v kádru.

Mazák Berger byl s Liverpoolem nejdál v Singapuru a v Bangkoku. „Těším se, ale musíme počítat i s tím, že pro organismus to nebude nic snadného. Časový posun i teplotní rozdíl bude veliký, chvíli potrvá, než se dáme do kupy. A pak už zase poletíme domů,“ přemítá kapitán.

Obránce Roman Hubník během angažmá v FK Moskva létal až do Vladivostoku. Po těchto zkušenostech by raději uvítal nějakou bližší destinaci. „Je to nezvyklé, soukromě jsem byl nejdál na Kubě. V letadle strávíme jedenáct hodin a pak se budeme prát s posunem času.“

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava