Hlavní obsah

Záchranáři Kladno a Žižkov otevřou bitvu o zimního krále

Zimní fotbalovou Tipsport ligu čeká pikantní semifinále. V sobotu dopoledne na sebe v Edenu narazí Kladno a Viktoria Žižkov. Dva kluby, které v tabulce Gmabrinus ligy dělí po podzimu jen dva body. Mezi čtrnáctými Středočechy a patnáctou Viktorií navíc prochází čára ponoru. Spolu s posledním Zlínem je na jaře čeká stejný osud - tvrdý boj o záchranu.

Článek

Finanční krize cloumá fotbalovým světem, Kladeňáci jsou však relativně klidní. „Myslím, že krize víc zasáhne kluby s většími rozpočty. My jsme na skromné podmínky zvyklí,“ usměje se trenér Martin Hřídel.

Středočeši nekalkulují ani s finanční prémií, kterou všichni semifinalisté zimního turnaje podle konečného umístění dostanou (vítěz bere 300 000 korun). „Tyto peníze jsem po dohodě s vedením použil jako motivaci pro hráče. Mají přislíbeno, že si prémii rozdělí mezi sebe,“ avizuje kouč.

Na to, že Kladno vstupovalo do Gambrinus ligy v roli outsidera, si na podzim nevedlo zle. Také v přípravě si už vyšláplo na Teplice či Plzeň. „Oběma soupeřům jsme dali po čtyřech gólech, ale jsem opatrný. V letní přípravě nám to také šlo, a pak jsme se na podzim těžko střelecky prosazovali,“ poukazuje Hřídel.

Proto by ještě rád posílil ofenzívu, aby se produktivita týmu zvýšila. Obranu opustil klíčový stoper Killar, jeho místo by však měl zaujmout Bundesligou protřelý mazák Drsek, který s Kladnem trénuje. „Je to otevřené, ale věřím, že u nás Pavel zůstane. Killar měl svou roli, byl to kapitán. Drsek by však mohl být v lecčems fotbalově lepší, a tak bychom vlastně v obraně posílili,“ doufá Hřídel.

Na Žižkově končí legrace, kádr se zúží

Žižkov během podzimu odvolal dva trenéry a na třetím v řadě teď je, aby Viktorku v lize zachránil. „Vždycky je lepší, když se v přípravě vyhrává. Žádné prognózy však nejsou v lednu na místě. Všechno ukáže až liga,“ upozorňuje Zdeněk Ščasný.

Po zoufalém podzimu se s některými hráči loučí, byť jejich jména zatím nezveřejnil. „Někteří kluci si mysleli, že jim bude chodit výplata, ale odpovědnost veškerá žádná... Musíme se na Žižkově obklopit lidmi, kteří přiloží ruku k záchraně. Na jaře potřebujeme urvat tak 19 bodů, což je těžké, ale ne nereálné," říká velmi kriticky zkušený útočník Petr Švancara.

„Petr mě příjemně překvapil, jede na 150 procent a je příkladem pro ostatní. Někteří hráči prostě nejsou z hlediska klubu dlouhodobě perspektivní. Pokud má někdo pendlovat mezi áčkem a béčkem, tak radši vlastní mladíci,“ říká Ščasný jasně.

Pro jaro si vyhlédl zvučnou posilu, sparťanského střelce Doška. Jeho příchod se ovšem povážlivě vleče již od začátku prosince. „O Libora stojím hodně, ale je určitá hranice, kdy ho tu chci mít. Jeho příchod by pomohl všem - nám, hráči i Spartě, která by útočníka u nás oživila. Co vím, tak Libor to vnímá stejně. Teď jde o to najít formu. Přestup je v tomto období zajímavý jen pro Spartu, zatímco Viktorka i Došek preferují hostování,“ naznačuje Ščasný, na čem očekávaný přesun může ztroskotat.

Program víkendových zápasů
Sobota:
Semifinále Tipsport ligy (Praha-Eden): 10:30 Viktoria Žižkov - SK Kladno (přímý přenos ČT4), 13:00 1. FC Brno - FC Slovácko (od 20:00 záznam ČT4).
Přípravné zápasy: 11:00 Olomouc - Třinec, Ostrava - HFK Olomouc (umělá tráva ve Vítkovicích), Plzeň - Most, Liberec - Bohemians 1905 (v Nymburce), Bohemians Praha - Dukla Praha (umělá tráva na Proseku), 12:30 Zlín - B. Bystrica (Luhačovice), 13:00 Slavia Praha - Teplice (hřiště Slavoje Vyšehrad), 14:00 České Budějovice - Jihlava (Hluboká nad Vltavou), Sokolov - Plzeň, 15:30 Borussia Mönchengladbach - Mladá Boleslav.
Neděle:
Tipsport liga (Praha-Eden): 10:30 zápas o 3. místo, 14:00 finále (přímý přenos ČT4).
Přípravný zápas: 11:00 Jablonec - Poznaň (umělá tráva ve Mšeně).

Reklama

Související témata: