Hlavní obsah

Šéf Křetínský potvrdil ztrátu, prodej Sparty se prý ale neplánuje

PRAHA

Šéf fotbalové Sparty Daniel Křetínský v rozhovoru pro klubový web potvrdil finanční ztrátu ve výši 156 miliónů korun za minulé účetní období. Současně vyloučil, že by tím byla narušena stabilita klubu, protože tu podle něj zajistily vklady vlastníka do základního kapitálu ve výši 206 miliónů korun. Křetínský důrazně odmítl dohady, že se připravuje prodej klubu.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Daniel Křetínský

Článek

Křetínský ve středu reagoval na úterní informace médií, které byly založeny na veřejně přístupných datech. Podle nich klub za loňský rok prodělal rekordní částku v historii. To činovník nepopřel.

"V minulém účetním období Sparta skutečně vykázala ztrátu ve výši 156 miliónů korun. Ovšem v žádném případě to neznamená, že by byla ohrožena stabilita klubu. Naopak, ztráta byla kompenzována dvěma vklady vlastníka do základního kapitálu. Ten ještě posílil finanční stabilitu klubu," uvedl zástupce vlastníka klubu, finanční skupiny J&T.

Křetínský vysvětlil, že účetní ztráta není pro Spartu ani vlastníka rozhodující. "Za dobu našeho působení od sezóny 2004/2005, vykázala Sparta kumulovanou účetní ztrátu ve výši 242 miliónů korun. Nemalá část této ztráty je však tvořena nepeněžními položkami, například odpisy ve výši 87 miliónů korun. Takže reálná ztráta se pohybuje přibližně na úrovni 150 až 160 miliónů," pustil se fotbalový funkcionář do ekonomického rozboru.

Ztráta prý byla kompenzována dvěma vklady do základního kapitálu. "Jinými slovy: tento dvousetmiliónový vklad uhradil celou reálnou ztrátu a naopak ještě posílil finanční stabilitu klubu o dalších cca 40 až 50 miliónů. Skupina J&T tak více než splnila morální závazek, který z vlastnictví Sparty vyplývá, a finanční stabilitu klubu ze svých zdrojů zajistila," pokračoval Křetínský.

Jedním z důvodů výrazného zhoršení hospodářských výsledků prý byl například pozdější odchod Michala Kadlece do Leverkusenu. "Ten se nakonec uskutečnil až v průběhu této sezóny. Z pohledu Sparty tedy došlo pouze k časovému posunu zaúčtování tohoto výnosu. Sparta o tento příjem nepřišla, pouze vstoupí do výsledku probíhající sezóny," vysvětlil letenský šéf. Jako druhý výrazný faktor pak označil nižší tržby za prodej televizních práv v Poháru UEFA.

Hospodaření se již od příští sezóny musí zlepšit

Připustil ale, že pro následující sezónu se musí hospodářské výsledky klubu výrazně změnit. "Našim cílem je, aby hospodaření Sparty bylo počínaje příští sezónou mírně kladné - při účasti v Poháru UEFA. A výrazně kladné - nad 100 miliónů - při účasti v Lize mistrů," plánoval Křetínský.

Těchto cílů má Sparta dosáhnout stabilně rostoucími příjmy z komerční činnosti, tedy reklamy, sponzoringu a merchandisingu. Další opatření jsou již zcela v oblasti úspor: snížení nákladů včetně těch na hráčské mzdy. Klub prý navíc počítá, že příznivě se může projevit už to, že v kvalifikaci do Ligy mistrů je nově atraktivně honorována i účast ve 3. předkole, a centrální marketing Poháru UEFA.

Zcela odmítl úvahy a množící se spekulace, podle nichž současný vlastník chystá prodej jinému zájemci. "Žádná jednání o prodeji Sparty nejen že nevedeme, ale ani jsme nikdy v minulosti nevedli. A do budoucna o nich ani neuvažujeme," zdůraznil Křetínský.

Nynější majitel prý přes finanční těžkosti dodnes nelituje vstupu do Sparty. "Je nám ctí, že můžeme hrát roli vlastníka Sparty. Očekáváme ale současně, že se podmínky podaří daleko lépe promítnout do našich sportovních výsledků a především vystupování v evropských pohárech," konstatoval. Z tohoto pohledu považuje jako klíčovou podmínku stabilní obsazení pozice trenéra.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články