Hlavní obsah

Urban chce udržet ligu a dovést Kincla do Klubu kanonýrů

Pavel DosadilSport.cz

Nikdo s nimi nepočítal. Nováček bez výhody domácího prostředí i diváckého zázemí. Fotbalisté FK Bohemians Praha se prognózám vzepřeli a zařadili se k největším podzimním překvapením Gambrinus ligy. Devatenáct bodů je posunulo na jedenáctou příčku tabulky a trenér Luboš Urban může spřádat konkrétnější plány, jak střížkovskou Bohemku v lize na jaře udržet.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Trenér fotbalistů Bohemians Praha Luboš Urban

Článek

Máte k dobru osm bodů od sestupových příček. Dodalo vám to patřičný klid do zimní přípravy?

Určitě. Tím spíš, že ve druhé polovině podzimu jsme hlavně doma podávali výkony, na které se dalo dívat.

Uvědomujete si ale, že na tým, který porazil i Spartu, se už každý soupeř na jaře lépe nachystá?

Však také zvedám varovný prst. Pořád hrajeme o záchranu! Nemůžeme polevit, nic jistého nemáme.

Proto kladete velký důraz na jarní start. Začínáte v Kladně, hostíte Slavii, jedete do Brna a pak přivítáte Žižkov.

To je šílený rozjezd... S Kladnem to bude zápas o šest bodů. Navíc hraje Žižkov se Zlínem a Budějovice s Příbramí, takže poslední šestka se hned v premiéře utká mezi sebou. První kolo hodně napoví, ale nesoustředíme se jen na něj. Podle mě musí za dané konstelace 28 bodů stačit k záchraně. A čím dříve těch devět zbývajících získáme, tím lépe. Slavia nám v Edenu dala bůra, ale v zimě oslabila, tak je možná výhoda, že ji potkáme tak brzy. Naopak Brno se konsoliduje. A raritou bude zápas s Viktorkou, kterou ‚uvítáme‘ na jejím vlastním hřišti...

Hostování skončilo Jablonskému, Jeslínkovi a Vošahlíkovi. Žádný nový hráč za ně nepřijde?

Pracujeme s vlastními. Po odchodu brankáře Wintra na hostování do Jihlavy jich máme dvacet a téměř všechny pod smlouvou. Nějakou posilu bychom ale brali, počkáme, až se ostatní kluby vrátí ze zahraničí. K panice ovšem není důvod.

Mazák Kincl dal na podzim sedm gólů, patří k nejlepším v lize. Uklidňuje vás, že s takovým střelcem snad ani sestoupit nelze?

Může a nemusí to platit. Rozhodně mě těší, že góly dává. Marek měl trochu obavy, jak ve svých letech návrat do ligy zvládne, potřeboval čas. A když vezmu, kolik šancí ještě zavraždil, mohl mít branek klidně deset, jedenáct. Teď má celkem 89 ligových gólů, tak mu říkám makej, ať jsi co nejblíže Klubu kanonýrů.

Jak reaguje? Vidíte na něm, že ho stovka motivuje?

Nedává to na sobě znát. Pokud ale Markovi vydrží zdraví, má na to. A já věřím, že ho jako trenér do Klubu kanonýrů dotáhnu.

Téměř všechny ligové kluby jsou teď v teple, vy jste ovšem na plánované soustředění do Turecka neodjeli a střídáte Prahu s Nymburkem. Věříte, že vám přijde vhod příprava v podmínkách, ve kterých začne liga?

Já ale připravuji mužstvo na čtrnáct jarních kol... Myšlenka na přípravu v Turecku byla, dokonce jsme si tam byli nějaká místa vybírat. Pak z toho sešlo a rozhodnutí majitelů musíme respektovat. Zkoušeli jsme ještě Rakousko či Německo, ale na poslední chvíli jsme už nesehnali kvalitní soupeře. V Nymburce je na toto období velmi kvalitní přírodní tráva, bez vyhřívání se bude hrát i na Kladně a na Žižkově. Čeká nás tam Trenčín a Petržalka, generálka na ligu bude s Ústím, což jsou tři dobré zápasy. Musíme jít postupnými kroky. Věřím, že pokud ligu zachráníme, tak se příště i na soustředění do tepla pojede.

Reklama

Související témata: