Hlavní obsah

Mokrý: Jaro ukáže, jestli nová smlouva s policií bude mít účinnost

Předseda Českomoravského fotbalového svazu Pavel Mokrý, jenž v pondělí svým podpisem stvrdil platnost nové smlouvy mezi policií a svazem o převzetí odpovědnosti klubů za bezpečnost na stadiónech, věří, že jde český fotbal správným směrem. „Nelze vyloučit, že se vyskytnou nějaké chyby. To všechno je otázkou vyhodnocení,“ nechal se slyšet Mokrý.

Článek

Musí tuto smlouvou vůbec výkonný výbor svazu schvalovat?

Výkonný výbor jako takový novou smlouvu schvalovat nemusí, měl by s ní ale souhlasit.

Jaký postoj očekáváte od klubů, až jim na výkonném výboru předložíte novou smlouvu mezi policií a ČMFS?

Myslím si, že má tato smlouva většinovou podporu. Samozřejmě se mohou zástupci klubů ozvat s některými námitkami. Nelze vyloučit, že se vyskytnou nějaké chyby nebo že je ve smlouvě uvedeno něco, co tam nepatří. To všechno je otázkou vyhodnocení, které uděláme po třetím, šestém, či desátém kole.

Vědí tedy kluby, jak v praxi jednat?

S finální podobou se budou zástupci klubů seznamovat počínaje úterkem. Nicméně všechny kluby jsou již minimálně půl roku informovány o tom, co se bude dít.

Musí kluby tuto dohodu respektovat?

Samozřejmě mají kluby možnost, že tuto smlouvu respektovat nebudou. To není pod žádnou sankcí. Potom je tedy na nich, aby si bezpečnost na stadiónech zajistili vlastními silami, například soukromou agenturou. Policii na pomoc samozřejmě mohou zavolat kdykoliv. Je třeba brát v potaz možnost místního ujednání s policií, což bude znamenat, že příslušníci policie budou připraveni v blízkosti stadiónu. Pro klub z toho nebudou vyvozeny žádné náklady navíc.

Vnímáte nevoli od některých klubů vůči nově podepsané smlouvě? Má to co dočinění i s nutností zavádění kamerového systému na stadiónech?

Kamerový systém je trendem ve světě a tomu se určitě nevyhneme. Klubům spíš vadí fakt, že jsou na pořadatelskou službu kladeny větší nároky.

Věříte, že v jarní části ligy policii na žádném stadiónu neuvidíme?

To si netroufám tvrdit. Jarní zápasy ligy jsou vždy složité, protože se rozhoduje o titulu a sestupujících týmech.

Reklama