Hlavní obsah

VIDEO: Sparťani se o titulu nebaví, ale chtějí být nejhůř druzí

Pavel DosadilSport.cz

Přes zimu prošli velkou obměnou kádru. Fotbalisté Sparty totálně pokazili ligový i pohárový podzim, a tak změny musely přijít. Před startem jara se už letenský klub cítí silnější, ale vzhledem k bodové ztrátě je jeho situace složitá. Proto Sparta navzdory tradici tentokrát nevyhlásila jasný útok na mistrovský titul, byť koutkem oka po vedoucí Slavii stále pokukuje.

Článek

Jaký má Sparta na jaře cíl? Troufá si vůbec vyzvat vedoucí Slavii, na kterou ztrácí deset bodů? „Nechceme nic vyhlašovat. Jsme Sparta, která chce být pořád první. Loni se ukázalo, že ve fotbale je možné úplně všechno,“ poukazuje personální ředitel Jakub Otava na závěr minulé sezóny.

Letenští dokázali zlikvidovat náskok sešívaných, ale když tři kola před koncem už pomalu slavili titul, totálně zkolabovali a poslali pohár jako na zlatém podnosu do Edenu...

„O titulu se v kabině nebavíme, na druhou stranu není v mužstvu nikdo, kdo by házel flintu do žita. Je nám jasné, že nemáme situaci ve svých rukou. Když bude Slavia vyhrávat, těžko ji přeskočíme. Soustředíme se na sebe. Pokud chceme mužstva před námi aspoň postrašit, musíme hned od začátku jara vítězit,“ uvědomuje si kapitán mužstva Patrik Berger.

Účast v pohárech je povinností 

Hlavní trenér Jozef Chovanec potvrdil, že mužstvo od vedení klubu nedostalo za úkol získat mistrovský titul. „Tak to nestojí. Ale účast v pohárech je samozřejmě povinností. Chceme skončit minimálně druzí.“

Sparta chce na jaře nabídnout rozhodně atraktivnější fotbal, než jaký předváděla během matného podzimu. „Měli bychom hrát nátlakově, presinkově a s častým zakončením,“ přeje si Chovanec.

Během zimní přípravy nastavili s prvním trenérem Martinem Haškem tvrdá pravidla. Okusil to třeba mladý Zeman, který byl v generálce s Lincem střídán již před přestávkou. „Měli jsme ho ze hřiště stáhnout ještě dřív... Všichni hráči musí plnit naše pokyny, jiná cesta není,“ zdůrazňuje Chovanec.

Na Letné přibylo cizinců

Zimní pohyb v kádru by vydal na dlouhý seznam. Pokud jde o klíčové hráče minulosti, odešli Slepička, Došek či Voříšek. Kisel střídal individuální plán s tréninky v béčku a ve středu jeho působení ve Spartě skončilo. "Dnes jsme ukončili smlouvu. Rozešli jsme se v dobrém, Karol si může hledat angažmá," uvedl Otava. Z nových tváří mají šanci na základní sestavu Hubník, Pamič nebo Kucka. V kabině přibylo zahraničních hráčů.

"Není to trend, že bychom se zaměřili na cizince. Šlo o hráče, které jsme déle sledovali, aby nám zapadli na konkrétní místa v sestavě. Posilám věřím, myslím si, že budeme silnější než na podzim - a že hlavně budeme předvádět lepší fotbal," doufá Chovanec.

Juraj Piroska jako nová posila fotbalového klubu AC Sparta Praha na tiskové konferenci před začátkem jarní části první fotbalové ligyfoto: ČTK/Roman Vondrouš

Pár hodin před skončením přestupního termínu na Letnou přišel útočník Juraj Piroška z Artmedie. "Mám handicap, že jsem s mužstvem neprodělal přípravu. Sparta je však pro mě výzvou. Proto jsem si ji vybral, i když jsem měl tři další nabídky z českých klubů," prozradila poslední posila.

Reklama

Související témata: