Hlavní obsah

České Budějovice se chtějí co nejdříve zachránit

ČESKÉ BUDĚJOVICE

S cílem co nejdříve uniknout od sestupových příček a pokusit se o umístění v elitní desítce vstupují fotbalisté Českých Budějovic do jarní prvoligové sezony. Jihočeši figurují po podzimu na třináctém místě tabulky se sedmibodových náskokem na předposlední Viktorii Žižkov.

Článek

Dynamo začalo tento ročník katastrofálně, ale příchod trenéra Pavla Tobiáše mužstvo nastartoval k výborným výkonům. Jihočeši drželi sérii 11 zápasů bez porážky, prohráli až v posledním podzimním kole s Bohemians Praha.

"Chceme navázat na náš herní projev z druhé poloviny podzimu. Rádi bychom se co nejdříve odpíchli z těch nervóznějších pásem a předváděli útočný fotbal," řekl na středeční tiskové konferenci šéf klubu Karel Poborský.

Kouč Tobiáš pošilhává po první desítce. "Základním cílem je samozřejmě udržet první ligu. Situace ohledně bojů o záchranu není vyjasněná, je tam šest týmů a my se řadíme mezi ně. Ale my se z toho rychle dostaneme. Výsledkově už asi sezona nebude, jak bych si představoval, ale chtěli bychom se přiblížit středu tabulky, aby se neříkalo, že končíme někde nad propastí," uvedl Tobiáš.

Klíčem k případnému posunu vzhůru budou hned úvodní jarní zápasy, v neděli přivítá Dynamo Příbram. "To bude utkání jara. Pokud ho zvládneme, můžeme se dostat hodně vysoko. Jsem stoprocentně přesvědčený, že když vyhrajeme, že odstoupíme od těch ohrožených týmů. Pokud by se nám v úvodu nevedlo, bude to boj o holé bytí," pokračoval kouč.

V kádru proběhlo jen minimum změn

Kádr Jihočechů prošel během zimy pouze kosmetickými úpravami. A-tým zůstal pohromadě, z hráčů, kteří zasáhli do podzimu, odešli jen Ondrášek a Kovařík, jemuž skončilo hostování. Vedení přivedlo dva talentované mladíky Klavíka se Slovákem Mrvou, z dorostu si Tobiáš vybral Nitrianského s Bakalou. Dynamo usilovalo ještě o Táborského, ale ten se nakonec vrátil do Mladé Boleslavi, kde mají problémy se zraněnými útočníky.

Jen minimální pohyby v kádru naznačují klubovou strategii, Jihočeši myslí i na budoucí sezóny. "Nechceme brát hráče, kteří by nehráli. Ten potenciál je tu obrovský. V poslední době se nám nedařilo vychovat fotbalistu, který by navázal na Kladrubského, Sivoka, Latku. Dneska máme zaděláno velmi dobře, v klubu je osm kluků, kteří koketují s mládežnickými reprezentacemi. Pokud by z tohohle neměli vyjít hráči vyšších parametrů, považoval bych to za velkou chybu," uvedl zkušený kouč.

Změnou prošel realizační tým, u mužstva v závěru minulého týdne skončil asistent trenéra Karel Musil. "Jeho pracovní vytížení bylo nad rámec Dynama. My požadujeme stoprocentní vytíženost pro klub," vysvětlil Poborský. Některé Musilovy pravomoci převezme kustod Jiří Lerch.

Českobudějovickým se vydařila zimní příprava, během níž vyrazili na soustředění na Slovensko. "Zatímco některé týmy postihlo šest sedm zranění, my jsme přípravou propluli v podstatě bez zdravotních problémů. Přestože jsme necestovali do zahraničí za teplem, měla příprava vysokou kvalitu," pochvaloval si Tobiáš.

Dynamo myslí před jarním pokračováním ligy i na fanoušky. V úvodních čtyřech kolech mají děti do 15 let a ženy na stadión, který ztratil název E.ON, vstup zdarma.

Reklama

Související témata: