Hlavní obsah

Jablonec bez dvou opor a s mladíky touží po klidném jaru

Po klidné jarní části sezóny, v níž chtějí mít také co nejrychleji jistotu záchrany v nejvyšší soutěži, touží jablonečtí fotbalisté. Severočeši věří, že minimálně uhájí postavení na současné deváté pozici i bez svých opor Igora Žofčáka a Tomáše Hubera, kteří zamířili do pražské Sparty.

Článek

Trenér František Komňacký chystá také v jarních bojích nasazení většího počtu talentovaných a "neokoukaných" mladíků. Šanci by mohli dostat už v nedělní jarní premiéře na stadionu druhé Mladé Boleslavi.

Prvotní cíl Jablonce je jasný: udržet postavení ve středu tabulky a neklesnout k sestupovým vodám. "Pod deváté místo bych klesnout nechtěl," prohlásil na středeční tiskové konferenci kapitán týmu Petr Pavlík.

Na Střelnici už nechtějí zažívat dramatické chvíle jako před rokem, kdy Jablonec během jara s vypětím všech sil hájil ligovou existenci. "Naše výchozí situace je mnohem lepší než loni. Ale dokud nebudeme mít aspoň třicet bodů, které by mohly k záchraně stačit, musíme zůstat nohama na zemi," nabádal Komňacký.

Žofčáka si stáhla Sparta

Ten v zimní pauze přemýšlel, jak v základní sestavě zacelí mezery po odchodech dvou klíčových hráčů. Záložníka Žofčáka si z hostování stáhla Sparta, která zároveň zlákala i stopera Hubera.

Jablonečtí však věří, že našli adekvátní náhrady. Po sedmi letech strávených ve Spartě a na ruských štacích v Kazani a FK Moskva se vrátil krajní středopolař Tomáš Čížek. Obranu by měla vyztužit další někdejší jablonecká opora Štěpán Kučera, který po letním návratu z Brugg nezažil dobrý podzim ve Spartě a teď bude hledat ztracené sebevědomí při hostování na severu Čech.

"Výrazně oslabeni nejsme a do jara můžeme jít klidní. Kvalitu jsme udrželi. Navíc Čížek s Kučerou tady už hráli, takže neměli ani problém s adaptací," podotkl Komňacký. "Je fakt, že Žofčák tady nasadil laťku hodně vysoko a Číža (Čížek) to bude mít z tohoto pohledu těžké. Štěpán (Kučera) je zase hráč evropských parametrů, tam žádný problém nevidím," komentoval zásadní změny v mužstvu Pavlík.

Čížek s Kučerou nemusejí být jedinými novými tvářemi v jablonecké základní jedenáctce. Protože mají zelenobílí jedenáctibodový náskok na sestupové pásmo, mohou podle Komňackého dát více šancí mladíkům, kteří by na sebe mohli upozornit a pak se stát výhodným obchodním artiklem. Jablonec netají, že by se mu ekonomický profit z přestupů hodil.

Existenční problémy nejsou

"Existenční problémy nemáme, i když nás čeká složitý rok. Ale podobně jsou na tom i jiné kluby. Není to tak, že bychom to tady měli zavřít a na hřišti začít sázet brambory, jak jsem někde slyšel," poznamenal ředitel klubu Aleš Pangrác.

"Když jsme loni hráli o záchranu, tak jsme si podobný luxus dovolit nemohli. Ale teď je mojí povinností, aby se do sestavy dostávali mladší. Dám příklad: když budou na stejné úrovni dvacetiletý Hloušek a o jedenáct let starší Michálek, dám přednost tomu mladšímu," řekl Komňacký.

Podle něj by se jabloneckým triumfem v budoucnu mohl stát kreativní středopolař Anes Haurdič. Osmnáctiletý Bosňan zatím naskočil v lize jen dvakrát, ale předpoklady má prý velké. "Když jsem ho viděl poprvé, měl jsem před očima Rosického. Má v sobě to, co většina českých hráčů postrádá: dynamiku, fotbalové myšlení, práci s míčem ve velké rychlosti," vypočítal Komňacký.

Před nedělní jarní premiérou mu tak starosti dělá jediná věc: nepříznivé klimatické podmínky a záplavy sněhu, které jabloneckým fotbalistům ztěžují přípravu. Jablonečtí tak vymýšlejí, kam v závěru týdne vyrazí trénovat na přírodní trávník. V úvahu prý připadají lokality kolem Nymburka nebo až v Praze.

"Klidně obětujeme i hodinu autobusem tam a zpět. Ale je to složité, i když někde najdeme vyhrnuté hřiště, začínají zase hrozit mrazy, takže hřiště bude jako beton. Zvyšuje se tak riziko zranění. Ale na trávu bychom se dostat před ligou měli," plánoval Komňacký.

Reklama