Hlavní obsah

VIDEO: Šmícovi jsem zatím odvetu za podzim neslíbil, usmívá se Berger

Podzim se mu nepovedl podle představ. Brzy se zranil a na klíčové období, během něhož fotbalisté Sparty nabrali v lize velkou ztrátu a vypadli z evropských pohárů, se jejich kapitán Patrik Berger díval jen z tribuny. A v lednu přišla další lahůdka. Pětatřicetiletého mazáka čekaly poprvé po dlouhých čtrnácti letech, která strávil v zahraničí, galeje zimní přípravy.

Článek

Jak se na startu jara cítíte?

Přípravu jsem přežil ve zdraví, což je pro mě podstatné. Všechno jsem odběhal s mužstvem. Druhá příprava během šesti měsíců, to pro mě byl docela tvrdý chleba.

Jak se vám koňské dávky polykaly s vědomím, že na vedoucí Slavii ztrácíte deset bodů?

Jistá šance na titul pořád je, ale nemáme to ve vlastních rukou. Když bude Slavia jen vyhrávat, tak můžeme dělat, co chceme, ale ztrátu nedoženeme.

O titulu se tedy v kabině nebavíte?

O titulu ne. Cíle, které jsme měli před sezónou, už nejsou. Na druhou stranu není v mužstvu nikdo, kdo by házel flintu do žita. Když se nám podaří dobře odstartovat, můžeme být mnohem lepší než na podzim.

Čeká vás těžká premiéra. Sparta sice v Olomouci naposledy prohrála před jedenácti lety, Hanáci si na vás ale troufají.

Z přípravy mám dobrý pocit. V některých zápasech jsme už měli pasáže, které odpovídají tomu, jak by si noví trenéři hru Sparty představovali. Ani generálka s Lincem nevypadala špatně. V Olomouci nastoupím s tím, že chceme tři body. S jiným cílem tam v naší situaci ani jet nemůžeme. Když chceme týmy před námi aspoň vystrašit, musíme vyhrávat.

V čem by měla být hra Sparty jiná než na podzim?

Zaměřili jsme se především na dvě věci. Abychom v defenzívě tak často nechybovali. A za druhé - když pak přecházíme do útoku, tak abychom se do něj zapojili v co největším počtu.

Na začátku podzimu jste sám přiznal, že váš diesel se rozjíždí pomalu. Teď už jste v plné formě?

Cítím se silnější než po letní přípravě. Když jsem na podzim na šest neděl vypadl, nebyl čas výpadek dotrénovat. Nebyl jsem fyzicky až tak silný, ale to mě neomlouvá. Podzim se mi nepovedl tak, jak jsem si představoval. V prosinci jsme si všichni odpočinuli a šli do přípravy s čistou hlavou a vědomím, že ve druhé polovině sezóny s tím ještě můžeme něco udělat.

Sparta přes zimu kupovala samé mladé hráče. Co na mladíky kolem sebe říkáte?

Je to paráda. Alespoň nebudu muset tolik běhat, oni všechno oběhají za mě... (smích)

Na podzim jste přišel o derby se Slavií. Už jste kamarádovi Šmicrovi, který dal Spartě dva góly, slíbil jarní odvetu?

Přes zimu jsem se Šmícou vůbec nebyl v kontaktu. V našem věku nemá člověk v kondičním zápřahu vůbec chuť vyměňovat si s někým pocity...

Reklama

Související témata: