Hlavní obsah

Ostrava se i bez Svěrkoše s Galáskem chce udržet v první trojce

OSTRAVA

I přes odchod dvou klíčových hráčů Václava Svěrkoše s Tomášem Galáskem chtějí fotbalisté Baníku Ostrava v jarní části první ligy uhájit postavení v elitní trojce. Třetí tým podzimu si touží zopakovat účast v evropských pohárech, ale zimní příprava naznačila, že hlavně střelecké schopnosti a góly reprezentanta Svěrkoše mohou chybět.

Článek

"Důležité je, aby se střelecká potence rozložila na více lidí. Pro soupeře je vždycky snazší, když dává branky jeden hráč. Věřím, že tým si dokáže vytvářet šance i proměňovat," řekl na čtvrteční tiskové konferenci trenér Karel Večeřa.

Cíl jara je však na Bazalech jednoznačný: být na podzim znovu v osudí některého evropského poháru. "To znamená skončit do třetího místa v lize, nebo uspět v Českém poháru. Máme pokoru, ale věřím hráčům i trenérům," uvedl generální manažer klubu Verner Lička.

Odchody Galáska i Svěrkoše představují největší změny v kádru. Za Galáska, který se přesunul do Mönchengladbachu, klub přivedl z italské Fiorentiny na hostování defenzivního záložníka Jana Hableho, rovnocenná náhrada za Svěrkoše však není. Mohli jí být Michal Pospíšil nebo Rudolf Skácel, ale jednání nevedla k úspěšnému konci.

"S Michalem Pospíšilem se v jedné fázi zdálo, že už to je jisté. Pak se objevily důvody, proč to nevyšlo. Hráč chtěl být v Praze a navíc od léta volný, což moc nesedělo zase nám," řekl Lička. Skácel odmítl nabídku Ostravy ze sportovních důvodů. "Měl eminentní zájem sem přijít, byli jsme blízko dohodě. Pak se vyskytly určité sportovní důvody, proč to padlo," podotkl Lička.

V útoku může kouč Večeřa použít šest hráčů

V ofenzivě může mít soubor trenéra Večeři problém. Baník v zimě dokázal dávat branky jen týmům z nižších soutěží, proti kvalitním soupeřům na soustředění v Turecku se však výrazně neprosadil. "Je to výzva pro další hráče. Do útoku připadá v úvahu šest hráčů, doufám, že branky dávat budeme," řekl Večeřa.

Herní forma ze závěru přípravy však nevěstí nic dobrého. Baník posledních šest utkání nevyhrál, ale podle Večeři to vůbec nic neznamená. "Nejde o výsledky. Jaká byla příprava, to ukáže sezona. Úvod jara na těžkých terénech může být o vůli a morálce. Spíše mě mrzí, že Tomáš Mičola a Petr Tomašák, se kterými se počítalo do základní jedenáctky, kvůli zdravotním problémům teprve začínají trénovat," mínil trenér.

Do základní sestavy se v Brně pravděpodobně dostanou obě posily. S Hablem i Lukáš Vácha ze Slavie, který na pravém kraji obrany řeší potíže při dlouhodobém zranění Radima Řezníka. "Sledovali jsme ho dlouhodobě, padla na něj logická volba. Když bude zdráv, je adeptem pro reprezentační dvacítku i jednadvacítku," řekl Lička.

Reklama

Související témata: