Hlavní obsah

Piroska si ve Spartě vybral Beckhamovu třiadvacítku

Fotbalová Sparta stihla několik desítek minut před uzávěrkou přestupního termínu přivést poslední posilu. Transferem „Last minute“ se stal jedenadvacetiletý útočník Juraj Piroska. Na Letnou přišel z Artmedie Petržalka, klubů však už vystřídal víc a má za sebou také štaci v německém Freiburgu. Zajímaly se o něj prý také tři další české kluby.

Článek

Netrpí přehnanou ostýchavostí. Než vstoupil do kustodova výstrojního království, pomýšlel na dvě čísla. Slavnou desítku a třiadvacítku. Na desítku patřící většinou lídrům týmu si přece jej netroufl, ovšem i třiadvacítka Juraje Pirosku zavazuje. Vždyť ji na zádech nosí anglický virtuóz Bechkam...

Pirosku to neznervózňuje. Je na něm znát, že už jako sedmnáctiletý vyrazil ze Slovanu Bratislava do angažmá ve Freiburgu. „Vypadalo to nadějně, pomalu jsem se dostával do prvního týmu. Na rok a půl mě ovšem zastavilo zranění, měl jsem vážné problémy se zády. Už je to za mnou, teď jsem úplně fit,“ vypráví.

Z Německa se Piroska vrátil domů na Slovensko a přes Trenčín se dostal do Artmedie. V ní si ho našla Sparta. „Nic se nevyvrbilo až na poslední chvíli. Dnes už to ve fotbale nefunguje tak, že někam přijdete a oni vám přenechají svého nejlepšího útočníka... Pirosku máme odsledovaného. Je mladý, perspektivní a zvýší konkurenci v útoku,“ okomentoval přestup hlavní trenér Jozef Chovanec.

Na Letné se chce střelecky probudit

Pirosku samozřejmě handicapuje, že s Pražany neabsolvoval zimní přípravu. „Určitě by pro mě bylo lepší, kdybych byl v mužstvu od ledna. Beru to však jako výzvu. Sparta je i na Slovensku pořád brána jako klub číslo jedna. Proto jsem ji vzal, i když se o mě zajímaly i další české kluby.“

Zájem o slovenský talent vzrostl především ve chvíli, kdy Petržalka přijela na soustředění do Nymburka. „Oslovily mě tři další české kluby, ale víc bych to nekomentoval.“ Na otázku, zda mezi nimi nebyla i Slavia, odpověděl jen úsměvem.

Na Letnou nepřišel jako velký kanonýr. Na podzim dal Piroska ve slovenské lize jen jeden gól. „Měli jsme s Artmedií špatnou sezónu. Ke konci jsme hráli na jednoho útočníka a já měl spíš defenzivní úkoly. Doufám, že se zase probudím,“ přeje si.

Reklama

Související témata: