Hlavní obsah

Začíná ligové jaro, na jehož startu má každý o co hrát

Pavel DosadilSport.cz

Fotbalová Gambrinus liga přišla přes zimu o řadu největších hvězd. Zahraniční kluby zlákaly do svých služeb Svěrkoše, Galáska, Necida, Tavarese, Rajnocha či Slepičku. Přesto o víkendu začne jaro, které by nemělo nudit. Ve hře je titul, celkem pět míst v pohárové Evropě a samozřejmě záchrana v soutěži. Každý z šestnácti účastníků ještě má o co hrát.

Článek

Kdo to kdy slyšel, že by fotbalová Sparta nevyhlásila útok na mistrovský titul!? Ale je to tak, nastala nová doba. Gambrinus ligu vede po podzimu Slavia, která je jasným favoritem na obhajobu titulu. Šest bodů na ni ztrácí Mladá Boleslav, sedm ostravský Baník a plných deset Sparta.

„Nemáme to ve vlastních rukou. Pokud bude Slavia vyhrávat, tak můžeme dělat co chceme, ale stejně ji nedoženeme. V kabině však nenajdete jediného hráče, který by házel flintu do žita,“ popisuje situaci Letenských jejich kapitán Patrik Berger. „Naším cílem je minimálně druhé místo,“ dodává hlavní trenér Jozef Chovanec.

Červenobílí mají jedinečnou šanci. Největšího rivala vyřídili již na podzim, také s Mladou Boleslaví a Baníkem by si na jaře poradit měli. Cesta k první obhajobě v historii klubu od roku 1944 je otevřená... „Uznávám sílu všech tří mužstev za námi. Jsme však natolik silní, že si titul můžeme prohrát jen sami,“ ujišťuje kapitán Erich Brabec. „Cíl je jasný. Zisk titulu a také úspěch v domácím poháru,“ zdůrazňuje Tomáš Rosen, šéf představenstva Slavie.

Co všechno je ve hře?
Mistr - Český titul letos zaručí výhodné nasazení do kvalifikace Ligy mistrů.
Vicemistr - Vzhledem k propadu na žebříčku koeficientů se letos na dlouhou dobu naposledy bude moci pustit do kvalifikace Ligy mistrů také druhý tým z Gambrinus ligy.
Pohárová Evropa - K mání jsou tři vstupenky do Poháru UEFA. Jednu získá vítěz Poháru ČMFS (nebo poražený finalista - pokud vítěz půjde do kvalifikace Ligy mistrů). Další dvě pak připadnou klubům ze třetího a čtvrtého místa konečné tabulky. Za jisté konstelace může stačit k postupu i páté místo - to v případě, že by vítěz Poháru ČMFS skončil v lize třetí nebo čtvrtý.
Záchrana - Dva poslední propadnou peklu, tedy do druhé ligy. Tato jistota se léty nemění a ohrožených mužstev je stále dost...

Největší konkurenti Slavie hovoří o pronásledování obhájce s respektem. „O titulu bych nemluvil, ani od hráčů jsem nic podobného nezaslechl. Máme ke Slavii nejblíže, ale šestibodovou ztrátu bude těžké stáhnout. Naším cílem zůstává pohárové umístění,“ opakuje Pavel Hapal, trenér Mladé Boleslavi. „Když udržíme druhé místo, budeme hodně spokojení,“ dodává prezident klubu Josef Dufek.

Dobré karty drží v rukou i Baník, byť odchod Svěrkoše s Galáskem může být vážnou trhlinou v jeho plánech. Ani z Bazalů se slova o titulu nenesou. „Chceme znovu do evropských pohárů. A je nám jedno, jestli z ligy nebo z domácího poháru. Máme pokoru, ale mužstvu věřím,“ říká ostravský generální manažer Verner Lička.

Do desátého Brna o poháry, šest o záchranu

Zatímco bitva o titul se zdá být předem nalajnovaná, o velké drama by se měla starat rvačka o další vstupenky do pohárové Evropy. Za jisté konstelace může k postupu do Poháru UEFA stačit i páté místo. Na poháry tak klidně mohou pomýšlet ještě všechny kluby od desátého Brna vzhůru!

Naopak šest posledních celků má jediné přání - záchranu, pokud možno co nejdříve a bez zbytečných nervů do posledního kola. „Velmi důležitý bude již úvod jara. Poslední šestka se hned v premiéře utká mezi sebou - my hrajeme v Kladně, Žižkov se Zlínem a Budějovice s Příbramí. To všechno budou zápasy o šest bodů. Jaro však bude ještě dlouhé. Podle mě musí za dané konstelace 28 bodů stačit k záchraně,“ kalkuluje Luboš Urban, trenér střížkovských Bohemians.

Reklama

Související témata: