Hlavní obsah

Policii čekají rizikové duely, na stadiónu je schopna být ihned

PRAHA

Nová smlouva mezi Českomoravským fotbalovým svazem a Policií České republiky projde při víkendovém startu jarní části první ligy ostrou zatěžkávací zkouškou. Hned dvě utkání 17. kola byla označena za riziková, speciální opatření se dotknou duelů Brna s Ostravou a Olomouce se Spartou. Policie nasadí do akce několik stovek svých lidí a v případě potřeby je připravena okamžitě zasáhnout i na stadionu.

Článek

Právě úprava účasti policie na stadionech byla stěžejním bodem v pondělí uzavřené dohody. Do konce roku 2008 se na bezpečnosti podíleli policisté ve spolupráci s pořadateli, odteď připadla plná zodpovědnost klubům. Policie bude za branami stadionu připravena na případnou žádost o pomoc, za kterou pořadatelé zaplatí.

"Pro nás je to historická událost. V rámci prvního jarního kola jsme společně vytipovali dvě rizikovější utkání, při nichž už se samozřejmě budeme řídit novou dohodou," řekl dnes novinářům ředitel služby pořádkové policie Petr Sehnoutka.

Například v Brně ale o úplnou novinku nejde. "Už delší dobu pořadatelskou službu nesuplujeme, komunikace mezi brněnskou policií a představiteli klubu je velice dobrá. V případě potřeby jsme schopni zasáhnout na stadionu okamžitě, v řádech několika minut," uvedl Martin Kotlan z brněnského policejního ředitelství, který má na starosti přípravy na rizikový duel s Ostravou.

"Už od nedělních dopoledních hodin budeme zabezpečovat situaci při příjezdu fanoušků. Očekáváme asi 800 až 1000 fanoušků Baníku a 400 až 600 fanoušků Slovanu Bratislava, kteří v rámci družby přijedou podpořit Brno. Nasadíme v řádech asi tři až čtyři stovky policistů," pokračoval Kotlan.

Nejrizikovější zápasy na severu Moravy

Zatěžkávací zkouška čeká na severomoravskou policii, protože dvě hodiny po utkání v Brně začne další rizikový zápas v Olomouci. Policisté se chystají na dvě bezpečnostní opatření. "Jedním je doprovod a monitorování fanoušků Baníku a Katovic od státních hranic s Polskem až do Brna, druhým zápas v Olomouci. V rámci obou opatření bude vyčleněno cca 300 policistů," řekl náměstek krajského ředitele severomoravské policie Martin Hrinko.

Také na severní Moravě už delší dobu probíhá intenzivní a úspěšná spolupráce s klubovými představiteli. "Smlouva v podstatě potvrdilo to, co je doposud hodnoceno jako velmi pozitivní. V souladu s dohodou jsme schopni zajistit pořádek jak mimo stadion, tak i na něm," doplnil Hrinko.

Po pondělním podpisu smlouvy se v úterý sešli zástupci všech klubů první a druhé ligy na svazovém semináři, kde diskutovali nad jednotlivými body dohody. "Společně s bezpečnostními pracovníky klubů jsme rozebrali ustanovení dohod a aplikaci v praktickém životě. Vzápětí po semináři probíhala další jednání, já sám jsem se například účastnil schůzky čtyř prvoligových a dvou druholigových klubů v Praze," uvedl bezpečnostní expert ČMFS Miroslav Platil.

Přestože si dosavadní spolupráci mezi kluby a policií pochvaluje, v rámci dohody stále zbývá dořešit mnoho otazníků. "Například dotažení kamerového systému nebo podmínky pořadatelské služby. Chtěli bychom, aby měli kvalitnější pozici, třeba jako veřejní činitelé. Je to ale otázka diskuze, nejprve musíme vyhodnotit to, co probíhá nyní," řekl ČTK Platil.

Reklama

  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 přestávka Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  0 : 0 Karviná - Bohemians 0 : 0 přestávka Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  1 : 0 Sparta - Ostrava 1 : 0 přestávka Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice