Hlavní obsah

Fotbalová liga je tady: Na Žižkově duel dvou posledních, do Brna přijede Baník

PRAHA

Konečně, fotbalové jaro je tady! Sedm zápasů české nejvyšší soutěže odstartuje v neděli druhou část sezóny. Hned první jarní duel mezi předposlední Viktorií Žižkov a posledním Zlínem slibuje velký boj o záchranářské body. Moravské derby uvidí Brno, kam přijede ostravský Baník, v Olomouci se představí Sparta. Sedmnácté kolo zakončí v pondělí dohrávka mezi Slavií a Plzní.

Článek

Dva duely 17.kola byly vyhlášeny jako rizikové. Nejen v utkání Brna s Baníkem Ostrava, ale také v Olomouci, kam přijede Sparta, bude zajímavé sledovat, jak se do praxe převede nově podepsaná smlouva mezi policií a Českomoravským fotbalovým svazem. Ta ukládá za povinnost pořadateli, aby se namísto policie postaral o bezpečnost na stadiónech.

Na svou premiéru u týmu Brna v pozici hlavního kouče se těší Miroslav Beránek. „Samozřejmě respektujeme sílu soupeře, chceme ale vítězit bez ohledu na to, jaké mužstvo přijede. Naše podzimní bilance z domácích zápasů nebyla dobrá, a to bychom chtěli určitě zlepšit,“ uvědomuje si brněnský trenér. Ten nemůže počítat s marody Večerou a Balážem, naopak se pomalu uzdravuje Střeštík, jenž má za sebou operaci kolene. Dobrá kondice mu ovšem ještě chybí.

V Brně je kvalitní trávník

Že je v Brně připraveno hřiště pro prvoligový fotbal, ví dobře už také ostravský kouč Karel Večeřa. „Byl jsem se kouknout na generálku domácích s Hradcem a trávník je tam fakt super. Naši kluci se mají nač těšit,“ řekl Večeřa, jenž do zápasu nemůže počítat s marody Řezníkem, Mičolou a Tomašákem. Nachlazeni jsou navíc Bolf s Bučkem. „Snad to ale nebude nic vážného,“ přeje se trenér Baníku.

Na Hané se odpoledne představí fotbalisté Sparty, kteří by podle trenéra Jozefa Chovance měli nastoupit minimálně se dvěma novými hráči v základní jedenáctce. Kdo by měl zlobit obranu Sigmy nejvíc však letenští odkrývat nechtějí. „Žádná předem dána jednička tu není. Já věřím Honzovi Holendovi, Bonymu, mladému Vašku Kadlecovi i Juraji Piroskovi, v záloze máme navíc i varianty s Kuličem a Jeslínkem." prozradil Chovanec, jenž počítá s rozestavením 4-1-4-1. Do utkání na Andrově stadiónu je připravena nastoupit i poslední posila Olomouckých ex-slávista Goce Toleski.

Zlín se chce gólově probudit

Na Žižkově se v tradičním dopoledním čase představí dva nejhorší týmy podzimu. K lepší druhé části ligy se budou chtít odrazit jak domácí, tak fotbalisté Zlína, kteří se doposud radovali ze vstřeleného gólu pouze osmkrát. Střeleckou produktivitu by měl mimo jiné vylepšit i Libor Žůrek. „V přípravě to hodně střílelo Karlu Kroupovi (skóroval šestkrát - pozn.red.), snad mu to vydrží i nadále. Ale je úplně jedno, kdo ty branky bude dávat,“ nechal se na klubovém webu slyšet zlínský forvard.

To kouč týmu zpod žižkovské věže Zdeněk Ščasný věří, že jeho tým je v současné době silnější než ten, kterým disponoval na podzim. „Doplnili jsme ho o vítězné tipy, a to je hodně důležité,“ řekl kouč Viktorky s ohledem na nově příchozí hráče Pavola Straku, Michala Pospíšila, Lukáše Vaculíka a Jiřího Sabou. „Viktorka na podzim nezvládala zápasy venku, a právě do nich se přesně tyto vlastnosti hodí. Do každého utkání půjdeme s cílem udělat bod,“ tvrdí odhodlaně Ščasný

Na severu Čech se střetnou Teplice s Libercem. Teplického kouče těší, že se mu žádný z jeho svěřenců přes zimu nezranil. „Všichni jsou zdraví, jen se začíná u některých lehce projevovat nachlazeni, ale to snad zvládneme zažehnat," přeje si Plíšek. Jeho protějšek Ladislav Škorpil musel se svými hráči vinou sněhové kalamity přesunout předzápasovou přípravu na umělou trávu do Nymburka. „S přípravou jsme celkově spokojeni. Její výsledky se ovšem musí ukázat v mistrovských zápasech,“ uvědomuje si liberecký trenér.

Mladá Boleslav bez trojice hráčů

Ze druhé příčky a se ztrátou šesti bodů na vedoucí Slavii nastoupí do jara fotbalisté Mladé Boleslavi proti Jablonci, kterým po podzimu patří deváté místo v tabulce. Kouč Středočechů Pavel Hapal do zápasu nebude moci postavit trojici ofenzivních hráčů Mendyho, Kyselu a Řezníčka. Zatímco prvně jmenovaný stojí pro žluté karty, zbylí dva hráči trápí zranění.  „Rekonvalescence u obou zraněných fotbalistů má standardní průběh,“ řekl klubový lékař Miroslav Sinkule. „V březnu budou oba ještě mimo hru,“ dodal. Svůj stý start v lize může oslavit Luboš Pecka, jenž po Rajnochovi převezme kapitánskou pásku.

Další utkání nad nímž visí otazník možného odložení je duel mezi Kladnem a Bohemians Praha. Středočeši totiž nemají, stejně tak jako na Žižkově, vyhřívaný trávník. V boji o záchranu je v zimě posílil německým fotbalem protřelý defenzivní hráč Pavel Drsek. "Nevím, co ode mě lidé očekávají. Samozřejmě, že něco odkopáno mám, ale nechávám tomu volný průběh. Důležité je, abychom porazili Bohemku a pak uspěli ve Zlíně,“ přeje si Drsek.

Dva sousedé v tabulce, kteří za šestnáct odehraných kol získali shodně osmnáct bodů, se střetnou v Českých Budějovicích, kam zavítají hráči Příbrami. Jihočeši během podzimu sice prohráli o jeden zápas méně než například Sparta, vedle toho ovšem devětkrát skončil jejich zápas remízou. Proto jim také po první části ligy patří až třináctá příčka. "Minulý rok jsme byli skoro v té samé situaci. Měli jsme nahráno hodně bodů z podzimu, ale to jaro nám pak vůbec nevyšlo,“ vzpomněl si jihočeský stoper David Horejš.

Program 17.kola české nejvyšší fotbalové ligy:
Neděle:
10:15Viktoria Žižkov - Zlínon-line
15:00Teplice - Liberecon-line
15:00České Budějovice - Příbramon-line
15:00Brno - Ostravaon-line
15:00Kladno - Bohemians Prahaon-line
17:00Olomouc - Spartaon-line
20:00Mladá Boleslav - Jablonecon-line
Pondělí:
17:15Slavia - Viktorie Plzeňon-line

Reklama