Hlavní obsah

Policie zasahuje na stadiónu v Brně, ochranka fanoušky nezvládla

OLOMOUC

Ochranka nezvládla udržet pořádek při fotbalovém utkání 1. FC Brno s Baníkem Ostrava v 17. kole první ligy, které tak začalo zhruba s půlhodinovým zpoždením. Policie musela již těsně před začátkem zápasu vstoupit na brněnský stadión a zasáhnout. ČTK to řekla policejní jihomoravská mluvčí Soňa Svobodová. Problémy byly s fanoušky Baníku. Na stadiónu zůstalo z preventivních důvodů přibližně sto policistů.

Článek

"Baníkovci utrhli tyč, kterou ohrožovali ochranku. Část z nich přelezla plot a dostala se na hrací plochu," uvedla mluvčí. Utkání mělo začít v 15:00. Nestalo se tak, protože v 15:02 byla policie požádána vedením brněnského fotbalového klubu o pomoc.

Problémy nastaly před výkopem, když ochranka otevřela branku v sektoru hostujícího týmu ve snaze zjednat pořádek. Brankou vnikla zhruba stovka fandů do prostoru za hrací plochou.

Baníkovci převrhli reklamu a snažili se vniknout do jiného diváckého sektoru. Člena ostrahy vyhodili přes zábranu na hrací plochu. Situaci se pokoušel zachránit kapitán Baníku Rudolf Otepka, jenž se snažil příznivce svého klubu uklidnit. Fanoušci se do svého sektoru vrátili až poté, co proti nim nastoupili policisté. Policisté zadrželi zhruba šest největších výtržníků.

Neukáznění byli i brněnští fanoušci

Neukáznění byli i brněnští fanoušci. "Také oni lezli po hrazení. Nicméně stačilo, aby se naši strážníci objevili na stadionu a situace se okamžitě zklidnila," řekl mluvčí brněnské městské policie Zdeněk Novák.

Nedělní utkání je prvním zápasem, který se koná podle nových pravidel dohodnutých v pondělí mezi policií a Českomoravským fotbalovým svazem (ČMFS). O klid na stadionech se nestará policie, jak tomu bylo dříve, ale plně pořadatelé. Policisté zakročují, jen když ochranka selže.

Otázkou je, jak nyní policie svůj zásah na stadionu vyhodnotí. Pokud její velení dospěje k závěru, že policisté museli vstoupit na stadion, protože ochranka zcela selhala, mohou strážci zákona brněnskému fotbalovému klubu zásah naúčtovat. Stalo by se tak poprvé v historii fotbalu v ČR.

Bublan se obává nedostatečného výcviku pořadatelů

Současné řešení diváckého násilí na fotbale je podle stínového ministra vnitra Františka Bublana (ČSSD) nedokonalé. Uvedl to v nedělních Otázkách Václava Moravce. Obává se například nedostatečného výcviku soukromých bezpečnostních služeb, který může vést ke konfliktům s návštěvníky stadionů a ke zraněním.

Nejsilnější opoziční strana ČSSD připravuje zákon o diváckém násilí, který by se podle Bublana měl dostat do sněmovny počátkem druhé poloviny letošního roku. Návrh chce problematiku řešit s důrazem na prevenci. Bublan dal za příklad Británii, která se také zaměřila na prevenci a kde se lidé, kteří se opakovaně dopouštějí násilí na stadionech, vůbec nedostanou na fotbalový zápas. Přispívají k tomu vstupenky na jméno či přísné kontroly při vstupu na stadion.

Sparťanští fanoušci vymlátili bar v Olomouci

Fanoušci pražské Sparty v neděli ráno vymlátili bar na ulici 8. května v centru Olomouce a fyzicky napadli i přivolanou ochranku. Poté, co je městská policie předala republikovým kolegům, skončili na záchytce. ČTK to řekla mluvčí policie Jitka Dolejšová. Škoda na zařízení činí asi 15 000 korun.

Podle mluvčí strážníků Lenky Proškové šlo o skupinku asi 20 osob, z nichž 15 se dopustilo výtržnosti. "Obsluha napřed přivolala soukromou bezpečnostní agenturu, teprve poté byla přivolána naše hlídka," řekla Prošková. Uvedla, že strážníci předali Policii České republiky čtyři osoby, které zadrželi většinou ve Slovenské ulici. Mezi nimi byl i jeden člověk v celostátním pátrání.

Příslušníci soukromé bezpečnostní firmy museli po napadení vyhledat lékařské ošetření. Sparta hraje na Andrově stadiónu se Sigmou od 17:00. Jde o první ligové kolo, pro nějž platí nová pravidla o zajištění bezpečnosti, na nichž se policie dohodla s fotbalovým svazem.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava