Hlavní obsah

Policie zatím neví, zda si zásah na stadiónu v Brně naúčtuje

BRNO

Policie zatím neví, zda klubu 1. FC Brno naúčtuje nedělní zásah na jeho stadiónu proti rozvášněným fanouškům Baníku Ostrava. Řekl to šéf brněnské policie Martin Kotlan. Podle smlouvy s ČMFS, uzavřené před týdnem, za klid při utkáních nově odpovídá pořadatelská služba.

Článek

Policisté vstupují na stadiony jen ve stavu nejvyšší nouze. V případě, že se tak stane kvůli selhání ochranky, mohou žádat proplacení svého zákroku.

"Je jasné, že ochranka fanoušky nezvládla. Otázkou ale je, zda selhala. Čelila té nejhorší sebrance v podobě polských fanoušků (posílili řady příznivců Baníku)," uvedl Kotlan.

Nyní shromažďuje podklady k zákroku. K nejdůležitějším budou patřit kamerové záběry. Vedení jihomoravské policejní správy je vyhodnotí a rozhodne, zda vystaví 1. FC Brno účet. Představitelé klubu doufají, že se tak nestane.

Zadrženo bylo pět lidí

Kotlan připustil, že se ochranka snažila dav zvládnout. Příznivci Baníku přesto prolomili branku a vnikli na hřiště. Trvalo 20 minut, než se je podařilo zahnat do jejich sektoru. Pět lidí bylo zadrženo. Ředitel brněnské policie považuje za důležité, aby klub z nedělních událostí vyvodil důsledky. Podle něj je nutné zpevnit branku i oplocení oddělující sektor diváků a hřiště.

Otázkou je, podle jakého klíče by policie při vyúčtování zásahu postupovala. Do zákroku přímo na stadiónu se zapojilo asi sto policistů. "Pro nás je nejdůležitější, že kluby vedeme k tomu, aby se více staraly o bezpečnost při utkáních. Je jasné, že jsme v této oblasti teprve v počátcích," řekl Kotlan.

Obdobné problémy jako v Brně vznikly v neděli při duelu Olomouce s pražskou Spartou. Šlo o první riziková utkání, která se hrála podle nových bezpečnostních pravidel dohodnutých mezi policií a fotbalovým svazem.

Reklama

Související témata: