Hlavní obsah

Slavia po hattricku Jarolíma porazila Plzeň a vede o 9 bodů

PRAHA

Fotbalisté pražské Slavie vykročili do jarních bojů za obhajobou titulu šťastným vítězstvím 3:2 nad Plzní. Svým prvním ligovým hattrickem se o to v pondělní dohrávce 17. kola Gambrinus ligy postaral bývalý hráč Západočechů Marek Jarolím, hosté utkání zdramatizovali dvěma góly v závěru. Sešívaní mají devítibodový náskok před druhou Mladou Boleslaví a desetibodový před Ostravou a Spartou.

Článek

Kouč Jarolím musel ještě před začátkem zápasu udělat jednu změnu v sestavě, když nenasadil Grajciara, jehož trápí zánět spojivek. Jeho místo tak na pravém kraji obrany zaujal jindy levý obránce David Hubáček, který v pondělí oslavil dvaatřicáté narozeniny.

Slávisté v Edenu během podzimní části sezóny nepoznali nic jiného než vítězství a touto skvostnou bilancí se chtěli chlubit i po zápase s Plzní. Svůj cíl začali naplňovat ve 13. minutě, kdy souhru bývalých hráčů Plzně Fořta s Markem Jarolímem, zakončil druhý jmenovaný střelou pod břevno a rozjásal domácí příznivce.

Marek Jarolím (dole) a Jan Hošek oslavují gól Slaviefoto: Právo/Lukáš Táborský

O tři minuty později měl práci gólman Vaniak, který před začátkem zápasu převzal ocenění pro nejlepšího sportovce SK Slavie Praha za rok 2008, když včasným vyběhnutím zlikvidoval rodící se příležitost hostů. Slávisté soupeře zatlačili a nutili k chybám. Po jedné takové z 19. minuty přihrál plzeňský Polák v tísni ideálně slávistovi Jarolímovi, jenž výstavní dělovkou z hranice vápna vstřelil svůj druhý a celkově třetí letošní gól.

Na trávníku to vypadalo jako hra kočky s myší a jestliže hráči Plzně spoléhali na možnou nesehranost Slavie, tak se hrubě zmýlili. Nebezpečí museli častokráte hasit i za cenu nedovolených zákroků.

Fotbal on-line na Sport.cz:
Slavia Praha - Viktoria Plzeň 3:2 (2:0)ON-LINE
Branky: 13., 19. a 66. z pen. M. Jarolím - 84. Mlika, 90. Limberský. Rozhodčí: Jílek - Chytil, Gallo. ŽK: Ticháček, Jiráček, Navrátil (všichni Plzeň). Diváci: 9517.
Slavia: Vaniak - Suchý, Hošek, Hubáček, Švento - Janda (70. Belaid), M. Jarolím, Trapp (46. Cissé), Černý - Fořt (86. Pekhart), Besta. Trenér: K. Jarolím.
Plzeň: Ticháček - Ševinský, Navrátil, Polák (46. Halama), Jiráček - Petržela, Limberský, Horváth, Kolář - Rezek (81. Varadi), Krbeček (69. Mlika). Trenér: Vrba.

Ve 31. minutě sebral Ticháček gól z hlavy navrátilci Fořtovi, kterému k nadýchanému centru Besty chyběly jen centimetry. Minutu nato vybojoval míč na hranici pokutového území Janda a přihrál do stoprocentní šance Bestovi, bývalý brněnský hráč však trestuhodně promáchl.

"S naší hrou v prvním poločase jsem spokojen, převahu jsme zúročili i výsledkově," liboval si trenér domácích Karel Jarolím, to jeho protějšek Pavel Vrba své svěřence za úvodní dějství rozhodně nepochválí. "Hráli jsme bojácně, bázlivě a nekoncentrovaně. Nebyli jsme dostatečně důrazní a výsledkem bylo zasloužené vedení Slavie 2:0," nechal se slyšet Vrba.

Petržela trefil jen spoluhráče

První vážnější šanci druhého poločasu si vypracovali hosté. Petržela s míčem u kopaček vnikl do pokutového území, ale trefil pouze dobře postaveného Suchého. Od něj se však balón odrazil opět k Petrželovi, jenž tentokráte prudkou střelou orazítkoval záda ležícímu spoluhráči Krbečkovi.

Jarolím zkompletoval v 66. minutě svůj první hattrick v lize, když proměnil pokutový kop nařízený za faul Ticháčka na Jandu. V 84. minutě upravil na 1:3 z pohledu Plzně hostující Jiří Mlika, když dorazil Vaniakem vyraženou střelu Horvátha. "Nehráli jsme tak aktivně asi pod dojmem, že se nemůže nic stát. Naší vlastní nedůsledností jsme nechali soupeře utkání zdramatizovat a v závěru jsme se obávali o tři body," doplnil Jarolím.

Těsně předtím vystřídal zraněného hlavního rozhodčího Jílka kolega Hrubeš a i on sledoval, jak zalezlí slávisté podruhé inkasovali. Prudkou ranou z dálky propálil Vaniaka David Limberský. V závěru si už ale Pražané těsné vedení uhájili a oslavili výhru 3:2.

"Při troše štěstí jsme mohli i vyrovnat, ale bod by asi nebyl spravedlivý," myslí si Vrba.

Reklama

Související témata: