Hlavní obsah

Fotbalisté ve Zlíně bojují s úklidem sněhu a ledu

Fotbalisty Zlína sužují před sobotním prvoligovým utkáním s Kladnem ledové plotny na části hřiště a bariéry sněhu kolem hrací plochy. Vzhledem k tomu, že Zlín zatím nemá vyhřívaný trávník, patří utkání 18. kola mezi Tescomou a Kladnem stále do kategorie ohrožených.

Článek

Nejhorší situace je ale zjevně ve Zlíně, kde se do odklízení sněhu dnes od časného rána zapojili vedle pracovníků klubu také dorostenci a v pátek od 15:00 mají přijít pomoci i fanoušci. Hřiště se podařilo od přívalů sněhu pomocí těžké techniky uklidit již začátkem týdne.

Pod sněhem však zůstal na některých místech led. "Pokud se oteplí, tak jej ještě dnes odsekáme," řekl ČTK sekretář zlínského klubu Petr Klhůfek, jenž v tomto týdnu tráví také hlavní část svého pracovního dne s lopatou v ruce.

Zlínští ale hlavně chtějí odklidit co nejvíce sněhu z bariér okolo hrací plochy. "Kdyby totiž přišla obleva, tak bychom měli terén podmáčený a rozbahněný. Věřím, že nám v tom pomohou i naši fanoušci," poznamenal Klhůfek. "Reklamy už na utkání s Kladnem očistit nestihneme, k těm se zřejmě dostaneme až později. Pokud se výrazně nezmění počasí, tak bychom zápas s Kladnem měli odehrát," dodal zlínský sekretář.

Přívaly sněhu na trávnících měli do minulých dnů také v Příbrami a v Ostravě. Ve středočeském městě sice nemají problémy s lidmi, kteří na údržbě pracují, ale více je zlobí počasí. "Pětadvacet centimetrů sněhu je pryč, jenže obleva vytáhla na povrch vodu a ta zmrzla, a tak ze 70 procent nyní trávník pokrývá led. Aby toho nebylo málo, právě teď začalo znovu sněžit," komentoval současnou situaci na stadionu U Litavky klubový sekretář Petr Soucha.

Nedovolil si odhadnout, jaký bude další vývoj. "Budeme pracovat se stejným úsilím i nadále, ale voda stále vylézá na povrch z promrzlého podloží," upozornil Soucha.

V Ostravě je situace podobná, sníh má zmizet z trávníku dnes. "Teď už jen doufáme, že nebude v noci příliš mrznout, aby novou drenáží mohla voda z mokrého trávníku odtékat. Předpověď na víkend je optimistická, ovšem zkomplikovat přípravy na zápas by nám mohly prudké ochlazení nebo další sněžení," uvedl na klubovém webu provozní manažer Petr Konderla.

Klub vyzval k pomoci i fanoušky, protože nestihne odklízet sníh z hlediště. Kdo dorazí dnes odpoledne na Bazaly s vlastní lopatou, může se těšit, že na sobotní zápas se Žižkovem půjde zdarma.

Problémy naopak nejsou na dalších stadionech, i když Slavii se moc nelíbí, že bude hrát na rozbahněném Žižkově, kde mají domácí prostředí Bohemians Praha. Na Spartě, v Plzni, v Jablonci i v Mladé Boleslavi o ligovou premiéru strach nemají, neboť všechna tato hřiště jsou vyhřívaná.

Reklama

Související témata: