Hlavní obsah

Plzeň podruhé vyhořela

Radek MalinaPrávo

Sen fotbalistů Plzně o útoku na evropské poháry je v troskách. Západočeši po prohře na Slavii v sobotu nestačili doma na Liberec a na jaře nezískali ani bod. Domácí přitom začali aktivně a díky pohybu soupeře přehrávali. Jenže jakmile se dostali na dostřel Zlámalovy svatyně, byli bezradní. Chyběla jim přesnost i nápaditost, tudíž ke skutečnému ohrožení liberecké branky se nedostali.

Článek

Liberecký brankář se tak zapotil jen ve 12. minutě, kdy po Kolářově patičce minula rána Horvátha z velkého vápna jen o milimetry pravou tyč liberecké branky. Střela Rezka byla příliš slabá, Petržela zprava sice prošel s míčem u nohy přes tři protihráče, zakončit však nedokázal.

Hosté dlouho vůbec nebezpeční nebyli. Vymanit se z hluboké defenzivy jim pomáhaly jen kiksy stoperů Navrátila a zvláště Halamy. S přibývajícími minutami však Plzeňští přestali běhat, a tak Liberečtí už neměli ani starosti s bráněním. Ani jim se však ofenzivní výpady díky chybějící přesnosti v kombinaci nedařili. Ticháčka ohrožovali jen po standardních situacích. Ve 36. minutě Košťál hlavičkoval do břevna po rohu Dočkala, za tři minuty tentýž záložník Severočechů poslal přetažený roh na hlavičku Košťála, jehož střelecký pokus usměrnil hlavou do sítě Nezmar - 0:1.

Do druhého poločasu nastoupili Západočeši bez Krbečka, který byl v první půli neviditelný. Právě střídající Mlika byl blízko vyrovnání, když propálil val protihráčů na malém vápně, ale Zlámal stačil proti jeho ráně vytrčit pravačku, následně dokázali Severočeši zablokovat ránu Horvátha. Právě plzeňský kapitán byl v sílícím tlaku Západočechů dvakrát blízko gólu, ale jednou jeho střelu z velkého vápna zastavila tyčka Zlámalovy svatyně, hlavičce v 70. minutě pak chyběl důraz.

Liberečtí se prakticky jen bránili, ale když dvakrát zaútočili, byla Plzeň blízko druhé gólové potupě. V 61. minutě ji však při ráně Nezmara z patnácti metrů zachránila vychýlená muška hostujícího střelce, po brejku Blažka zase střelu Gebreselassieho stačil Ticháček konečky prstů zastavit.

Západočeská marnost dostoupila vrcholu pět minut před koncem, když si Dočkal udělal z domácích borců slalomové tyče a parádní průnik zakončil gólem - 0:2. Zlomená Plzeň už nedokázala ani korigovat.

Viktoria Plzeň - Slovan Liberec 0:2 (0:1)
Branky: 39. Nezmar, 85. Dočkal. Rozhodčí: Příhoda - Moudrý, Koval. ŽK: Rada - Zlámal, Liška. Diváci: 3480.
Plzeň: Ticháček - Limberský, Halama, Navrátil, Lecjaks - Petržela (77. Tatanašvili), Rada, Horváth, Kolář - Rezek (65. Varadi), Krbeček (46. Mlika). Trenér: Vrba.
Liberec: Zlámal - Gebre Selassie, Holeňák, Košťál, Janů - Dočkal, Gecov, Hochmeister (20. Dort), Liška - Blažek (84. Radzinevičius), Nezmar (71. Smetana). Trenér: Škorpil.

Reklama

Související témata: