Hlavní obsah

Fanoušky čekají před duelem Slavie s Baníkem kontroly na alkohol

PRAHA

Nový fotbalový stadión v pražském Edenu čekají během pondělní dohrávky 19. ligového kola mezi Slavií a Baníkem Ostrava největší bezpečnostní opatření od jeho otevření. Fanoušci se dostanou na šlágr prvního s druhým týmem tabulky jen s občanským průkazem a před vstupem se musejí připravit na speciální kontroly zaměřené na osoby pod vlivem alkoholu. V případě výtržností může být pachatel potrestán přímo na stadiónu, kde bude zasedat přestupková komise.

Článek

Slávistické vedení dělá vše pro to, aby se neopakovaly násilnosti z duelu úvodního jarního kola mezi Brnem a Ostravou. Fanoušci Baníku před výkopem napadli přímo na stadionu ochranku a vyhrocená situace si následně vyžádala policejní zásah.

"Jsou to největší bezpečnostní opatření v historii klubu. Takováhle jsme nedělali ani při zápasech Ligy mistrů," řekl ve čtvrtek slávistický mluvčí Ondřej Zlámal.

Fanoušky čekají před vstupem důkladné prohlídky na předměty, které není dovoleno vnášet do hlediště. Zvláštní důraz bude kladen na alkohol. U koho bude mít pořadatel podezření, že je v podnapilém stavu, nemusí ho na stadión vůbec pustit. Připraveny budou alkoholové testery.

Opatření přímo na stadiónu a v hledišti

Další bezpečnostní opatření se chystají přímo na stadiónu a v hledišti. Nebude se prodávat alkohol, v provozu budou všechny kamerové a monitorovací systémy, kolem sektoru hostujících fanoušků vzniknou volné zóny. "Kdyby někdo z baníkovců šel do slávistického sektoru, tak se tam prostě nedostane," uvedl mluvčí klubu.

Přímo na stadiónu bude zasedat přestupková komise, která může ve zkráceném řízení potrestat případné výtržníky. Zpřísněná opatření se dotknou také bezpečnostní agentury: počet jejích pracovníků v součtu s pořadateli splní mezinárodní normu jeden na sto návštěvníků. "Okolo plochy jich bude dvojnásobek oproti normálnímu zápasu," přiblížil Zlámal.

Vůbec poprvé se do Edenu prodávají vstupenky jen na jméno. Při koupi zájemce předloží občanský průkaz a na lístek bude následně vytištěno jeho jméno, příjmení a datum narození. Při vstupu na stadión musejí tyto údaje odpovídat totožnosti návštěvníka. Jeden zákazník si může zakoupit maximálně dva lístky najednou, přičemž i druhý bude vydán jen na základě občanského průkazu dotyčného nebo jeho kopie. Prodej skončí v neděli, den před utkáním.

Vyprodáno už ve středu dopoledne.

Vstupenky do sektoru hostů distribuovalo svým fanouškům vedení Baníku. Pro jejich výdej platily obdobné podmínky jako pro slávisty, všech 610 lístků bylo vyprodáno už ve středu dopoledne.

Děti do 15 let se dostanou na stadion jen v doprovodu zletilé osoby. "Jednak kvůli tomu, že ještě nemají občanku, a navíc to zrovna není zápas, na který by měly malé děti jít samy," podotkl Zlámal, podle něhož se dá očekávat návštěva okolo 13 tisíc diváků.

V případě nepokojů na stadionu má klub připravený rizikový scénář, ale Zlámal doufá, že pondělní duel proběhne hladce. "Pevně věřím, že si všichni na zápas prvního s druhým přijdou užít fotbal. Naším cílem je bezpečný průběh zápasu a klub pro to dělá všechno," dodal.

Reklama

Související témata: