Hlavní obsah

Kincl za vyloučení a vulgarity nesmí hrát ve dvou zápasech

Útočník Bohemians Praha Marek Kincl nesmí nastoupit v nejbližších dvou zápasech první fotbalové ligy za vyloučení po svých vulgárních výrocích v nedělním utkání proti Slavii. Rozhodla o tom ve čtvrtek disciplinární komise ČMFS s tím, že trest mohl být i výrazně vyšší.

Článek

Pokud by se prokázalo, že Kincl své urážky adresoval přímo rozhodčím, hrozil mu v krajním případě až půlroční distanc. To však z důkazních materiálů nevyplynulo. "Trest se pohybuje na spodní hranici. Neprokázalo se, že by pan Kincl své vulgarity směroval přímo ke čtvrtému nebo hlavnímu rozhodčímu. Přesto se dopustil nesportovního chování a pokřikování vulgarit, které mohly patřit komukoliv, což ale k fotbalu stejně nepatří," řekl po jednání předseda komise Alexander Károlyi. Kinclovi pomohlo i to, že nikdy předtím podobné problémy neměl. "Recidivisté" mají u komise mnohem horší pozici.

Kincl ve čtvrtek několikrát zopakoval, že jeho vyjádření na stadionu nikomu konkrétnímu nepatřily. Své jednání omlouval tím, že jednal pod vlivem silných emocí a nechal se vyprovokovat slovními útoky fanoušků z tribuny.

"Neměl jsem to dopustit, ale v mém případě by to asi udělalo hodně hráčů," uvedl Kincl, který v 55. minutě utkání po jednom z hlavičkových soubojů utrpěl tržnou ránu na hlavě a při odchodu ze hřiště utrousil několik peprných výrazů.

Čtvrtý rozhodčí usoudil, že slova mířila na sudí a vzápětí na to upozornil hlavního arbitra Libora Kovaříka, který rozčilenému Kinclovi ukázal červenou kartu.

Bál se vyššího trestu

Kincl se prý bál, aby od disciplinární komise nedostal větší trest. Dvouzápasový distanc nakonec bral. "Jsem rád, že disciplinárka uznala, že jsem určitě nekřičel směrem k rozhodčímu. Když jsem se dozvěděl, jaký trest jsem mohl vyfasovat, tak to ještě dopadlo relativně dobře," řekl.

Zároveň vyjádřil obavy, aby se z jeho případu nestal určitý precedens. "Jestli disciplinárka bude řešit každý vulgární výrok, který na fotbale padne, tak tady za chvíli bude pořádně dlouhá fronta," uvedl Kincl s tím, že svůj distanc zcela respektuje. Vedení Bohemians nezvažuje, že by se proti verdiktu disciplinární komise odvolalo. "Ještě to budeme probírat, ale myslím, že s tímhle ještě můžeme být spokojení," uvedl sekretář klubu Vladimír Rosenberger.

Vulgární výroky fotbalistů nejsou pro disciplinární komisi žádnou novinkou. Třeba v prosinci roku 2005 dostal padesátitisícovou pokutu teplický záložník Pavel Verbíř za to, že urazil rozhodčího při utkání v Blšanech. Shodou okolností byl tím sudím také Kovařík, který tentokrát vyloučil Kincla. Za urážky rozhodčích platila pokuty i řada trenérů.

Komise rozhodla také o tom, že příští čtvrtek zahájí řízení s trenérem Bohemians Lubošem Urbanem. Ten proti Kinclově vyloučení protestoval tak vehementně, až jej rozhodčí vykázali z lavičky.

Reklama