Hlavní obsah

Sparta porazila Žižkov a je druhá, Boleslav vybojovala bod v nastavení

PRAHA

Fotbalisté Sparty porazili v 19. kole nejvyšší fotbalové soutěže v pražském derby Viktorii Žižkov 2:1 a minimálně do pondělí se vyhoupli na druhé místo tabulky. Mladá Boleslav Peckovým gólem v nastavení remizovala v Olomouci 2:2. Třetí výhru slavil Jablonec, který přehrál Kladno 2:1. Brno na domácím trávníku remizovalo s Bohemians Praha 0:0. Jednoznačnou výhru 3:0 si připsaly Teplice v utkání proti Plzni. České Budějovice porazily Zlín 1:0.

Článek

Sparta chtěla na hřišti Viktorie Žižkov prodloužit sérii pěti vítězství ve vzájemných zápasech. Už v deváté minutě ale prohrávala. Švancara rozehrál rohový kop rychleji, než se stačilo zformovat obrana hostí, míč na zadní tyči hlavou namířil do brány Vaculík. Ještě před brankovou čárou jej do sítě tečoval Pavol Straka.

Hned po rozehrání ale bylo vyrovnáno. Jan Holenda si skvěle zpracoval míč a vzápětí jej poslal k levé tyči podél brankáře Bartalského. O svém vítězství sparťané rozhodli ještě do konce prvního poločasu. V 31. minutě si na Žofčákův centr ze standardní situace naskočil Juraj Kucka, který hlavou zařídil po výhře 2:1 tři body pro Spartu. Sparta se minimálně do pondělního zápasu Slavia - Ostrava vyhoupla na druhé místo tabulky.

Pecka zařídil Boleslavi bod v nastavení

Soubojem dvou týmů, kterým se nevydařil vstup do jarní části soutěže, byl zápas mezi domácí Olomoucí a Mladou Boleslaví. Středočeši, o nichž se v zimní přestávce mluvilo jako o hlavním pronásledovateli vedoucí Slavie, chtěli dvě domácí zaváhání odčinit na hřišti Sigmy. Plány svěřenců Pavla Hapala vzaly za své už v sedmnácté minutě. Kalina v pokutovém území stáhl Toleskiho, za což uviděl od rozhodčího červenou kartu. Následný pokutový kop proměnil Melinho.

Další ránu dostali boleslavští fotbalisté těsně před koncem prvního poločasu. Po Melinhově centru hlavičkoval Hudec, jehož střela podle verdiktu sudích skončila za brankovou čarou ještě předtím, než ji stačili obránci Mladé Boleslavi odkopnout. Hostům se ve druhé půli ale podařilo vyrovnat i v deseti hráčích. Nejdříve v 77. minutě snížil přízemní střelou Sylvestre a v poslední minutě nastavení premiérový bod v jarní části soutěže pro Středočechy zařídil Pecka. Olomouc remizovala s Mladou Boleslaví 2:2.

Teplice přesvědčivě porazily Plzeň

Pro Teplice byl vinou nekvalitního trávníku zpřed týdne v Příbrami duel proti Plzni teprve druhým jarním zápasem. Hlad po fotbalu deklarovali Severočeši už ve čtvrté minutě, kdy se fanoušci mohli poprvé radovat. Míč se po centru z rohového kopu snesl k Ljevakovičovi, jenž střelou do rohu branky otevřel skóre zápasu. Tepličtí vstřelili pojišťovací gól přesně po půlhodině hry. Mahmutovič osamocen proti brankáři Plzně Ticháčkovi nezaváhal a zvýšil na 2:0. Stejný hráč se prosadil ještě v 73. minutě a stanovil tak konečný výsledek zápasu na 3:0. Plzeň se zmítá v krizi, prohrála i třetí jarní zápas.

Brno přivítalo na svém stadiónu Bohemians Praha a fotbalisté z moravské metropole měli jediný cíl. Potvrdit skvělý vstup do jarní části, v níž se jim podařilo vytěžit maximální počet bodů po výhrách nad Ostravou a Mladou Boleslaví. Svěřenci Miroslava Beránka dobývali branku Pražanů téměř celý zápas, gól se jim však nakonec vstřelit nepodařilo. Brno remizovalo s Bohemians Praha bez branek.

Jablonec zvítězil v Kladně

Jablonec podobně jako Brno vyhrálo oba jarní zápasy a další tři body si svěřenci Františka Komňackého připsali i po duelu v Kladně. Skóre otevřel v 53. minutě David Lafata, druhý gól přidal v 73. minutě Adam Hloušek. Kladno se snažilo zdramatizovat vývoj zápasu, když v 81. minutě proměnil penaltu po faulu na Holuba Szabo. Jablonec přesto nakonec zvítězil, když porazil Kladno 2:1.

Bojem dvou týmů, jež mají sestupové problémy, byl duel mezi Českými Budějovicemi a Zlínem. Jihočeši potěšeni bezbrankovou remízou se Spartou z minulého kola byli dominantním týmem, brankově svůj tlak dokázali využít v 52. minutě, kdy se prosadil Benát. České Budějovice porazily Zlín 1:0.

Devatenácté kolo uzavře pondělní dohrávkou duel Slavia - Ostrava.

Program 19. kola české fotbalové ligy:
Sobota:
Liberec - Příbram 1:0on-line
Branka: 35. Kerič
Neděle (od 15 hodin):
Teplice - Plzeň 3:0on-line
Branky: 4. Ljevakovič, 30. a 73. Mahmutovič
Brno - Bohemians Praha 0:0on-line
České Budějovice - Zlín 1:0on-line
Branka: 53. Benát
Kladno - Jablonec 1:2on-line
Branky: 81. Szabo - 53. Lafata, 72. Hloušek
Olomouc - Mladá Boleslav 2:2on-line
Branky: 18. Melinho z pen., 44. Hudec - 77. Sylvestre, 90+2 Pecka
Žižkov - Sparta 1:2on-line
Branky: 9. Straka - 10. Holenda, 31. Kucka
Pondělí:
Slavia - Baník Ostrava (17:15)on-line

Reklama